[Video] Grozljivo! Na spletu so se pojavili posnetki “komore za mučenje” iz osvobojenega Hersona

Datum:

Po osvoboditvi ukrajinskega mesta Herson se z vsakim dnem pojavi nova grozljiva podrobnost o življenju Ukrajincev pod rusko okupacijo. Ukrajinski ombudsman za človekove pravice Dimitro Lubinec je na spletu objavil posnetek, v katerem prikazuje “sobo za mučenje”. Gre za prostor, v katerem so ruski zasliševalci mučili ukrajinske državljane, iz katerih so hoteli izsiliti priznanja. 

Video so objavili, ko je ukrajinski notranji minister Denis Monastirski včeraj zjutraj javno naznanil, da so preiskovalci odkrili 63 trupel z jasnimi znaki mučenja. “Obstaja razlika med tem, kar smo lahko videli v Harkivu in Kijevu … Takšnega obsega mučenja nisem še nikoli videl,” je povedal Dimitro Lubinec.

Lubinec trdi, da so komoro uporabljali za pridržanje, zasliševanje in mučenje, priznanja zapornikov pa so izsilili z elektrošoki.

Zadnje razkritje komore za mučenje pa je le zadnja v seriji razkritij. Dva dni nazaj so mednarodni mediji poročali o obstoju več tovrstnih sob. O eni izmed teh je poročal angleški Kanal 4, kjer je poročevalec neposredno iz ust ukrajinskih vojakov izvedel za metode mučenja, ki so jih Rusi uporabljali nad civilisti.

V eni izmed takšnih sob je bil stol z vijaki pričvrščen v tla, gležnje zapornikov pa so privezali na stol. Mučitelji so svoje žrtve privezovali na stol, ker so jih mučili z električnim tokom. Ena izmed žrtev, ki je mučenje preživela, je pojasnila, kako je potekalo mučenje: “Vojaški telefon TA-57. Lahko se ga modificira za mučenje. Dve vponki se pripneta na ušesa, držali sta se mojih ušes. Vem, da so mlajšim fantom, ki so bili z mano v celici, te vponke še pripenjali na druge dele telesa. Na njihove bradavice ali zadnjico.”   

Tragični zapis na steni jetniške celice. Zapisano je v ruskem jeziku: “Molite bogu za nas”. (Vir: zajem zaslona, Twitter)

Posebno pomenljivo pa je sporočilo, ki jo je na steni komore za mučenje zapisal eden od mučenih. “Molite bogu za nas,” je zapisal in “Bog, daj nam moči.” Zapisa sta posebej pomenljiva, ker so zapisi v ruskem jeziku. Očitno je sporočila zapisal nek ukrajinski državljan ruske etnične pripadnosti. Na ukrajinskem obrambnem ministrstvu so zato zapisali: “Ne glede na to, kateri jezik si govoril, če si pokazal najmanjšo neposlušnost, so te poslali v ječo.”

Gal Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Biden odstopil od kandidature

Predsednik Joe Biden je danes popoldne sporočil, da odstopa...

[Video] Jelinčič: Maljevac, strokovnjak za lizanje riti, pripravlja nov priročnik

"Govori se, da na levi strani političnega prostora gospod...

[Fotogalerija] Prešerno vzdušje na srečanju podpornikov SDS v Bovcu

S sobotnim tradicionalnim srečanjem odborov stranke SDS v Bovcu...