Prvič v zgodovini Slovencev: Prisega prve generacije slovenskih vojakov

Datum:

Pred natančno 25 leti, 2. junija 1991, je v učnih centrih na Igu in v Pekrah pri Mariboru slovesno zaprisegla prva generacija vojaških nabornikov, ki so služili v Teritorialni obrambi. Prvič v zgodovini Slovencev so naborniki služili vojaško obveznost v slovenski vojski.

Zahteva po lastni vojski je bila ena od glavnih programskih zahtev Demosa, ki je spomladi 1990 zmagal na volitvah. Pred tem so morali slovenski fantje na služenje vojaške obveznosti v Jugoslovansko ljudsko armado (JLA), kjer je bil poveljevalni jezik srbohrvaščina. Velika večina slovenskih nabornikov je vojaško obveznost služila zunaj Slovenije, v južnih republikah takratne Jugoslavije.

Demosovim načrtom o slovenski vojski, ki jih je oblikoval takratni obrambni minister Janez Janša, je oporekala tedanja opozicija, zlasti Liberalnodemokratska stranka (LDS). LDS, komunisti (zdajšnja SD) in socialisti so na ideje, da slovenskim nabornikom ni potrebno iti na služenje vojaške obveznosti v JLA, še pristali, a zgolj kot možnost prostovoljne izbire. Skozi šivankino uho pa je bil sprejet Demosov predlog o služenju vojaške obveznosti v slovenski Teritorialni obrambi.

JLA in LDS zahtevata zaprtje učnih centrov
Kljub odporom opozicije je 15. maja 1991 na služenje vojaške obveznosti (ta je bila z 12 mesecev, kot je to veljalo v JLA, skrajšana na šest mesecev) odšlo več kot 300 slovenskih nabornikov – 180 na Ig in 150 v Pekre pri Mariboru. To je šlo v nos JLA, ki je zahtevala zaprtje obeh učnih centrov (ultimat jugogeneralov je podpirala tudi LDS). 23. maja so enote JLA obkolile učni center v Pekrah ter zahtevale nabornike in naborniške evidence.

Prisega slovenskih vojakov

“Slovesno prisegam, da bom branil samostojnost, neodvisnost, svobodo in ozemeljsko celovitost moje domovine Republike Slovenije ter vestno in odgovorno izvrševal svoje dolžnosti v njeni obrambi.”

Demos ni popustil in tako so se morali vojaki JLA v vojašnice vrniti praznih rok. 2. junija je lahko tako na Igu kot v Pekrah zaprisegla prva generacija slovenskih vojakov. Nekaj tednov pozneje – 26. oziroma 27. junija je JLA izvedla agresijo na Slovenijo, a se je naša komaj ustanovljena država ubranila. 25. oktobra 1991 so se iz Slovenije umaknile zadnje enote JLA. Prvič v zgodovini na slovenskih tleh ni bilo tujih vojakov.

Nabornike je ob prisegi 2. junija nagovoril takratni obrambni minister Janez Janša, ki je dejal, da “bo prvi generaciji slovenskih vojakov pripadlo posebno mesto v zgodovini slovenskega naroda”. Prisege se je udeležil tudi predsednik republike Milan Kučan. Od naborniškega popolnjevanja vojske se je Slovenija dokončno poslovila leta 2003 ter prešla na poklicno sestavo vojske.

M. P.

Sorodno

Zadnji prispevki

Evroposlanci: Vnovična izvolitev von der Leynove je zamujena zgodovinska priložnost!

Evroposlance iz vrst SDS smo povprašali, kaj menijo o...

Slovenske železnice po številu zaposlenih prekašajo celo ameriški Amtrak

Gospodarnost in učinkovitost investicij Slovenskih železnic je pod drobnogledom,...

Ameriški intelektualec: “Podporo Trumpu generira strah pred komunizmom”

Ameriški matematik, investitor in javni intelektualec dr. Eric Weinstein...