[Video] Kaj imata skupnega zobna ščetka in zaščitna maska?

Datum:

Univerzitetno klinični center Ljubljana je na Twitterju objavil primerjalni video, s katerim želijo javnosti pokazati, kaj imata skupnega zobna ščetka in zaščitna maska. Kot uporabljamo svojo zobno ščetko dnevno doma, moramo masko uporabljati v vsakodnevnem javnem življenju. Pri nošenju maske moramo biti natančni kot pri čiščenju zob in je ne posojamo drugim. Masko pa moramo tudi redno prati, kot storimo z zobno ščetko pod tekočo vodo.

                   

UKC Ljubljana je za lažje razumevanje, kako uporabljamo masko v vsakdanjem življenju, podal primerjavo z zobno ščetko, s katero si umivamo zobe. Poudarjajo, da moramo masko nositi vsakodnevno v javnem življenju, tako kot si redno čistimo tudi zobe.

Kot smo natančni pri čiščenju zob, moramo biti tudi natančni pri nošenju maske. To pomeni, da moramo masko nositi tako, da prekrije usta in nos in se je med nošenjem ne dotikamo, saj s tem prenašamo bakterije in viruse na ustni predel. Tako kot svoje zobne ščetke ne posojamo, prav tako ne smemo posojati maske drugim, saj na masko lahko potencialno prenesemo vse viruse, ki jih ima druga oseba.

Masko za večkratno uporabo moramo redno prati v pralnem stroju
Zobno krtačko redno čistimo pod tekočo vodo, tako moramo tudi masko redno prati v pralnem stroju, saj s pranjem maske uničimo viruse in bakterije, ki so se nabrali na maski. Če maske ne peremo, tvegamo okužbo, saj virusi ostajajo prisotni.

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Tako kot se v vsakdanjem življenju že na daleč izognemu osebi, ki si ne umiva zob, v primerjavi pokažejo, da bi se tako morali tudi izogniti osebam, ki maske ne nosijo.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...