Pred 25 leti odšel zadnji vojak JLA iz Slovenije

Datum:

Minilo je 25 let odkar se je le nekaj minut pred polnočjo, zadnji vojak Jugoslovanske ljudske armade (JLA) vkrcal na vojaško ladjo PO9 in trajekt Venus. Ob izplutju obeh ladij pod malteško zastavo so zatulile sirene, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem ostalim državljanom naznanile, da je naša država svobodna. V počastitev 25. obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije in državnega praznika Dneva suverenosti sta včeraj ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar in stolni župnik Jože Plut darovala sveto mašo. 

Po uvodoma zapeti slovenski himni je stolni župnik dr. Jože Plut pozdravil vse prisotne Slovence, ki so prišli v ljubljansko Stolnico z namenom, da obeležijo spomin na odhod zadnjega vojaka okupatorske armade iz Slovenije. Opozoril je, da šele takrat ko zadnji vojak odide iz ozemlja ali ko sleče uniformo lahko govorimo o svobodni državi in podal upanje, da bi naš narod rasel v duhovni in materialni blaginji. Posebej se je zahvalil Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) in njenemu predsedniku Alešu Hojsu, ki so dali pobudo za izvedbo svete maše.

Ljubljanski pomožni škof Šuštar je opomnil, da je danes velik dan, ko smo si končno oddahnili. “Sicer je bila naša država še takrat v velikem krču, a je ta dogodek predstavljal veliko znamenje.”

(Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar) Foto: STA
(Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar) Foto: STA

Šuštar je izrazil hvaležnost vsem posameznikom, ki so pripomogli k temu, da so tuji vojaki zapustili ozemlje naše domovine, še posebej se je spomnil na vojake Teritorialne obrambe RS in policiste. Zahvalil pa se je tudi vsem vojakom, ki so pogumno dali svoje življenje za osamosvojitev naše domovine Slovenije. Plut je spomnil, da nas bodo svojci padlih za Slovenijo in veterani še naprej opominjali na ta dogodek in dejal, da živimo v časih, ko moramo znati narediti korak naprej in hoditi z roko v roki ter si še naprej prizadevati za mir in dobro.

Po sveti maši je delegacija VSO položila cvetje pred Pomnik – spominsko ploščo v zahvalo in spomin vsem, ki so prispevali k zmagi v osamosvojitveni vojni in v spomin na vse, ki so gradili krščansko izročilo slovenskega naroda

Aleš Hojs, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, je po končani maši poudaril, da odhod zadnjega vojaka Jugoslovanske vojske (JLA) predstavlja sklepno dejanje slovenske osamosvojitve ter dokončen prelom z nekdanjo totalitarno državo in njenimi simboli in povabil na pogovorno omizje, ki bo potekalo jutri, 26. oktobra 2016, ob 18.uri v BIO Hotelu v Kopru. Med udeleženci omizja pa bodo: Janez Janša, minister za obrambo leta 1991, Igor Bavčar, minister za notranje zadeve leta 1991, Tone Krkovič, poveljnik 1. Specialne brigade MORiS v času vojne za Slovenijo in Vojko Obrulj, poveljnik vojaško-policijske enote za varovanje MORiS leta 1991, pogovor pa bo moderiral Jože Možina.

N. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...