Večja poplavna varnost za prebivalce Kostanjevice na Krki: Minister Vizjak podpisal projekt v vrednosti 6,7 milijona evrov

Datum:

Kostanjevici pri Krki pravijo tudi Dolenjske Benetke, saj mestece stoji na umetno zgrajenem otoku, ki ga pogosto ogrožajo poplave. V ta namen je minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak podpisal vlogo za odločitev o podpori za neposredno potrditev projekta “Ukrepi za zmanjševanje poplavne ogroženosti Kostanjevice na Krki”. Sredstva za izvedbo projekta so zagotovljena z Dogovorom za razvoj regije Posavje ter Sklada za vode RS. Vrednost projekta je ocenjena na dobrih 6,7 milijona evrov.

                   

Projekt je namenjen zmanjševanju poplavne ogroženosti Save na območju Občine Kostanjevica na Krki. Z izvedbo celostnih ukrepov se bo zmanjšala poplavna nevarnost in ogroženost vzdolž obravnavnih odsekov.

Projekt prav tako vključuje del celovitih ukrepov za zagotavljanje poplavne varnosti v porečju reke Save – območje spodnje Save – porečje Krka, ki vplivajo na območja pomembnega vpliva poplav Kostanjevica na Krki, predvsem urbaniziranega območja.

Poplave leta 2015 (Foto: Družbena omrežja)

Z izvedbo projekta do konca leta 2023 bo dodatno poplavno varnih 154 objektov in 485 prebivalcev. Izvedba ukrepov bo prispevala tudi k varovanju kulturne dediščine, ki obsega 20 enot, varovanju 12 kulturnih spomenikov državnega pomena, varovanju 38 poslovnih subjektov, varovanju linijske infrastrukture in varovanju pomembnih objektov družbene infrastrukture državnega pomena.

Hude poplave pogosto prizadenejo Kostanjevico ob Krki, kjer je bila že večkrat večmilijonska škoda, na pomoč pa jim je priskočila tudi Slovenska vojska. Takrat so tudi šole deloma zaprte, ulice so poplavljene, ceste zaprte. Ta projekt bo zagotovo izboljšal stanje mesta v poplavnem času.

Anita Gužvič

Sorodno

Zadnji prispevki

Rekordna nepriljubljenost nemške vlade

Nemški volivci so izjemno nezadovoljni z delom vlade, kot...

Katere bodo posledice dviga sodniških plač?

Kakšne bodo posledice dviga sodniških plač? Primeri plač in...

Fajonova bo spet donirala s terorizmom povezani UNRWA

Ministrica Tanja Fajon je na včerajšnji donatorski konferenci za...