[Video] Notranji minister Aleš Hojs: “Policijski sindikat Slovenije se bolj kot za same policiste zavzema za neke politične cilje!”

Datum:

Potem, ko je Policijski sindikat Slovenije napovedal stavko je minister za notranje zadeve Aleš Hojs poudaril, da je zelo nerazumljivo in neopravičljivo, da se sindikat spušča v stavko ravno v  dneh, ravno v času, ko smo v najhujši epidemiološki krizi stoletja te države. Ta sindikat in to sem tudi že javno povedal, je skozi celotno obdobje tega časa odkar sem na ministrstvu pokazal, da ima izrazito tendenco političnih stališč. Bolj kot za same policiste policiste se zavzema za  neke politične cilje,” je povedal jasno v Temi dneva na Nova24TV. 

                   

V pogovoru se je najprej dotaknil same ureditve okrog Božiča in novega leta, ko bo v veljavi policijska ura. “Odločitev je padla na račun stanja epidemije v katerem trenutno smo. Novoletna rajanja ali božična srečanja po polnočnicah so vedno neko druženje, pristen kontakt, neko zabavno veselo druženje. Seveda vse to je potencialna nevarnost za ponovno širitev koronavirusa,” je opozoril minister Aleš Hojs in ob tem dodal, da so se iz tega razloga odločili, da omejitev gibanja v nočnem času  ostane.

Seveda pa po besedah Hojsa ne moremo mimo tistega, da kljub temu, da bi mnogi upoštevali vsa epidemiološka priporočila, je kar nekaj takih, ki tej vladi seveda želijo nagajati in bi s to izjemo stali na mestnih trgih ali pa kje drugje in seveda tistim, ki bi to preverjali, govorili, da zgolj prihajajo in odhajajo do svojih najbližjih. “Letošnje leto, tako božič kot novo leto, bosta drugačna in verjamem, da ljudje razumejo, da trenutno ni drugega izhoda kot stvari še nekoliko zaostriti glede na to, da so številke okužb relativno slabe.”

Na vprašanje, kako velik problem lahko predstavljajo zasebna druženja, ki bodo dovoljena, je Hojs odgovoril, da je potrebno razumeti, da vlada več kot to, da predpiše neko maksimalno število odraslih oseb in pripadajočih otrok, ki so lahko na takih druženjih, ne more storiti nič drugega. “Mi nimamo toliko policistov, država ne more vsega tega nadzorovati. Po mojem mnenju je prav, da se ne da vsega tega nadzorovati. Seveda je upravičeno pričakovati, da bodo državljani navodila upoštevali.” Povedal je, da pozna precej ljudi, da niso najbolj zadovoljni s tako odločitvijo, da pa jo razumejo in bodo tudi upoštevali. “Nihče mi ni povedal, da bo na njihovem novoletnem obisku več kot šest ljudi ali kaj podobnega. Celo več, mnogi so se odločili, da v letošnjem letu niti tega ne bodo izvedli, ker želijo zaščitit svoje starše, stare starše.”

“Kjer je bilo sedaj dovoljeno prehajanje med regijami med preostalimi dnevi, ko ne bo praznikov, med občinami ne bo mogoče prehajanje.  Tudi ne z aplikacijo, prehajanje bo omejeno s 13 izjemami,” je pojasnil Hojs in ob tem dodal, da bo policija med prazniki delala enako kot med rednim delom. Kot je po besedah Hojsa zapovedalo ustavno sodišče, vlada podaljšuje ukrepe s sklepom. “V kolikor ni sprememb podaljšuje ukrepe s sklepom. V kolikor pride je odlok ustrezno spremenjen in objavljen.”

Bolj kot za same policiste se zavzema za  politične cilje

V povezavi s stavko je Hojs izpostavil, da je zelo nerazumljivo in neopravičljivo, da se sindikat spušča v stavko ravno v dneh, ravno v času, ko smo v najhujši epidemiološki krizi stoletja te države. “Policija formalno seveda lahko stavka, mora pa opravljati vse tiste stvari, ki jih zakon nalaga. Če se spomnite stavke iz časov vlade, ki jo je vodil Miro Cerar, takrat so stavkali več mesecev. Če ste prišli na mejo je prehod trajal namesto 3 minute 10 minut. Delali so namreč počasi, počasi so vse skupaj preverjali. Sam ne vem, kako bo ta stavka izgledala, bodo še povedali.”

Kar se tiče objave plač pa je dejstvo, da je zelo jasno in transparentno,  da so vse plače v javni upravi javne. “V kolikor vas zanima kakšna je plača vašega soseda, ki je zaposlen kot medicinska sestra, delavec na ministrstvu za notranje zadeve ali Policiji, lahko ta podatek dobite – torej njegovo bruto plačo brez dodatkov in minulega dela. Za to sem se odločil, ker že nekaj časa s tem sindikatom ne najdemo pravega stika v socialnem dialogu. Ravno zaradi tega, da ljudem predstavimo kakšne plače trenutno v policiji so.” Glede konkretnega sindikata je povedal, da opaža, da vse odkar je na ministrstvu, ima ta sindikat tendenco političnih stališč. “Bolj kot za same policiste se zavzema za  neke politične cilje.” Po besedah Hojsa je pri tem zanimivo, da se Sindikat Policistov Slovenije, torej drugi policijski sindikat, tej stavki ne pridružuje.

Sledi izjava Sindikata policistov Slovenije:

“Obveščamo vas, da se Sindikat policistov Slovenije ne bo pridružil napovedani stavki Policijskega sindikata Slovenije (PSS) in sicer zato, ker se Slovenija v tem trenutku sooča z eno največjih nevarnosti v njeni zgodovini in ogroža na stotine življenj in zdravja ljudi, s čimer bi grobo kršili naše etično poslanstvo, ki izhaja iz našega poklica. Poleg tega ocenjujemo, da v takšnih kriznih razmerah, izvedba stavkovnih aktivnosti iz 76. člena ZODPol ni izvedljiva in bi lahko pomenila celo nezakonito ravnanje oz. storitev kaznivega dejanja. SPS pa zaradi tega ne želi sodelovati v stavki, ki je to le na papirju.”

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Trump dosegel novo pomembno zmago

"Združimo se, da bi končali z vsakršnim oboroževanjem našega...

“Golobnjak” poskrbel za ponižanega Brgleza

"Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji na...

Podobnik podprl povezovanje SLS in NSi

Po dolgoletnem evropskem poslancu in nekdanjem predsedniku SLS Francu Bogoviču,...

Je Klakočarjeva spoznala razsežnosti sejanja sovraštva do drugače mislečih?

V luči poskusa atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se...