[Video] Konec turizma za ruske državljane v baltskih državah

Datum:

Estonija, Latvija, Litva in Poljska so od ponedeljka, 19. septembra, prepovedale vstop na svojih zunanjih mejah za kratkoročno bivanje vsem ruskim državljanom s schengenskim vizumom. O odločitvi se je že dlje časa premlevalo, prvi korak so storile omenjene države, vprašanje časa je, kdaj bodo sledile druge, tudi Španija, ki je nedavno poročala o vandalizmu ulic in cerkva, ki so ga povzročili ruski turisti.

                   

Skupaj z Latvijo, Litvo in Poljsko smo se odločili uvesti skupne omejitve turizma za ruske državljane zaradi zaščite javnega reda in varnosti,” je 8. septembra dejala estonska premierka Kaja Kallas. Njihova odločnost ni presenetljiva, sploh ob nedavnem poročanju skrajno vandalističnih dejanj ruskih turistov.

Omejitev, ki so jo sprejele Estonija, Litva, Latvija in Poljska ne velja za vse ruske državljane. Prehod državne meje bo še naprej omogočen ruskim državljanom, ki na veljavni pravni podlagi obiskujejo družinske člane ali sostarše mladoletnih otrok, ki živijo v Estoniji. Izjeme bodo še naprej veljale za diplomate; ruski državljani z vizumom za kratkoročno bivanje in registrirano zaposlitvijo v Estoniji ali s študentskim gostujočim vizumom ter za osebe, neposredno zaposlene v mednarodnem prevozu blaga in potnikov. Izjemoma je vstop dovoljen tudi iz humanitarnih razlogov in za disidente. Tranzit brez odlašanja je dovoljen tudi osebam, ki morajo potovati skozi Estonijo, da pridejo v državo stalnega prebivališča. Izjeme bodo veljale tudi pri prečkanju latvijske, litovske in poljske meje. Odločitev vlade je estonska premierka objavila tudi na Twitterju: “Moja vlada je sprejela odločitev: od 19. septembra 2022 ruskim državljanom s schengenskim vizumom za kratkoročno bivanje ne bomo dovolili vstopa v Estonijo ali tranzita čeznjo zaradi turizma. Izjeme bodo ostale, ne gre za popolno prepoved.”

Estonska premierka Kaja Kallas je za tuje medije povedala, da je bila odločitev sprejeta na podlagi varovanja miru, Rusiji pa je očitala, da je v Evropo pripeljala vojno, češ, da trenutno ni mogoče zagotoviti, da ruski državljani, ki vstopajo v EU prek Estonije, ne predstavljajo varnostne grožnje. Regionalni dogovor je bil po njenem mnenju dosežen, prizadevajo pa si omejiti turizem za ruske državljane v celotni Evropski uniji. Odločitev se zdi primerna sploh glede na naslednje videoposnetke, ki prikazujejo različne javne lokacije v Barceloni, uničene s črko ‘Z’, simbolom, ki se običajno uporablja za izkazovanje podpore ruski invaziji in okupaciji Ukrajine. Z njim so bile v zadnjih nekaj tednih poslikane različne lokacije v središču Barcelone, tudi cerkev in ukrajinski prostovoljni center.

Predstavniki vlad menijo, da je potovanje v Evropsko unijo privilegij in ne človekova pravica, ker pa so prebivalci Ukrajine mučeni, umorjeni in terorizirani, državljani agresorske države ne bi smeli uživati ​​ugodnosti svobodnega sveta. Izjema bo obisk družine, ki živi v Estoniji, enako je bilo poudarjeno tudi v skupni izjavi predsednikov vlad Estonije, Latvije, Litve in Poljske 8. septembra. Minister za notranje zadeve Lauri Laanemets je dejal, da je Estonija že uvedla sankcije za ruske državljane s schengenskim vizumom, ki ga je izdala Estonija, vendar to ruskim državljanom s schengenskim vizumom, ki so ga izdale druge države, ne preprečuje, da potujejo sem ali uporabljajo Estonijo za tranzit.

Foto: epa

Glede na sankcije EU, ki prepovedujejo zračni promet, vzhodna meja Estonije postaja tranzitno vozlišče. Medtem ko je februarja 10.477 ruskih državljanov prečkalo vzhodno mejo Estonije, se je to število julija povečalo na več kot 26.500, v poletnih mesecih pa na več kot 1.000 ljudi, ki so dnevno prečkali mejo. Poleg lastne varnosti je Estonija kot država zunanjih meja, odgovorna za celotno schengensko območje in množična potovanja ruskih državljanov pomenijo v trenutnih okoliščinah povečano varnostno grožnjo,”  je dejal Laanemets in dodal, da ima vsaka država zaradi varnosti pravico zapreti svoje meje in začasno omejiti prehajanje meja, zaradi zagotavljanja varnosti v regiji in širše v schengenskem območju pa bodo skupaj z drugimi baltskimi državami in Poljsko omejili tranzit ruskih turistov, piše BalticTimes.

Prepričani so, da je z moralnega vidika pomembno doreči dogovor na ravni EU, vendar pa je trenutno treba hitro uvesti dodatne ukrepe za ublažitev groženj, ki jih turistični tranzit prinaša za notranjo varnost in javni red v državi. Iskanje rešitve za celotno EU se torej nadaljuje, dokler na ravni EU ne bo dosežen dogovor o omejitvi vstopa ruskih državljanov v Evropsko unijo, so si enotni predstavniki vlad, ki trdijo, da je to “legitimen odgovor na množično gibanje ruskih turistov prek naših držav v preostalo Evropo“.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Stoječe ovacije za Trumpa, znan je tudi njegov izbranec za podpredsednika ZDA

V Milwaukeeju, tj. v ameriški zvezni državi Wisconsin, so...

Vlada podražila goriva

Regulirana cena 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih zunaj avtocestnega...

Celjski policisti oglobili objestnega voznika znamke Ferrari

Policisti s Postaje prometne policije Celje so med včerajšnjim...

Karavana “Odprte kuhne” bo obiskala Ptuj

Na Mestni trg v Ptuju bo 20. julija in...