[Video] Redek prizor iz narave: Kiti glavači posvojili deformiranega delfina

Datum:

Nenavadno – kiti glavači so v svojo skupino sprejeli deformiranega delfina in ga vzeli za svojega. Raziskovalci takšni interakciji še nikoli niso bili priča, skupino so osem dni opazovali ob obali Lizbone na Portugalskem in neobičajno družino kitov tudi posneli. 

Deformiran delfin je bil sprejet kot del družine kitov, redko zavezništvo pa je bilo posneto na videoposnetku! Raziskovalci so osem dni opazovali skupino ob obali Lizbone na Portugalskem. Takšni interakciji še nikoli niso bili priča. Odrasli moški delfin ima sicer hudo deformacijo hrbtenice, zaradi česar so se raziskovalci spraševali o razlogih za to edinstveno partnerstvo.

John Francis iz združenja National Geographic Society je pojasnil, da bi se interakcija lahko začela s tem, da bi delfin poskušal zajahati val kita. Delfini običajno pozorno spremljajo ladje in včasih tudi velike kite, da si olajšajo plavanje z uporabo ustvarjenih tlačnih valov. Po drugi strani pa bi se zavezništvo lahko začelo kot igriva ali družabna gesta, saj je bilo deformiranemu delfinu verjetno lažje slediti počasnejšim kitom,  kot pa članom njegove lastne skupine. Toda zakaj bi kiti še naprej pustili tega delfina, da ostane v njihovi tesno povezani skupini? Ena od teorij  predlaga, da bi kiti lahko imeli korist od njega, da imajo med potapljanjem za hrano “varuško” za svoje mladiče. Kiti se potapljajo do 975 metrov in med hranjenjem lahko ostanejo pod vodo do 90 minut. Mladiči so tako kar precej časa sami na površini – čeprav večinoma drugi kiti v skupini prevzamejo vlogo varuške. A dodaten nabor oči nikoli ne škodi!

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...