[Video] Nika Kovač je očitno pretentala tudi nekdanjega predsednika ZDA

Datum:

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama je v oddaji The Daily Show povedal zgodbo o tem, kako je v Sloveniji potekal referendum na temo družinskega nasilja. Menda kar dvakrat. Organizirala naj bi ga seveda njegova štipendistka Nika Kovač. “Neverjetno, pretentali so celo Baracka Obamo,” je komentiral nekdanji premier Janez Janša in pojasnil, da so mu referendum o zakonu o vodi očitno prodali kot referendum o nasilju v družini. “Če lažejo nekdanjemu predsedniku ZDA, je laganje volivcem v Sloveniji res malenkost,” je še ocenil predsednik stranke SDS. 

Medtem ko so nekateri tuji mediji pisali, da je aktivistka in Obamova štipendistka Nika Kovač s kampanjo proti slovenskemu zakonu o vodah preprečila privatizacijo voda svoje domovine, da se bori tudi proti predsodkom in se zavzema za enake pravice na številnih drugih področjih, je nekdanji predsednik ZDA očitno še slabše obveščen o tem, kaj počne štipendistka njegove fundacije. “No, pa smo le izvedeli, s kakšnimi argumenti se pridobiva Obamov denar za politično delovanje v Sloveniji. Baje smo imeli referendum o družinskem nasilju,” je na Twitterju komentiral uporabnik Svoboda, ki je delil posnetek oddaje The Daily Show.

V oddaji je Barack Obama govoril o zaščiti demokracije in o zavezanosti dejstvom. Nekdanji predsednik je razpravljal o tem, zakaj verjame, da je volilna udeležba mladih pripomogla k zmagam demokratov na teh vmesnih volitvah, in kako globalizacija, dezinformacije in medijska infrastruktura prispevajo k slabitvi demokracije po vsem svetu. V okviru pogovora je omenil tudi Kovačevo, češ da se je zavzemala za to, da bi se ukrepalo glede družinskega nasilja, ki naj ga naši zakoni ne bi vsebovali (v Sloveniji sicer imamo Zakon o preprečevanju nasilja v družini). Njegova štipendistka naj bi zato organizira referendum in na njem pogorela. Ko je jezik prilagodila konservativnim ljudem, ki naj bi na prvem referendumu glasovali proti, je nekaj let kasneje referendum ponovila – in takrat je uspel. Ljubka zgodba, če bi bila seveda resnična.

Se je Kovačeva torej zlagala z namenom, da bi 8. marec lažje prišel do denarja fundacije, ali si je Obama izmislil zgodbo, všečno občinstvu? V slednji scenarij močno dvomimo, saj Obama verjetno ve, da tudi kdo iz Sloveniji gleda njegove nastope in si takšnega kiksa skoraj zagotovo ne bi privoščil namenoma. Kot je zapisal predsednik SDS Janez Janša: “Če lažejo nekdanjemu predsedniku ZDA, je laganje volivcem v Sloveniji res malenkost.”

8. marec oziroma Kovačeva je v svojem odzivu zapisala, da je Janša neverjetno patetičen in da so ob objavi Daily showa v Inštitutu jasno zapisali, da je predsednik njihove kampanje zamešal. “Ob prijavi na Obama Leaders in Obama Scholars sem s komisijo delila svoj življenjepis, opis projektov, novinarske članke. Pred sprejetjem v programe so me preverili pri več različnih osebah,” je še zatrdila Kovačeva in dodala, da o delu inštituta nikoli ne laže. Zapise nekdanjega premierja je posredovala fundaciji in svoji odvetnici, saj ima dovolj “zastrahovanja, manipulacij in patetike te osebe”.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Pogačar je nesporni kralj toura!

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je...

Z Bidnom je konec

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...