[Video] LMŠ se je ob nastopu Janševe vlade še dodatno radikalizirala v levo!

Datum:

Stranka LMŠ se vse bolj radikalizira v levo, politični analitik Sebastjan Jeretič pa je v oddaji Kdo vam laže razkril, s katerim prelomnim dogodkom se je začela tovrstna radikalizacija stranke, ki se je na volitvah sicer predstavljala kot sredinska. Ta radikalizacija se sicer sedaj kaže tudi s strokovnjaki, ki si jih pri pripravi programa izbira LMŠ. Na trdi levici so sedaj stranka, ki jo vodi Marjan Šarec, Meščeva Levica in Židanovi Socialni demokrati. A prostor za ekstremno levico je v Sloveniji zelo omejen. “S tem pa puščajo popolnoma prazno sredino. To je napaka, ki jo levi pol večkrat naredi in jo potem poskuša kompenzirat tik pred volitvami z nekim novim obrazom že zadnjih 10-12 let,” je njihovo taktiko razkril Jeretič.

                   

Peticijo v podporo vladi je samo v enem dnevu podpisalo 10 tisoč novih podpisnikov. “Logika je preprosta. Če je tistih nekaj nezadovoljnežev zelo glasnih, da deluje, kot da so vsi zelo nezadovoljni, dajte tisti, ki vam je recimo vavčer za 200 evrov, da greste kam na počitnice, všeč, podpret to vlado,” je na začetku oddaje pozval voditelj Boris Tomašič. Peticijo najdete tako na spletni strani 24kul.si kot na nova24tv.si. Ob koncu epidemije pa je napovedal tudi zbor v podporo vladi. “Dajmo pokazat tem nekaj zanesenjakom, kolesarjem, da so v veliki manjšini.”

Tomašič je razkril, da se je med njegovimi najljubšimi intelektualci Matjažem Nemcem, Jerco Korče in Mašo Kociper pojavil tudi Luka Mesec, ki je presegel samega sebe s tvitom: “Maske so šele začetek. Je vlada porabila 81 milijonov evrov za študentsko delo v klicnem centru?” 

Vir: twitter

Namreč, na kar se je skliceval Mesec, ni bilo v znesku milijon, temveč v tisoč evrih! Šlo je torej za 81 tisoč evrov in ne 81 milijonov. “Jaz vem, da je levičarjem čisto vseeno, če ni njihov denar. Čim več ga je, tem bolje je.” Ni čudno, da ni dokončal študija na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, če očitno ne ve, koliko ničel ima milijon. Sicer pa je prav posebna komedija tudi to, da se je LMŠ-ju pri pisanju programa Marjanu Šarcu pridružil ekonomist Jože P. Damijan. “LMŠ nima programa in ga nikoli ni imel. Ne vem, zakaj ga imajo zdaj, ker je Šarec govoril, da nič ne bo obljubljal, ker potem mora tudi kaj naredit,” je povzel Tomašič in razkril skupno točko Šarca in Damijana: “Marjan Šarec je svetovni prvak v metu puške v koruzo, Jože P. Damijan pa je bil minister v Janševi vladi. Najbolj znan je po tem, da je na ministrstvo prinesel ročni nogomet in odstopil po nekaj dneh.”

Voditelj oddaje je razkril, da je Janez Janša “zelo zoprn predsednik vlade. On od ministrov zahteva, da delajo. Jože P. Damijan je postal minister in si rekel, da so ministri gospodje, prišel v kabinet, na prvi seji vlade je Janša od njega zahteval, da dela, in on je odstopil”.

Tomašič je tokrat v studio povabil političnega analitika Sebastjana Jeretiča, ki je o tem, da Jože P. Damijan Šarcu piše program, povedal: “Pozitivni učinek je transparentnost.” Dodal je, da Damijan velja za enega najbolj radikalno levih ekonomistov “in s tem dejanjem je dejansko tudi LMŠ tudi javno pokazala, da se je pomaknila v levi kot. Kajti LMŠ je od tiste sredinske stranke, kot je nastopila na volitvah, v parlamentu delovala vse bolj radikalno levo in od nastopa Janeza Janše lahko opazimo še dodatno radikalizacijo v parlamentu. Angažma Jožeta P. Damijana za pisanje njihovega programa transparentno pokaže to umestitev v trdo levi kot, kjer so zdaj stranke Levica, LMŠ in SD.” Omenil je tudi stranko SAB, ki ima sicer radikalno socialistični program na področju šolstva in zdravstva, ampak vsake toliko časa še pokaže na pol konstruktivno sredinskost. Izjema je tudi konstruktivna opozicija Jelinčičeve SNS.

Politični analitik Sebastjan Jeretič. Foto: posnetek zaslona

Voditelj oddaje je opomnil, da se sicer levica krepi, a dejstvo je, da je prostor za ekstremno levico zelo omejen. “S tem pa puščajo popolnoma prazno sredino. To je napaka, ki jo levi pol večkrat naredi in jo potem poskuša kompenzirat tik pred volitvami z nekim novim obrazom že zadnjih 10-12 let,” je dejal Jeretič.

Spregovorila sta tudi o kolesarjenju ob petkih, ki ima protestno noto. Med njimi je tudi Jaša Jenull, ki na “spontane” proteste vabi prostovoljce, “ki bi bili pripravljeni prispevati nekaj več ur čez dan, da bi ojačali in nadgradili petkove proteste”. Jenull ni sicer nek anonimnež, je namreč sin vrhovnega državnega tožilca Hinka Jenulla. Njegova partnerka je Jožka Hegler, direktorica Mestne uprave MOL. Ob tem pa nikakor ni zanemarljivo dejstvo, da je vodja ljubljanskega tožilstva Katarina Bergant odločila, da zavrže kazenske ovadbe zoper spodbujevalce sovraštva, ki so pričeli odkrito groziti s parolami, kot sta “Smrt janšizmu, svoboda narodu!” in “Ubi Janšo”, medtem ko je eden od organizatorjev protestov, kjer se pojavljajo take parole, prav Jenullov sin.

Vir: Facebook

Jeretič pravi, da je bil v tem primeru narejen korak nazaj v transparentnost. Namreč, če je bilo na prvem protestu precej poslancev z leve strani, so potem spoznali, da mogoče to ni najbolj produktivno za njih in so pustili zgolj civilni družbi, da nastopa. “To je problematično tudi z vidika spoštovanja zakona, kajti epidemija še vedno uradno traja. Bistveno pa je to, da je bolj kot prisotnost teh nekaj tisoč ljudi na ulicah, ki izražajo svojo legitimno politično voljo, problematično, kako mediji ‘pumpajo’ to sceno,” vidi problem Jeretič. “Mediji so precej naklonjeni nasprotovanju vladi.”

Kot primer je izpostavil POP TV, kjer so se nekoč hvalili,, da imajo rubriko Dejstva in da dejstva preverijo. Pred približno desetimi dnevi pa se je zgodilo sledeče: “V eni izmed oddaj sta dva poslanca drug drugega obtoževala, da lažeta. Poslanec Robert Pavšič iz LMŠ je dejal, da je vlada, ko je nastopila, prekinila tiste postopke nabave medicinske opreme, ki so že potekali po zavodih in jih prevzela na blagovne rezerve zato, da je lahko mešetarila, poslanec SMC Gregor Perič pa je rekel, da to ni res in da so vsi postopki tekli dalje, in končali smo na tem, kdo laže.  Na POP TV bi v preteklosti že zaradi gledanosti naslednji dan preverili, kdo laže in kdo ne, in postavili enega od poslancev na laž.” Jeretič ugotavlja, da tokrat tega niso storili, po njegovem “zato, ker dejansko po informacijah, ki jih imam in ki jih nihče ni zanikal na Twitterju, tudi LMŠ sam ne, je lagal Robert Pavšič, ker so dejansko vsi postopki tekli naprej. Mislim, da če bi se izkazalo, da je lagal Gregor Perič, bi naslednji dan imeli prispevek o tem, da je vladni koalicijski poslanec lagal.”

Voditelj in politični analitik nista mogla niti mimo kadrovanja te vlade, ki ji ga očita prejšnja Šarčeva vlada. V oddaji vidite izjavo ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa iz Državnega zbora: “Če gremo kronološko, je 20. 9. 2018 funkcijo kriminalistične policije prevzel Boštjan Lindav. Njegov predhodnik Branko Japelj je bil s tega mesta formalno sicer nerazrešen, poslan na nek projekt v Srbijo, ampak dejstvo je, da smo s tem dnem dobili novega šefa kriminalistične policije. 27. 9. 2018 je Šarčeva vlada zamenjala direktorja Sove, razrešila je Zorana Klemenčiča. Za novega direktorja je imenovala Rajka Kozmelja. 4. 10. 2018 Šarčeva vlada razreši generalnega direktorja Policije Simona Veličkega. S 5. oktobrom 2018 je za vršilko dolžnosti imenovala Tatjano Bobnar. 11. 10. 2018 vlada Marjana Šarca razreši generalnega direktorja obveščevalno varnostne službe ministrstva za obrambo gospoda Franca Trbovška. Za novega generalnega direktorja za obdobje petih let imenuje Dejana Matijeviča. 27. 11. 2018 vlada Marjana Šarca z mesta načelnika Generalštaba Slovenske vojske razreši Alana Gederja. Na to mesto imenuje Alenko Ermenc. S 1. 6. 2019 vodenje nacionalnega urada prevzame Darko Muženič. Imenovan je bil pod vladavino gospoda Marjana Šarca.”

Sebastjan Jeretič in Boris Tomašič. Foto: posnetek zaslona

Tomašič je spomnil, da v času šarčevih menjav, ni bilo nobenih protestov, Šarec pa je celo v nekem intervjuju izjavil, da če hočeš delat, moraš imeti svoje ljudi. “Kar je v bistvu res, ampak mora biti res tudi za Janšo,” je dejal voditelj, z njim pa se je strinjal tudi Jeretič, in sicer, da čisto vsaka vlada zamenja določene ljudi. “Imamo zelo močen sistem neke uradniške avtonomije in se niti ne da  poseči pregloboko v kaka ministrstva. Sploh pa imamo še določene agencije, zavode in druge organe, ki sodijo v odgovornost nekega ministrstva, a minister praktično nima niti besede pri tem, kako ti organi delujejo.” Dodal je, da je popolnoma običajno, da ko pride nova ekipa, imenuje druge ljudi, s katerimi bo lažje delala. Ti pa morajo izpolnjevati vse zakonske in druge pogoje, kar se tiče kompetenc, pomembno pa je tudi zaupanje in podoben pogled na razvoj nekega področja.

Voditelj oddaje je opomnil, da gre vedno za politično kadrovanje: “Najožji sodelavci ministra so tudi politično kompatibilni z ministrom. To je normalno.”

V oddaji je sicer še več izsekov govora Aleša Hojsa, pa tudi legendarna izjava Miše Molk na nacionalni televiziji, ki je dejala, da je Marjan Šarec bral časopise že zjutraj. Ali je to res kvalifikacija za predsednika vlade?

Foto: posnetek zaslona

Jeretič je sicer prepričan, da se je temelji zlom Šarčeve vlade zgodil s primerom Lepe Nataše v Sovi, kar je bil tudi začetek konca njegove vlade. “Takrat se je začela tudi sama radikalizacija LMŠ-ja in v parlamentu in sicer, predvsem pa je takrat popolnoma izgubil avtoriteto v očeh koalicijskih partnerjev, ki so se potem povampirili in dejansko se je tista zgodba popolnoma raztreščila.”

Barbara Majdič

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...