[Video] Ameriška vojska končno sestrelila kitajski vohunski balon

Datum:

Ameriška vojska je v soboto sestrelila kitajski vohunski balon, ki je prepotoval na tisoče kilometrov po ZDA, potem ko ga predsednik Joe Biden ni hotel sestreliti nad kopnim. Pritisk opozicije je zaradi tega postal vse hujši. Balon je bil končno sestreljen nad Atlantikom.

                   

Tiskovni sekretar Pentagona Brig. General Patrick Ryder je na tiskovni konferenci v petek dejal, da je bil balon manevriran s strani Kitajcev in je lebdel na višini do 18.000 metrov.

Več plovil ameriške mornarice in obalne straže je na območju, kjer je padel domnevni kitajski vohunski balon, in varujejo območje, je povedal visoki ameriški vojaški uradnik.

Balon je padel v plitvo vodo

Uradnik je povedal, da je mornarica pričakovala, da bo morala razbitine pobrati v globlji vodi, a so pristali na globini približno 20 metrov, kar bo operacijo zbiranja ostankov naredilo “precej enostavno.”

Uradnik je dejal, da se bodo “sposobni mornariški potapljači” po potrebi spustili v vodo in pomagali pri operaciji. Obstajajo tudi “plovila brez posadke, ki se lahko spustijo, da vzamejo strukturo in jo dvignejo nazaj na ladjo za reševanje,” je dodal uradnik.

Uradnik ni vedel, koliko časa bo posadka potrebovala, da iz sestreljenega letala pobere kakršno koli opremo, ki jo je mogoče rešiti, vendar je opozoril, da bi lahko obnova trajala “razmeroma kratek čas”.

Balon je Kitajska uporabljala za nadzor strateških točk

Obrambni minister Lloyd Austin je dejal, da je balon kitajska vlada uporabljala “za nadzor strateških območij v celinskih ZDA”. Predsednik Joe Biden je v sredo dal dovoljenje Pentagonu za sestrelitev nadzornega balona, “takoj ko bo misija lahko opravljena brez nepotrebnega tveganja za življenja Američanov pod potjo balona,” je dejal Austin v izjavi, potem ko je vojska v soboto sestrelila letalo.

“Ministrstvo za obrambo je razvilo možnosti za varno spuščanje balona nad našimi teritorialnimi vodami, pri tem pa pozorno spremljalo njegovo pot in dejavnosti zbiranja obveščevalnih podatkov,” je nadaljeval Austin in dodal, da so se vojaški voditelji pri misiji usklajevali s kanadsko vlado.

Postavlja pa se vprašaje koliko podatkov je kitajski balon že utegnil zbrati in poslati nazaj na Kitajsko.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...