Višegrajci odločno proti predlogu novega migrantskega pakta, ki s pomočjo mehanizma “obvezne solidarnosti” vsiljuje migrantske kvote!

Datum:

Višegrajska skupina je izrazila nezadovoljstvo z načrtovano reformo azilne in migrantske zakonodaje EU, ki bi po predlaganih spremembah silila države članice EU s pomočjo tako imenovanega mehanizma obvezne solidarnosti, da sprejmejo ilegalne migrante.

                   

Bruseljske glave so prejšnji teden objavile predlog novega pakta o migracijah in azilni politiki, ki naj bi s pomočjo “močnega novega mehanizma solidarnosti” zamenjal obstoječi Dublinski sporazum. Novi predlog po poročanju Breitbarta ravno tako odpira vrata nebrzadnemu priseljevanju migrantov.

Mehanizem obvezne solidarnosti državam članicam navidezno omogoča izbiro. Ali želijo sprejeti ilegalne migrante, ali pa bodo financirali njihovo potovanje nazaj v države izvora. A tu se skriva zanka. Kajti, če država ne uspe v osmih mesecih poslati ilegalnega migranta nazaj v državo izvora, mora tega istega ilegalnega migranta enostavno sprejeti ali pa se soočiti z denarnimi kaznimi in pregonom pred evropskim sodiščem. Izbira je tako zgolj med, ali bodo države članice prevzele ilegalne migrante takoj ali čez osem mesecev.

Višegrajci proti
To še posebej velja v času krize, ko bi taka pravila stopila v veljavo. Kakor so opozorili pri Euractivu, bi tudi države, ki samo zadržujejo ilegalce do deportacije, morale le te sčasoma sprejeti. Razlogov za to je več. Velika večina ilegalnih migrantov potuje v Evropo brez kakršnihkoli osebnih dokumentov. Komično je, da je velik del teh istih migrantov rojen 1. januarja. Velika večina je mladoletnih.

Države EU nimajo na svoji strani nikakršnega mehanizma s katerim bi jih lahko poslali v njihovo domovino, če ilegalni migrant ni pripravljen razkriti od kod prihaja. Tu se še dodatno zaplete, da ilegalni migrant pri sebi nima osebnih dokumentov, kar pomeni, da mu država izvora lahko enostavno zavrne vstop v državo.

Višegrajska skupina, ki jo sestavljajo Madžarska, Poljska, Češka in Slovaška so po srečanju s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, v četrtek 24. septembra 2020, zavrnile predlog novega pakta o migracijah in azilu. Kot je pojasnil Madžarski premier Viktor Orbán predlog ne vsebuje možnosti, da migranti ostanejo v državah, ki niso članice EU, dokler njihove prošnje za azil niso odobrene. “Nihče ne more vstopiti v EU brez dovoljenja če njihova prošnja za azil ni odobrena. Do tistega trenutka morajo ostati zunaj območja EU,” je povedal Orbán.

Pomagati je treba direktno v državah izvora
Madžarski premier je bil jasen. Ni važno ali EU temu reče razdelitev ali kvote, končni rezultat je isti in tako še vedno nesprejemljiv. Evropska komisija bi po Orbána mnenju rada upravljala z migracijami, namesto da bi ustavila migrante. Do novega predloga je bil kritičen tudi avstrijski premier Sebastian Kurz, ki je novi predlog označil za spodletelo politiko. Kurz se zavzema za krepitev zunanjih mej EU, pošiljanje pomoči državam izvora migrantov direktno, ter krepitev boja proti tihotapcem.

“Ustaviti moramo migracije, kvote in preseljevanje. Ta pravila za nas niso sprejemljiva,” je povedal češki premier Andrej Babiš. “Za dobro vseh držav od ker ti ljudje danes bežijo pred vojno, morajo biti kolikor je le možno blizu njihovih mej, zato da imajo kolikor je le možno motivacije in volje, da se vrnejo nazaj in obnovijo svoje domovine,” je svoj vidik na migrantsko krizo predstavil poljski predsednik Andrzej Duda.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki