[Video] Čudežne zgodbe o preživetju potresa, ki je presegel 25.000 žrtev

Datum:

Pet dni po potresu, ki je opustošil Turčijo in Sirijo ter zahteval več kot 25.000 smrtnih žrtev, so reševalci danes iz ruševin potegnili dvomesečnega otroka in starejšo žensko. Več deset tisoč lokalnih in mednarodnih reševalcev še vedno preiskuje porušene soseske, čeprav mraz še povečuje stisko milijonov ljudi, ki obupno potrebujejo pomoč. Sredi ogromnega uničenja in obupa se še vedno pojavljajo čudežne zgodbe o preživetju.

Skupno število žrtev uničujočih ponedeljkovih potresov v Turčiji in Siriji je preseglo število 25.000. V Turčiji je po zadnjih podatkih umrlo 21.848 ljudi, v Siriji pa je po doslej znanih podatkih življenje v potresu izgubilo 3.553 ljudi. Potrjeno skupno število žrtev tako zdaj znaša 25.401 žrtev.

Hud mraz na prizadetih območjih še vedno ovira prizadevanja reševalcev in povečuje trpljenje milijonov ljudi. Vendar čudežne zgodbe o preživetjih reševalce navdihujejo z upanjem. V mestu Antakya v Turčiji so 128 ur po potresu našli živega dvomesečnega dojenčka. Med rešenimi pet dni po potresu so bili še dveletna deklica, ženska v šestem mesecu nosečnosti ter štiriletnik in njegov oče.

Na žalost pa niso imeli vsi te sreče. Prizori žalostnih ljudi, ki še vedno iščejo preživele ali pa so na množičnem pokopališču, katera so bila le še pet dni nazaj polja, so srce parajoča.

Množično grobišče (foto: sta)

Po potresu, zaradi katerega je samo v Siriji brez strehe nad glavo ostalo do 5,3 milijona ljudi, v obeh državah pomoč potrebuje najmanj 870.000 ljudi, so opozorili Združeni narodi. Pet dni žalosti in tesnobe se med prebivalci prizadetih območij medtem počasi stopnjuje tudi v jezo zaradi slabe kakovosti stavb, pomankljivega upoštevanja varnostnih pravil pri gradnji in odziva turške vlade na nesrečo. Po trenutnih podatkih naj bi bilo v potresu uničenih ali resno poškodovanih več kot 12.000 stavb.

V Turčiji so zaradi slabe kvalitete stavb, ki so se zrušile v potresu, v jugovzhodnih regijah Gaziantep in Sanliurfa aretirali 12 ljudi, javni tožilec v regiji Diyarbakir pa je izdal še 29 nalogov za aretacijo. V potresu se je zrušilo vsaj 6.000 zgradb, turško državno tožilstvo pa je v regijah, ki jih je prizadel potres, sprožilo vrsto preiskav. Med aretiranimi so tudi izvajalci gradbenih del. Enega izmed osumljencev so med poskusom pobega iz države v petek prijeli na letališču v Istanbulu.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Nikki Haley napovedala podporo Trumpu

Nekdanja republikanska predsedniška kandidatka Nikki Haley je v sredo...

Jo bodo zaradi njene izjave o SDS in Janši odpoklicali?

RTV spremembo dopisniške mreže v tujini, med drugim tudi...

Poziv iz KGLU: Iščemo dela Franca Bernekerja!

V KGLU ob 150-letnici rojstva Franca Bernekerja pripravljajo razstavo, posvečeno...

Vsak dan več ilegalcev v Spodnjem Podravju!

Slovenska vlada se ponovno sooča z ostrimi kritikami zaradi...