Represija, grožnje, specialna vojna proti opoziciji: Madurovi obveščevalci razdejali pisarno predsednika Juana Guaidója!

Datum:

Razmere v Venezueli, od koder je pred lakoto, pomanjkanjem in nasiljem režima pobegnilo že 5 milijonov prebivalcev, se zaostrujejo. V četrtek so obveščevalci pod nadzorom diktatorja Nicolása Madura vdrli v pisarno mednarodno priznanega predsednika Juana Guaidója, ki je v teh dneh na poti v Evropi, udeležil se bo tudi Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Režim in oborožene bande, ki podpirajo vlado, so poleg tega blokirale dostop do parlamenta, zato so morali opozicijski poslanci zasedati kar v javnem parku, javil pa se je poslanec opozicije, ki je bil pogrešan vse od decembrske aretacije. Sporočil je, da je dobro in, da ga zadržujejo oblasti.

Venezuelska opozicijska poslanka Delsa Solorzano je v torek sporočila, da so režimski obveščevalci prejšnji četrtek razmetali pisarno predsednika Juana Guaidója, ki je trenutno na poti v Evropi, udeležil se bo tudi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu: “Pravkar smo potrdili, da so bili agenti SEBIN v pisarni predsednika Guaidója.”

SEBIN je venezuelska obveščevalna služba pod nadzorom diktatorja Nicolása Madura, do vdora v pisarne pa je prišlo le nekaj ur po tem, ko so opozicijski poslanci preklicali poskus sestanka v parlamentu, saj so se skušali izogniti soočenju z režimskimi varnostnimi silami in fanatičnimi podporniki vlade, od katerih so bili mnogi oboroženi in so preprečevali vstop v stavbo.

Stavba, v kateri je Guaidojeva pisarna (Foto: epa)

Opozicijski poslanci so namesto v parlamentu morali zasedati na javnem trgu
Prvi podpredsednik parlamenta Juan Pablo Guanipa je po poročanju DW s sedeža stranke sporočil, da je bila stavba parlamenta “militarizirana” s strani oboroženih tolp, tako da opozicija ne bo poskušala vstopiti do naslednjega tedna. Namesto tega so se sestali na javnem trgu v predelu glavnega mesta Caracas, kjer beležijo visoko podporo.

Stavba, v kateri je Guaidojeva pisarna (Foto: epa)

Opozicijski poslanec, ki je izginil po aretaciji decembra sporočil, da ga zadržujejo oblasti
V torek je končno postala znana tudi usoda opozicijskega poslanca Gillbera Cara, ki je izginil potem, ko so ga decembra aretirali elitni pripadniki policije. Caro se je javil iz pridržanja in je sporočil, da je dobro, njegova odvetnica Theresly Malave pa je dejala: “Dobro je, a ne bi smel biti tam.”

Venezuelski opozicijski poslanci med zasedanjem na javnem trgu (Foto: epa)

Kriza v državi se le še stopnjuje
Kljub temu, da Guaidója kot predsednika države priznava približno petdeset držav, vključno z Združenimi državami Amerike, Brazilijo in številnimi državami Evropske unije, mu še ni uspelo prevzeti nadzora nad vladnimi institucijami in vojsko. Kriza v državi, ki je rezultat socialistične politike, se medtem le še stopnjuje, iz države je pred lakoto, pomanjkanjem in nasiljem režima pobegnilo že okoli 5 milijonov Venezuelcev.

Venezuelski opozicijski poslanci med zasedanjem na javnem trgu (Foto: epa)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...