[Video] Janša v nagovoru iranski opoziciji: Verjamemo, da obstaja demokratična alternativa mulam

Datum:

“Verjamemo, da obstaja demokratična alternativa mullam, zato bi moral Zahod podpreti organizirano opozicijo, ki je močna in zavezana demokraciji. V Iranu obstaja v obliki odporniških enot MEK, v tujini pa v obliki iranskega nacionalnega sveta za odpor. Gospa Maryam Rajavi je v svojem načrtu v desetih točkah za prihodnji svobodni Iran zagotovila vse demokratične vrednote,” je med drugim poudaril nekdanji premier Janez Janša, ki se je letos Svetovnega vrha za osvoboditev Irana udeležil prek videopovezave. Janša je bil v svojem nagovoru kritičen tudi do belgijskega dogovora z Iranom o izmenjavi zapornikov. 

Lansko leto se je takratni predsednik vlade Janez Janša udeležil Svetovnega vrha svobodnega Irana 2021 (Free Iran World Summit 2021), ki ga je organiziralo iransko odporniško gibanje (Iranian Resistance movement (NCRI), s čimer se je pridružil številnim Irancem in članom parlamentov, nekdanjim predsednikom vlad, nekdanjim ministrom, državnim uradnikom, verskim voditeljem in zagovornikom človekovih pravic z vsega sveta, da bi zagovarjal in podpiral človekove pravice in demokracijo v Iranu. Janša je na dogodku v organizaciji iranske diaspore med drugim pozval k neodvisni preiskavi pokola 30 tisoč političnih zapornikov v Iranu leta 1988 in opozoril na vlogo novoizvoljenega iranskega predsednika Ebrahima Raisija v tem pokolu.

Letošnji “Svetovni vrh za osvoboditev Irana 2022” je bil načrtovan za 23. in 24. julij – a je bil zaradi grožnje terorističnega napada prestavljen. Vrh je dal glas gibanju, ki išče pravico, pred širokim mednarodnim občinstvom, ki vključuje strokovnjake mednarodnega prava in oblikovalce politik iz vseh večjih političnih strank v Evropi in Severni Ameriki, so organizatorji zapisali na spletni strani. Vrh naj bi tudi pomagal mednarodni skupnosti razumeti, kako blizu je lahko alternativa v luči več nedavnih vstaj in splošnega širjenja dejavnosti odporniških enot MEK-a in podal vpogled v vse, kar se dogaja znotraj (in zunaj) Irana – vključno z novicami o uporih, odporniških enotah, odgovornosti za zločine proti človeštvu, genocidu in še več. Nekdanji premier Janša se je Vrha tokrat udeležil prek videopovezave – njegov govor v nadaljevanju objavljamo v celoti.

“Spoštovana izvoljena predsednica Nacionalnega sveta upora Irana, gospa Maryam Rajavi; dragi udeleženci svetovnega vrha o svobodnem Iranu; dragi prijatelji,” je Janez Janša pričel svoj nagovor in nadaljeval:

Obžalujem, da vas ne morem osebno nagovoriti. Vendar naj najprej poudarim, da je moje današnje sporočilo za vas, sporočilo iranskemu ljudstvu. Verjamemo, da obstaja demokratična alternativa mulam, zato bi moral Zahod podpreti organizirano opozicijo, ki je močna in zavezana demokraciji. V Iranu obstaja v obliki odporniških enot MEK, v tujini pa v obliki iranskega nacionalnega sveta za odpor.

Gospa Maryam Rajavi je v svojem načrtu v desetih točkah za prihodnji svobodni Iran zagotovila vse demokratične vrednote. Ta načrt poudarja potrebo po sekularni, nejedrski in demokratično izvoljeni republiki, ki zavrača tako šaha kot mule. Njen cilj je vzpostaviti pluralistično družbo, ki bo spoštovala pravice žensk, pravice manjšin, pravno državo in miroljubno zunanjo politiko. Prav to potrebujeta Iran in svet, da bi se izognila jedrski in teroristični nočni mori režima mul.

Skrajni čas je, da zahodne vlade priznajo ta dejanja poguma in pravico iranskega ljudstva do svobodnega življenja. Zato odločno nasprotujemo najnovejšemu primeru popuščanja Belgije. Ta sramotna t. i. pogodba, podpisana z iranskim režimom, ji omogoča, da izpusti režimskega obsojenega diplomata-terorista Asadolo Asadija. Ta belgijski predlog bo samo opogumil in spodbudil teheranske agente, da bodo izvajali še več terorističnih in nasilnih dejanj tako proti iranskemu ljudstvu kot proti mednarodni skupnosti, tudi v evropskih prestolnicah. Brutalna ruska agresija na Ukrajino, ki jo je sprožil Putin, najtesnejši zaveznik mul, nas mora naučiti, da je obdobje popuščanja končano.

Naj zaključim s tem, kar sem povedal že večkrat. Iranci si zaslužijo demokracijo, svobodo in človekove pravice, zato jih mora mednarodna skupnost odločno podpreti. Iranski režim mora odgovarjati za kršitve človekovih pravic in mednarodna skupnost mora biti pri tem odločna. “Dragi prijatelji, vedno lahko računate na moje razumevanje in podporo. Zahvaljujem se vam za pozornost,” je na koncu poudaril nekdanji premier Janša.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...