[Video] Konflikt med ruskimi plačanci in obrambnim ministrstvom Rusije bi se hitro lahko spremenil v notranji konflikt

Datum:

Po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo prevzelo zasluge za zavzem mesta Soledar v Ukrajini, je stopilo na žulj Jevgeniju Prigožinu, šefu ruskih plačancev Wagner. Izbruhnil je konflikt, ki ga Kremelj sicer zanika, vendar se na družbenem omrežju pojavljajo posnetki, ki kažejo drugače. Na notranji vojaški konflikt opozarja tudi samooklicani ruski nacionalist Igor Strelkin, da pa je nekaj na tem, kaže tudi dejstvo, da po poročanju nekaterih medijev tudi Kadirov razmišlja o ustanovitvi lastne zasebne vojske.

Kremelj je v ponedeljek zanikal kakršen koli konflikt med obrambnim ministrstvom in skupino plačancev Wagner, ki se bori za Rusijo v Ukrajini, in ga označil za medijski izum. Napetost med Wagnerjem in obrambno ustanovo je izbruhnila prejšnji petek, ko je ministrstvo trdilo, da je zavzelo ukrajinsko mesto Soledar, pri tem pa ni omenilo Wagnerjeve vloge v bojih.

Vodja in ustanovitelj Wagner skupine, zloglasnih in razvpitih ruskih plačancev, Jevgenij Prigožin se je pritožil nad poskusi zmanjšanja vloge njegovih sil in omalovaževanja njihovih dosežkov. Obrambno ministrstvo je kasneje objavilo posodobitev, v kateri je pohvalilo “pogumna in nesebična dejanja” Wagnerjevih borcev. In čeprav je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov povedal, da Rusija oba prepoznava kot heroja, to očitno ni potešilo želja Prigožina, poroča Reuters.

Na Twitterju je uporabnik Igor Shusko objavil videoposnetek, na katerem plačanci iz skupine Wagner uporabljajo fotografije ruskega genera Valerija Gerasimova in častnika ruske vojske Aleksandra Lapina za vadbo ciljanja z mitraljezi. Kritizirajo ju, da nočejo zagotoviti streliva in zalog. Igor Strelkov je po zapisu Shuska opozoril, da se trenutni konflikt med ministrstvom za obrambo in skupino Wagner lahko prelije v konflikt med Rosvgardio oziroma nacionalno gardo ruske federacija in ministrstvom za obrambo, ki bi se lahko končal v nemirih in vojaških uporih.

Kadirov bi ustanovil lastno zasebno skupino plačancev
Medtem pa nekateri tuji mediji poročajo, da čečenski voditelj Ramzan Kadirov že razmišla o ustanovitvi lastnega zasebnega vojaškega »podjetja« po vzoru Wagnerjeve skupine. Po poročanju Al Jazeera je v objavi na Telegramu Kadirov v nedeljo zapisal, da je skupina Wagner, ki se bori skupaj z ruskimi enotami v Ukrajini, dosegla “impresivne rezultate” in da so zasebne vojaške družbe nujne in da resno razmišlja o ustanovitvi zasebne vojaške skupine, ki bo lahko parirala plačanski skupini Wagner.

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov (Foto: Twitter)

Kadirov in Prigožin vodita sile v Ukrajini, ki večinoma delujejo neodvisno od ruskega vojaškega poveljstva. Oba sta trdna Putinova zaveznika, a sta se v javnosti izrekla tudi proti ruskemu vojaškemu vodstvu. Vzpon Wagnerja izven tradicionalnih ruskih vojaških poveljniških struktur je med zahodnimi diplomati vzbudil zaskrbljenost, da bi lahko takšne skupine nekega dne predstavljale grožnjo stabilnosti v Rusiji.

Wagnerjeva skupina je igrala vse vidnejšo vlogo v ruski vojni v Ukrajini, saj je vodila večmesečni napad na vzhodno mesto Bakhmut v regiji Doneck. Kadirov, sin nekdanjega čečenskega predsednika Ahmada Kadirova, ki je bil leta 2004 umorjen v bombnem napadu v Groznem – je sklenil tiho zavezništvo s Prigožinom. Med seboj krepita kritiko ruskega vojaškega poveljstva in pozivata k odločnejšemu pregonu vojne.

Ana Horvat

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Pred DZ klečala in molila na varovanem območju, policija se ni odzvala

Nenavaden posnetek prihaja iz slovenskega hrama demokracije. Tam sta...

Začetek olimpijskega nogometa je zaznamovalo nasilje maroških navijačev

Tik pred prekinitvijo prvega kroga olimpijskega nogometnega turnirja med...

Revoz: Kaj pomeni včeraj podpisani neobvezujoči dokument?

Predstavniki francoskega proizvajalca vozil Renault, v okviru tega tudi...

“Vrhunski menedžer” bo škodo zavarovalnicam poplačal iz proračunske rezerve

Od "zamrznitve" cene dodatnega zdravstvenega zavarovanja do fantomske "ukinitve"...