Vlada sprejela peti protikoronski paket: PKP5 podaljšuje in uvaja nove ukrepe za ohranitev delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom

Datum:

Vlada je v torek na dopisni seji dokončno potrdila predlog petega protikoronskega zakona. V sklopu petega zakona so vključeni ukrepi s področja zdravstva, dela, socialnega varstva, gospodarstva, vzgoje, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva, gospodarstva in prehrane ter infrastrukture. V sklopu petega protikoronskega paketa se podaljšuje in uvaja nove ukrepe, s katerimi želijo ohraniti delovna mesta, izboljšati skrb za starejše in preprečiti nadaljnje širjenje okužb s koronavirusom.

Peti predlog zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic koronavirusa, katerega nosilec je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na novo uvaja oziroma podaljšuje že veljavne ukrepe, ki v ospredje postavljajo zaščito delovnih mest, skrb za starejše in preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom, je sporočila vlada.

V predlogu zakona se podaljšujejo določeni ukrepi. Denimo tisti, ki bodo morali v karanteno zaradi stika z okuženo osebo na delovnem mestu, bodo imeli stoodstotno nadomestilo plače.  Od 1. septembra 2020 pa bo mogoče uveljavljati 80-odstotno nadomestilo v primeru odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi karantene otroka. Za delodajalce se podaljšuje možnost povračila nadomestila plače, ki jih je izplačal zaradi odsotnosti z dela zaradi odrejene karantene. Dodatno pa se jih razbremenjuje z možnostjo povračila nadomestila plače zaradi odsotnosti z dela zaradi varstva otroka, ki je v karanteni.

Zavod za zaposlovanje bo povrnil podjetjem nadomestilo delodajalcem za napotitev delavcev na čakanje (Foto: Nova24TV)

S ciljem ohranitve delovnih mest in pomoči delodajalcem predlog zakona predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delo doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 20 odstotkov glede na leto 2019. Vstopni prag za pridobitev nadomestila je v primerjavi s prejšnjim zakonom višji. Samozaposleni in mikropodjetja bodo lahko ponovno upravičena tudi do temeljnega dohodka oziroma bodo lahko pridobili delno povrnjen izgubljen dohodek.

Zakon predvideva tudi spremembo organizacije dela v socialnovarstvenih zavodih
S ciljem skrbi za starejše in ostale ranljive skupine, predlog zakona vključuje številne ukrepe, pomembne z vidika preprečevanja širjenja in omejevanja okužb. V domovih za starejše in pri ostalih izvajalcih socialno varstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti bo omogočena začasna razporeditev zaposlenih, uvajajo se novi dodatki k plači. Finančno vzdržnost domov za starejše bodo zagotovili z ukrepom financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom, krili bodo stroške nastale izpadom prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet in ostalo.

Foto: STA

Pri ukrepih, ki se nanašajo na področje zdravstva, se uvaja novost, in sicer možnost koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni brez potrdila osebnega zdravnika. Poenostavlja se tudi postopek izdaje karantenske odločbe. Na področju vzgoje in izobraževanja je med drugim zagotovljeno financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno izobraževalnega dela na daljavo, so zapisali na vladi.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Plenković po prepričljivi zmagi: Gremo v oblikovanje parlamentarne večine!

HDZ je že tretjič na volitvah prepričljivo slavila zmago....

Skrivnostno izginotje in brutalni umor pretresata Slovenijo

Slovenijo je pretresel brutalni umor 33-letne Sabine Arklinič, matere...

Škocjan: V Dobruški vasi bodo postavili nov vrtec

V romskem naselju v Dobruški vasi, v občini Škocjan,...