[Video] Hrvaška policija v Kumrovcu zaplenila zastavo Sovjetske zveze: Jugonostalgiki ogorčeni, hrvaški vojni veterani pa zahtevajo enako obravnavo tudi za nosilce jugoslovanske zastave

Datum:

V soboto, 25. maja, se je v Kumrovcu na Hrvaškem odvijal “Dan mladosti – radosti”, na katerem naj bi se zbralo več kot 10 tisoč ljudi. Hrvaški organi pregona pa so začeli s poostrenim nadzorom, saj niso dovoljene zastave komunizma, kakor označujejo zastavo Sovjetske zveze. Enako obravnavo pričakujejo tudi pri zastavi z rdečo zvezdo, saj ta predstavlja enak simbol.

Kar je bil v komunistični Jugoslaviji dan mladosti, s katerim naj bi obeleževali rojstni dan jugoslovanskega komunističnega diktatorja Josipa Broza Tita, je že vrsto let izgovor za jugonostalgike, da se našemijo v pionirje in paradirajo naokoli z jugoslovanskimi zastavami.

Preberite še: Migranti med vikendom povzročali preglavice policistom; prijeli so jih več kot 120!

A za razliko od Slovenije, kjer so številni naklonjeni komunističnim simbolom, ki simbolizirajo čas zatiranja drugače mislečih, pa imajo na Hrvaškem o paradiranju z rdečo zvezdo drugačno mnenje.

Tako je več združenj vojnih veteranov na Hrvaškem, po poročanju Telegrama, obvestilo Krapinsko-zagorsko policijsko upravo z namenom prepovedi razkazovanja totalitarnih simbolov komunistične Jugoslavije. Rdeča zvezda je na Hrvaškem še posebej osovražena, saj je bila tudi simbol agresorske JLA.

Organizatorji prireditve v Kumrovcu so se pred samim shodom morali udeležiti sestanka s policijo. Organizatorji jugonostalgične prireditve pravijo, da jim ni bilo všeč ozračje na sestanku, saj naj bi bili policisti neprijazni. Namreč, policisti so jim povedali, da s svojo proslavo in razkazovanjem jugoslovanske zastave žalijo hrvaške branitelje, zaradi česar so nekatere od veteranskih zvez zahtevale prepoved shoda.

Policija je ravno tako okrepila prisotnost na shodu in zahtevala, da se na shodu kažejo “zastave socialistične Jugoslavije in Hrvaške, kot tudi komunistične zastave.” Čeprav so bile jugoslovanske zastave še kako prisotne, pa se je na Twitterju pojavil posnetek hrvaškega policista, ki naj bi na shodu v Kumrovcu zaplenil zastavo Sovjetske zveze.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Dr. Potočnik: Nastop ministrice je pokazal, da je Ministrstvo za zdravje čoln brez krmarja

Slovenija je po besedah zdravnika dr. Federica V. Potočnika...

Korupcija je tam doma, kjer ne bi smela biti. Na preveč naslovih!?

Korupcija v pravnem smislu pomeni zlorabo zaupanega položaja v...

[Video] Kje konča “humanitarna pomoč” UNRWA, ki jo podpira tudi Lenarčič

Aktualna leva oblast še vedno vztraja pri financiranju agencije...