[Video] Kot prioriteto so obljubljali zdravstvo, zdaj pa vidimo, da je prioriteta nadzor medijev in nasičenje lačnih ob koritu

Datum:

“Demontaža parlamentarnega sistema, uvajanje socialistične zveze, samoupravljanja, v ozadju pa omrežje v podobi bivše partije, sistem je praktično na letu 90 oziroma pred volitvami”, je nov sistem, ki ga želi vzpostaviti oz. ga vrniti nazaj novo sprejeta vlada, opisal programski svetnik RTV Slovenija Slavko Kmetič v tokratni oddaji Aktualno. Prepričan je, da bo neskladje v novi vladi tudi razlog za njihov “lom” v bližnji prihodnosti. Vse to odmikanje izjav novih ministrov od koalicijske pogodbe pa je po mnenju dr. Matevža Tomšiča samo “nadaljevanje njihovega celotnega  funkcioniranja, saj je vse, kar je Robert Golob s svojimi ljudmi govoril v predvolilni kampanji, precej poljubno, že pojasnjevanje svojih prihodkov, ko je vsakič na plano prišel z drugo številko”.

Nova vlada je bila izvoljena in potrjena, vse se je zgodilo hitro, kot je napovedal novi predsednik vlade Robert Golob, čeprav razloga za hitenje mnogi ne razumejo, saj ne gre za tekmovanje, Slovenija pa od tega ne bo imela nobene koristi. Pa vendar se jim je želja uresničila, s tem pa je prišel tudi čas, da oni uresničijo svoje obljube, ki so jih dali ljudem. To se po mnenju gostov tokratne oddaje Aktualno dr. Matevža Tomšiča in Slavka Kmetiča ne bo zgodilo, saj med novimi ministri, njihovim izjavami in koalicijsko pogodbo obstaja velik prepad, kar bo slej ko prej privedlo do “loma”.

V drugih resnih evropskih državah se uskladijo glede zadev, jih spravijo na papir in se tega strogo držijo, medtem ko gre pri nas za kolektivno pogodbo, ki je pravzaprav samo pravni sporazum v smislu “podpiši in pozabi”, je dejal Kmetič in zaskrbljeno dodal, da “pojma nima, kaj bo ta vlada jutri počela z njegovim davkoplačevalskim denarjem”. Nad to naglico dogajanja, da je Robert Golob tako hitel s sestavljanjem vlade in jo je sestavil celo pred rokom, so presenečeni mnogi, je pa to popolnoma nepomembno iz vidika razvoja Slovenije ali njenega uspeha. To meni tudi Tomšič, ki je prepričan, da gre le za “medijsko napihnjenost” nad celotnim dogajanjem sestavljanja nove vlade.

Glede na dejstvo, da se celo novi ministri s svojimi besedami odmikajo od odmevne koalicijske pogodbe, ki je praktično program Levice, ni po Tomšičevih besedah nič presenetljivega, saj je to na nek način “nadaljevanje  njihovega celotnega funkcioniranja, saj je vse, kar je Robert Golob s svojimi ljudmi govoril v predvolilni kampanji, precej poljubno, že pojasnjevanje svojih prihodkov, ko je vsakič na plano prišel z drugo številko”. Da se izjave nekaterih novih ministrov odmikajo od koalicijske pogodbe, gre pripisati tudi temu, da so šele zdaj vključeni v dogajanje, pri čemer je omenil finančnega ministra Klemna Boštjančiča, ki ga zato koalicijska pogodba ne zavezuje, zato lahko izjavi, kar želi.

Volilni rezultat je posledica funkcionalne nepismenosti Slovencev
Voditelj Boris Tomašič kot rdečo nit vseh v novih vladi izpostavi zviševanje davkov, ki so jih pred volitvami vsi napovedovali. Prav to je tisto, kar čudi Kmetiča, da je “Slovenija volila prek svojih žepov”, pri čemer se spominja dogodka iz preteklosti v Nemčiji, ko je na volitvah vedno zmagala tista stranka, ki je pustila ljudem več v žepih. “Očitno Slovenci še nismo prišli do tega”, je dejal Kmetič. Da je to konfuzno, meni Tomšič, ki ta nerazumljiv izid volitev pripisuje slabi funkcionalni pismenosti Slovencev, “Slovenci volijo proti nekomu in za nekoga”, je pojasnil.

V nadaljevanju se je voditelj Aleksander Rant lotil vloge medijev, ki so pri volitvah odigrali verjetno kar največjo vlogo, in spomnil na njihovo predvolilno “opozarjanje” na diktaturo Janeza Janše in omenjanje stalnega pritiska nanje, medtem ko danes naslovnice polnijo naslovi, kot je “nova vlada je najboljša“, in rumeni tisk, ki vključuje novega predsednika vlade. Ob tem Kmetič pravi, da je to posledica grajenja demokracije vse naokoli, “medtem ko vsebinsko zato nismo storili nič, niti v šolstvu niti v medijih”, je prepričan Kmetič, ki dodaja, da vsa ta struktura sloni na preteklem režimu. “Ljudje imajo še kar v genih, da je stranka nekaj slabega, in tukaj se pokaže ta strah, ki ga imamo Slovenci zakoreninjenega, Golob je zmagal takoj, ko je rekel, da ni stranka, ampak gibanje”.

To obnašanje medijev je konsistentno, to se je dogajalo v vseh vladah, degutantno prilizovanje, ki bo zdaj dobilo kvečjemu neke nove dimenzije,” je dejal Tomšič ob komentiranju medijev.

Prazno govoričenje, prioriteta ni zdravstvo, ampak nadzor medijev
Tema se v nadaljevanju naveže na dve potezi, ki jih je nova vlada že storila, in sicer uvajanje novega zakona RTV, ki bo nepolitičen, in preiskovanje nekaterih medijev, med katerimi je tudi Nova24TV. Dejstvo, da je bilo to prioritetno za novo vlado, še preden je bila ta sestavljena, dokazuje “prazno govoričenje nove vlade, prioriteta očitno ni zdravstvo, niso pokojnine, niso cene energentov in hrane”, opozarja Tomšič, ki glede na izrečeno sklepa, da je njihova edina prioriteta javni nadzor nad nacionalno televizijo. Vsa ta depolitizacija RTV, o kateri govori novo sestavljena vlada, je smešna glede na zgodovinska dejstva, in sicer, da so vodilna mesta na RTV v programskem svetu vedno zasedala močna politična imena iz leve.

Slavko Kmetič (Foto: Nova24TV)

Sporna zadeva so tudi dvojna merila nove vlade, ki je imela toliko kritik glede centralizacije premoženja, ko je vlada Janeza Janše ustvarila demografski sklad, danes pa ta ista vlada govori o tem, kako je potrebno centralizirati državno premoženje. Na to Tomašič doda, da je zakonsko določeno, da se nadzornika SDH ne da zamenjati, Golobova vlada pa se je odločila, da bo spremenila zakon, da bi lahko spremenila nadzornika SDH, kar pa po mnenju analitika Tomšiča pomeni le nujo, da se “nasitijo vsa lačna usta“, za to tudi ta odločitev, da na vsa mesta postavijo “prave ljudi”. Ob napovedi “normalizacije” Tomšič trdi, da to zveni zelo podobno “vrnitvi na trd, represiven, komunistični režim brez liberalnih odklonov, v tem primeru sedanje vladajoče garniture imam občutek, da bo prišlo do tega”.

Golob je obljubljal, da bo na ministrska mesta postavljal strokovnjake, potem pa je človeka, ki nikoli ni delal, postavil na mesto ministra za delo, družino in socialne zadeve. To je le še ena izrečena nebuloza nove koalicije, ki poskuša svoje lovke stegniti na prav vsa področja in pozicije. S tem, da Rant v nadaljevanju spomni na dejstvo, da je že vsak poskus desnice, do bolj pluralnega prostora, ki je bil doslej večinsko zaseden s strani levega pola, zanje “fašizem”. Ob naštetem Kmetič komentira trenutno situacijo v Sloveniji kot “demontažo parlamentarnega sistema, uvajanje socialistične zveze, samoupravljanja, v ozadju pa omrežje v podobi bivše partije, sistem je praktično kot leta 90 oziroma pred volitvami”.

Nevarna ideologija bo prišla skozi stranska ali celo glavna vrata
Ne le da je notranja ministrica prvič iz policije, gre za še en “kulturno marksistični eksperiment”, kot ga poimenuje Rant, in sicer njena izjava, da “smisel policije ni varovanje življenja in premoženja državljanov, ampak omogočanje uresničitve individualnim tudi marginalnim identitetam“, kar pa pripelje do odmevne tematike, ki buri duhove mnogih staršev, in sicer uvajanje nečesa, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, in sicer učenje sprejemljivosti fluktuacije spolov, ki prihaja iz Amerike. “Obstaja velika nevarnost, da se bo poskušalo na stranska ali glavna vrata te vsebine, to agendo še bolj direktno vsiljevat,” meni politični poznavalec, ki doda, da bo moral biti del civilne družbe, ki na to ne pristaja, nadvse previden, pristop neke ničelne tolerance. Vsi v oddaji se strinjajo, da tukaj absolutno ne gre za nikakršno obliko nestrpnosti, gre pa za ideologijo, ki se ne bi smela zapisati z zakonom in biti vsiljena otrokom staršev, ki omenjeni ideologiji ne sledijo.

Ob koncu se pojavi tudi tema, o kateri se nekateri v novi vladi ne strinjajo, in sicer zdravstvo, ki je zelo aktualna tema sploh glede ukinitve sistema dvoživk, ki pa po izjavah sodeč ni v planu ministra za zdravstvo Danijela Bešiča Loredana, ki je sam “dvoživka”,  in druga stvar, ukinitev dopolnilnega zavarovanja, “ki je tudi v planu, vendar jim za to manjka 600 milijonov evrov”, se pošali Tomašič. Vse to neskladje v novi vladi bo po mnenju vseh udeleženih v oddaji kmalu pripeljalo do “loma”, pri čemer Kmetič trdi, da se verjetno nič od obljubljenega ne bo izvedlo. Tomšič je mnenja, da lahko glede na nehomogenost nove koalicije v bližnji prihodnosti pričakujemo tudi kakšen odstop oziroma odhod, “upam pa, da bo sedanja vlada storila čim manj škode”, je ob koncu zaskrbljujoče dodal.

Ana Hribar

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...