[Video] 270 elektorskih glasov: Edino kar je potrebno za Trumpovo zmago na predsedniških volitvah

Datum:

Prva predsedniška debata med predsednikom Donaldom Trumpom in nekdanjim podpredsednikom Joejem Bidnom je mimo. Z volitvami, ki odločajo o prihodnosti Amerike in so le še nekaj čez mesec dni daleč, pa se je začelo tudi preštevanje elektorskih glasov. V ZDA so elektorji tisti, ki na koncu, ko ljudje oddajo svoj glas, na podlagi rezultatov dejansko izvolijo ameriškega predsednika. Nekatere države se nagibajo k republikancem, druge k demokratom, a na koncu bodo odločale zvezne države v katerih se dve stranki še vedno borita za prevlado.

Da bi ponovno zmagal na predsedniških volitvah, mora ameriški predsednik na prihajajočih volitvah zbrati vsaj 270 elektorskih glasov. Trump je leta 2016, ko je premagal Hillary Clinton osvojil 304 elektorske glasove v 31 zveznih državah. Tudi takrat so ankete Trumpu ves čas napovedovale katastrofalen poraz.

V analizi, ki sta jo opravil dr. Sebastian Gorka in Matt Boyle so zvezne države razdelili v štiri kategorije. V 1. kategoriji, kjer se nahaja 23 zveznih držav, kjer naj bi bila Trumpova zmaga malodane gotova. To so Idaho, Montana, Sverna Dakota, Južna Dakota, Aljaska, Wyoming, Utah, Nebraska, Kansas, Oklahoma, Missouri, Akansas, Louisiana, Alabama, Mississippi, Južna Karolina, Indiana, Zahodna Virginija, Tennessee, Kentucky, Georgia, Teksas in Arizona. Zmaga v naštetih državah bi Trumpu zagotovila 191 elektorskih glasov.

V 2. kategoriji se po mnenju Gorke in Boyla nahajata Iowa in Ohio, ki se po zadnjih anketah dobrikata Trumpu. To bi pomenilo še dodatnih 24 elektorskih glasov, kar znese 215 elektorskih glasov v skupnem seštevku.

Vse kar je potrebno je 270 elektorskih glasov
V 3. kategorijo sta uvrščeni zvezni državi vredni 44 elektorskih glasov, ki ju je Trump osvojil na zadnjih volitvah. Gre za Severno Karolino in Florido. V obeh državah po anketa že dalj časa vodi Bidena. Če zmaga v teh dveh državah, je to že 259 elektorskih glasov.

V 4. kategoriji se nahajajo države, ki bi lahko same ali v kombinaciji priskrbele dovolj glasov za Trumpovo zmago. To so Pensilvanija, ki ima 20 elektorskih glasov in Michigan, ki jih ima 16. Enako bi zgodilo če bi Trump zmagal v Wisconsinu in 2. okrožju zvezne države Maine. Podobna kombinacija je tudi z Minnesoto in Wisconsinom ali 2. okrožjem Maina. Ostale države v tej zadnji kategoriji so Nevada, New Hampshire, New Mexico, Kolorado in Virginija.

Mnenje avtorja: Ne glede na rezultate anket, bo ameriški predsednik Trump na predsedniških volitvah 3. novembra 2020 zmagal. Menim, da bo njegova 2. zmaga še večja od prve. Razlogov za to je več.  Trump je izpolnil večino svojih predvolilnih obljub, obudil je ameriško gospodarstvo, ni začel nove vojne, večji del nezadovoljstva zaradi koronavirusa pa je pozabljen na račun rasnih izgredov, ki jih podpihujejo demokrati. Dejstvo, da je njegov protikandidat Joe Biden, je darilo demokratov Trumpu. Ameriškemu predsedniku so ob tem podporo izrazili tudi številni tradicionalni prvrženci demokratov, kot so razni delavski sindikati, župani v tradicionalno demokratskih zveznih državah ter združenja policistov in gasilcev.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Šestim novinarjem odpoved pogodb, Martić nadaljuje Golobove čistke

Še šestim izkušenim novinarjem in urednikom RTV Slovenija –...

[Video] Poslanec sovražne “Svobode” poslanske kolege označil za sodrgo

Poslanec Gibanja Svoboda Aleksander Prosen Kralj zase pravi, da...

[Ekskluzivno] Milović razkriva, kako je Čeferin pripravljen izdati svoje najbližje

Boris Tomašič je v tokratni ekskluzivni oddaji gostil Miloša...

[Video] Klavca, ki se je z nožem lotil dojenčka, je pokončala policistka

Iz Avstralije poročajo o tragičnem napadu na civiliste. Skrajni...