[Video] Glas upokojencev: Ne prosimo za milost, zahtevamo tisto, za kar so se ljudje borili celo življenje

Datum:

Vlada je pred novim letom preprečila izredno uskladitev pokojnin, hkrati upokojence vse bolj stiskajo podražitve. To je med drugim izzvalo vseslovenski protest upokojenk in upokojencev, ki bo v Ljubljani potekal 1. februarja. Organizator protesta je civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije, ki vladi Roberta Goloba sporoča, da živimo v državi, v kateri se mnogi borijo za preživetje. Če ne bodo uslišani, bodo svoje aktivnosti še stopnjevali. “Ne podcenjujte upokojencev,” še sporočajo vladi.

                   

Mnogi upokojenci imajo zgolj 450 evrov mesečne pokojnine, nekateri celo manj. Resda so potrebe starejših morda manjše, toda kako naj preživijo s tako nizko pokojnino ob današnjih stroških. Civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije se je zato odločila organizirati vseslovenski protest upokojencev, ki bo potekal v sredo, 1. februarja, ob 15. uri, na Trgu republike v Ljubljani. Civilna iniciativa Glas upokojencev Slovenije je sicer nastala kot odziv na več dogodkov, ki so jih prizadeli. Predstavljajo vse tiste, ki so se na socialnih omrežjih in medijih oglasili s svojimi težavami, ki pa niso majhne.

Civilna iniciativa je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovila več zahtev, med drugim zahtevajo določitev najnižje mesečne pokojnine, kmečke, invalidske na 750 evrov in usklajevanje z inflacijo najmanj vsak drugi mesec, višina povprečne neto pokojnine pa naj bo vedno 75 odstotkov povprečne neto plače v Sloveniji.

“Zahtevamo, za kar smo se borili celo življenje”
“Gospodje moji dragi, tako ne gre več naprej
,” je opozoril Boris Klepej iz iniciativnega odbora Glas upokojencev Slovenije in pojasnil, da se nekateri trudijo preživeti z zgolj 275 evri invalidske pokojnine. Organizator protesta Pavel Rupar je izpostavil, da je sramota, da mu ljudje po družbenih omrežjih pišejo, da imajo po 200 ali 300 evrov pokojnine. Nič krivi invalidi so ostali doma v posteljah, prepuščeni miloščini. “Mi ne prosimo za socialno podporo, ne prosimo za milost. Mi zahtevamo tisto, za kar so se ljudje borili celo življenje,” je poudaril.

Foto: Nova24TV

 

“Takojšnje zvišanje vseh pokojnin, ki so nižje od 1.000 evrov, za 20 odstotkov, 15-odstotno povišanje pokojnin, ki sedaj znašajo med 1.000 in 1.500 evri, ter določitev najnižje mesečne pokojnine na 750 evrov,” je nekaj zahtev, ki jih upokojenci naslavljajo na aktualno vlado. Rihard Gerbec je navedel še druge zahteve, in sicer vpis 13. pokojnine in obveznega letnega dodatka v višini ene upokojenske pokojnine v Ustavo RS. Poleg tega zahtevajo tudi takojšnjo ureditev dostopa do zdravnikov. Obvezno zdravstveno zavarovanje upokojencev, ki imajo pokojnino nižjo od 1.000 evrov, naj krije država. Tudi obvezni RTV prispevek naj upokojencem plača država.

Da bi se 1. februarja zbralo čim več ljudi, so k udeležbi protesta pozvali vse državljane RS. Čeprav gre protest očitno zelo v nos vladnemu aktivistu in predstavniku iniciative Glas ljudstva Jaši Jenullu, ki meni, da protest zlorablja upokojence, je Rupar sporočil, da za protestom ne stoji nobena politična stranka, še manj pa društva in sindikati upokojencev. Zato je tako društva kot tudi Jenulla pozval, naj pridejo na ulice. “Ni pomembno, koga ste volili – od leve in desne vlade bomo vedno zahtevali tisto, kar nam pripada: dostojno preživetje in spoštovanje. Dovolj je bilo spregledanosti, čas je za pravičnost,” je še dodal Andrej Peterle.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...