[Video] Diplomat Andrej Rahten prejel Veliki častni znak za zasluge Republike Avstrije

Datum:

Republika Avstrija je nekdanjemu slovenskemu veleposlaniku na Dunaju, dr. Andreju Rahtenu, podelila Veliki častni znak na traku za zasluge Republike Avstrije. Rahten je v nagovoru izpostavil dolgoletne vezi z Avstrijo in poudaril pomen medsosedskega dialoga ter potrebo po sodelovanju v srednjeevropskem prostoru.

Nekdanji slovenski veleposlanik na Dunaju dr. Andrej Rahten je prejel Veliki zlati častni znak na traku za zasluge Republike Avstrije. Visoko odlikovanje mu je na sprejemu v ljubljanski rezidenci, 21. januarja 2020, izročila avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka, ki je v svojem nagovoru poudarila dosežke odlikovanca pri krepitvi dvostranskih odnosov med sosednjima državama.

Rahten se je v nagovoru zahvalil za veliko čast in izpostavil svojo dolgoletno povezanost z Avstrijo, še zlasti s Celovcem, kjer je nekaj časa tudi študiral in raziskoval.

Pomembno negovati medsosedski dialog
Rahten, ki je zdaj znanstveni svetnik na Znanstvenoraziskovalnem centru SAZU in redni profesor na Univerzi v Mariboru, je poudaril zlasti pomen medsosedskega dialoga in zavedanja o potrebi sodelovanja v srednjeevropskem prostoru.

Rahten je tudi avtor ter glavni urednik priznane zbirke Studi diplomatica Slovenica, v kateri je izšla biografska knjiga Med Kakanijo in Wilsonio o diplomatu Ivanu Šveglu. Nazadnje je kot sourednik, skupaj z Gregorjem Antoličičem in Petro Svoljšak, izdal knjigo Na predvečer velike vojne (Mohorjeva Celovec).

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Tina Gaber kljub Golobovim zagotovilom promovirala drago restavracijo

Spremljevalka predsednika vlade Tina Gaber je pričela znova oglaševati...