[Video] Janša v oddaji Politično: “Vlada naredi tisto, kar ji Luka Mesec dovoli!”

Datum:

V oddaji Politično je bil tokrat gost predsednik SDS Janša, ki je spregovoril o nastopu stranke na letošnjih evropskih volitvah, o nesoglasjih znotraj EPP in o volilnem sistemu. Prav tako je v oddaji komentiral menjave ministrov v Šarčevi vladi in delo te vlade, ki po njegovih besedah dela le to, kar ji dovoli Luka Mesec.

V oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija je tokrat gostoval predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša, ki je napovedal listo za evropske volitve v roku desetih dni. Izpostavil je, da ima SDS najmanj težav s sestavljanjem liste, na njej bodo namreč vsi obstoječi evropski poslanci in tudi za preostala mesta na listi naj bi bilo veliko zanimanja. Svoj pogled na sodelovanje med strankami pred volitvami v Evropski parlament je pojasnil sledeče: “Vemo, kaj se obnese in kaj daje najboljši rezultat. To se je zgodilo pred petimi leti. SDS je dobila tri člane v Evropskem parlamentu, skupna lista Slovenske ljudske stranke in Nove Slovenije pa dva in to je bil zgodovinski uspeh, kar se tiče evropskih volitev. To formulo bi veljalo ponoviti.” Po njegovem mnenju je takšna formula povezovanja lahko uspešna tudi letos.

Če bi bili vsi tako občutljivi, kot je Juncker, bi EU že zdavnaj razpadla
Tema pogovora je bila tudi politika madžarskega premierja Viktorja Orbána. Spitzenkandidat Evropske ljudske stranke (EPP) Manfred Weber namreč meni, da ta ne zastopa vrednot te stranke. Janša se je ob tem vprašal, kaj bi evropski mediji pisali, če bi se na vrhu Fideszove liste znašla novinarka najbolj gledane madžarske televizije, po njegovem mnenju pa bi morali znotraj EPP tudi glede zadnjih razhajanj najti kompromis in kot za zdaj kaže, sta obe strani pripravljeni stopiti korak nazaj. Povedal je še, da če bi bili vsi tako občutljivi kot Jean-Claude Juncker glede tega, na kakšnih plakatih se pojavljajo, da bi Evropska unija že zdavnaj razpadla. Po njegovem mnenju pa glavni problem ni nek plakat, pač pa je pri tem pomembno vprašanje migracij: “Obstajajo velike razlike tudi pri liberalcih, kjer ima češki predsednik vlade, ki je član liberalne skupine, popolnoma enaka stališča kot Viktor Orbán, ali slovaška socialistična stranka, ki je članica socialistične internacionale, ima enaka stališča, pa tega perila v njihovih političnih skupinah ne perejo javno.”

Tistim, ki velikih kreditov ne vračajo, jih odpišejo in so na sodišču oproščeni
Glede kazni, ki jo je stranka SDS dobila zaradi posojila, je voditeljica Tanja Gobec namignila, da je stranka z vračilom posojila pravzaprav priznala prekršek. A to ne drži, Janša je pojasnil, da z vračilom niso priznali prekrška, “ker je zakon tukaj nekoliko dvoumen. Ta kazen SDS še ni dosojena, to je sodba, ki je bila v prekrškovnem postopku izrečena na prvi stopnji in sploh ni bilo obravnave. Prva obravnava bo začuda ravno na začetku volilne kampanje za Evropski parlament, zakon tukaj kazni ne predvideva in mislim, da je ne bomo plačali”. Po njegovih besedah so pri SDS kredit vrnili, ker ta stranka kredite vrača. “Tisti, ki kredite vrača, je na koncu obsojen, tisti, ki pa kreditov ne vrača, mu jih pa odpišejo, pa čeprav so recimo tisočkrat večji ali pa stotisočkrat večji, na sodišču pa so oproščeni,” je o tem še povedal Janša.

Janez Janša v oddaji Politično s Tanjo Gobec (Foto: posnetek zaslona)

Vlada ne počne nič strateškega, dela le tisto, kar ji Luka Mesec dovoli
Glede dogajanja v koaliciji je Janša povedal: “Z vidika opozicije je predvsem zabavno, z vidika državljanov pa zaskrbljujoče, ker se nič bistvenega ne dogaja, kar bi se moralo dogajati. Res je, da koalicija, ki je sestavila manjšinsko vlado in nima večinskega zaupanja volivcev, kake strateške napake ni naredila, ker nekaj strateškega niti ni delala. Nekoliko kadrujejo, vsak teden menjajo ministre, zapravljajo denar, za katerega ni trajnih virov, naredijo pa pač tisto, kar jim Luka Mesec dovoli. So na pragu velike strateške napake, to je sprejem nekega proračuna, kjer trajno delijo neke prihodke, ki trajno niso zagotovljeni. In ta vlada, če bo ta proračun dejansko šel tudi po morebitnem vetu čez glasovalni stroj koalicije in Levice, ta vlada dela podobno napako, kot jo je storila Drnovškova vlada leta 1992 z enormnim povišanjem stroškov v administraciji, s katerim smo opletali še pet let, ali pa Pahorjeva vlada leta 2009 na začetku krize, ko je bruto domači proizvod padel za 8 odstotkov in je javno porabo povečala praktično za enak delež. Nastala je 20-odstotna vrzel v javnih financah, ki smo jo nato polnili z zadolževanjem in danes samo za obresti plačujemo skoraj milijardo na leto.”

Janez Janša v oddaji Politično s Tanjo Gobec (Foto: posnetek zaslona)

Problem slovenskega volilnega sistema sta nizek volilni prag in izkrivljen proporcionalni sistem
Po njegovem mnenju spremembe volilnega sistema, ki so na mizi, ne prinašajo nič bistvenega, da bi zadostili odločbi ustavnega sodišča, pa bi bili dovolj kozmetični popravki: “Če po tem sistemu ali po sistemu, ki ga na nek način zapoveduje odločba ustavnega sodišča, volimo, ne bo nobene bistvene razlike pri rezultatu.” Problem sta, kot je dejal, nizek volilni prag in izkrivljen proporcionalni sistem in tega ne popravljamo s predlogi, ki so na mizi. Po Janševih besedah nekateri tudi zelo intenzivno delajo v smeri predčasnih volitev še v tem roku in bo lahko predsednik Pahor mirno razpisal volitve, ne da bi pri tem kršil odločbo ustavnega sodišča.

J. Ž.

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...