[Video] Kaos na letališču v Kabulu: Po včerajšnjem streljanju izbruhnil še požar

Datum:

Na mednarodnem letališču v Kabulu, kjer te dni poteka evakuacija vseh, ki bežijo pred talibani, je izbruhnil požar. Videoposnetki kažejo gost oblak dima, ki se vzpenja nad letališčem. V zadnjem tednu je na letališču v Kabulu umrlo najmanj 20 ljudi.

                   

Požar na mednarodnem letališču v Kabulu je izbruhnil v ponedeljek zvečer po lokalnem času. Vzrok in nastala škoda za zdaj ostajata neznanka, a videoposnetki objavljeni na družbenih omrežjih kažejo oblak dima, ki se dviguje nad letališčem, ki je že teden dni osrednje mesto evakuacije Američanov in njihovih zaveznikov.

Varnostna situacija na letališču je še naprej napeta. Američani s svojimi zavezniki vodijo evakuacijo na tisoče svojih civilistov in afganistanskih migrantov v Kabulu. Le nekaj ur pred izbruhom požara je na letališču prišlo do oboroženega spopada med “neznanimi napadalci” in afganistanskimi oboroženimi silami. V spopad so se vmešali še Američani in Nemci, na koncu pa so bili ranjeni trije pripadniki afganistanskih oboroženih sil, eden pa je umrl.

https://twitter.com/RT_com/status/1429809460042682373

V zadnjem tednu je na letališču umrlo najmanj 20 ljudi, je za Reuters priznal predstavnik zveze NATO. Trenutno ni znano, ali je požar oviral oziroma onemogočal polete na letališču. Med vikendom so letala odhajala brez premora. Administracija ameriškega predsednika Joeja Bidna trdi, da so v 36 urah evakuirali okoli 11 tisoč ljudi. Na tisoče jih je še vedno v Kabulu, medtem pa obeti, da bi lahko evakuirali vse pred iztekom roka za umik 31. avgusta 2021, ne kažejo najbolje. Talibani so že napovedali, da po 31. avgustu 2021 ne mislijo trpeti prisotnosti tujih pripadnikov oboroženih sil v svoji državi.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...