Več kot 10.000 žensk in deklet na Finskem žrtev barbarskega obrezovanja

Datum:

Varuh za javno zdravstvo na Finskem je ugotovil, da za več tisoč deklic obstaja tveganje, da bodo prisiljene v genitalno obrezovanje, ki je v skladu z muslimanskimi običaji.

Podatki kažejo, da je na Finskem več kot deset tisoč deklet in žensk, ki so bile podvržene barbarski praksi, v kateri dekletom odstranijo vse ali samo dele zunanjih spolovil. Še od 650 do 3.000 pa jih je po poročanju Voice of Europe v nevarnosti, da jih to še doleti.

Ulla Karhu, bodoča babica z Univerze za aplicirano znanost Metropolia v Helsinkih je povedala, da v različnih državah podvržejo dekleta različnim praksam obrezovanja. V nekaterih državah klitoris odrežejo ali izžgejo, v drugih je praksa, da se odstranijo tudi sramne ustnice, nastala rana pa zašije, tako da ostane zgolj majhna odprtina za uriniranje in menstruacijo, kar predstavlja velike dodatne težave pri porodu.

Migrantski starši svoje hčere pošiljajo domov, da jih obrežejo
Specialistka varuha za javno zdravstvo na Finskem Mimmi Koukkula meni, da se večina genitalnega obrezovanja deklic izvaja zunaj države. Starši namreč svoje hčerke primerne starosti pošljejo nazaj domov v Afriko ali na Bližnji vzhod.

Orodje za obrezovanje (Vir: Twitter)

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije so nevarnosti genitalnega obrezovanja najbolj izpostavljene deklice do 15. leta starosti. Postopek se večinoma izvaja med migranti iz Somalije, Eritreje, Etiopije in kurdskih predelov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Še naslednjih pet let

"Njene napovedi so dovolj splošne in všečne vsem stranem,...

Zakaj ni slovenske zastave, kjer nastopa državna predstavnica?

Slovenska državna zastava simbolizira zgodovinski pogum skozi stoletja, ki...

Ruska mornarica je izgubila pomorsko bitko na Črnem morju

Ruska črnomorska flota je pred vojno z Ukrajino vzbujala...

Neverjetno veliko Američanov podpira politično nasilje

Ameriška politična resničnost je vedno bolj podobna slovenski. "Pajdaška"...