[Video] Minister Zdravko Počivalšek ekskluzivno za Nova24TV napovedal še tretji protikorona zakonski paket in odgovoril na vse afere, ki mu jih podtikajo!

Datum:

V tokratni oddaji Tema dneva je bil gost minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki  je razložil, s kakšnimi napori se je moral tako on kot tudi celotna vlada soočiti ob začetku koronakrize, pa tudi, kako izjemne rezultate so s trdim delom dosegli. Brez dlake na jeziku je odgovoril tudi na vse domnevne afere, ki mu jih očitajo, in zaključil: “Mi bomo s svojimi deli, tako vlada kot celota pa tudi stranka SMC in jaz kot minister, pokazali, kaj znamo in zmoremo. Verjamem, da bo za nami kar nekaj zadev, na katere bomo vsi ponosni in še tako veliki kritiki bodo morali vsaj s stisnjenimi zobmi priznati, da smo bili uspešni.”

Minister Zdravko Počivalšek je najprej spregovoril, kako je bilo začeti delati v razmerah, kot je koronakriza, in da je za njim najmanj dva meseca trdega dela. “Najprej pri tem, ko smo znotraj naše stranke pripravljali vse potrebno za to, da smo se na koncu enotno odločili, da ne gledamo niti levo niti desno in ne nazaj, ampak naprej, da smo soglasno sprejeli odločitev, da ne gremo na predčasne volitve, temveč da, če najdemo možnost sestaviti novo vlado s podobno mislečimi partnerji iz parlamenta, to tudi naredimo. In potem se je kar naenkrat zgodila ta vlada. Po korektnih pogovorih in z začetkom nastopa te vlade smo bili takoj v tej t.i. koronakrizi, kjer se zadeve zelo hitro odvijajo,” je povedal Počivalšek in dodal, da so ob vseh napadih na ministrstvo in nanj osebno v zvezi z maskami, že 14. marca na drugi seji vlade sprejeli sklep, s katerim je vlada zadolžila blagovne rezerve za nabavo mask “in nam dala nalogo, da to delamo pod pogoji izrednih ukrepov”.

Počivalšek je priznal, da je imel zaradi preobilice dela v teh izrednih razmerah šele sedaj priložnost, da malce pogleda nazaj. Pri tem je zaznal, da se je v tem mesecu dni odvilo ogromno zadev: “Mislim, da smo v vladi naredili strahovito velik napor za to, da imamo pod streho prvi paket za reševanje krize, da smo v torek na vladi sprejeli popravke tega prvega protikorona zakonskega paketa in sprejeli protikorona zakon 2, ki bo šel ob koncu tega tedna v državnozborsko proceduro.” In če se sprašujete, v čem je pri omenjenem veliko delo, Počivalšek odgovarja: “V začetku marca smo prišli v situacijo, da smo skoraj popolnoma zaustavili vse, kar se v Sloveniji dogaja, da imamo ogromno dejavnosti, ki smo jih takrat ‘zaprli’ in da zdaj s tema dvema paketoma omogočamo slovenskemu gospodarstvu najprej, da preživi, in drugič, da se bo začel ponovni zagon našega gospodarstva.”

Ob tem je potrebno povedati, da “smo od vsega začetka pričakovali, zahtevali, od gospodarstva, za katerega jaz vsaj kot resorni minister na tem političnem in vladnem nivoju odgovarjam, da povsod tam, kjer je to možno organizirat na način, ki bo omogočal varno delo in zdravje ljudi, proizvodnja tudi nadaljuje s svojim delovanjem. Ponosen sem, da smo kljub temu, da je bilo precej drugačnih mnenj tudi znotraj vlade, zmagali tisti, ki smo uspeli prepričati vse ostale, da je gospodarstvo nadaljevalo svoje delo, še posebej pomembno pa je potrebno poudariti, da znotraj gospodarstva po enem mesecu lahko rečem, da nimamo niti enega pomembnega žarišča koronavirusa,” je poudaril minister Počivalšek.

Zaradi dveh paketov protikorona zakona je slovensko gospodarstvo preživelo in bo lahko doživelo nov zagon
Minister Počivalšek je sicer v vmesnem obdobju aktivno deloval tudi tako, da je obiskoval številne tovarne in proizvodnje in se na lastne oči prepričal, da “podjetniki, delodajalci, direktorji skrbijo za organizacijo proizvodnje po navodilih, ki so jih dobili od Nacionalnega inštituta na javno zdravje in da so delavci pri tem odgovorni”. Počivalšek je ob tem pohvalil državljane Slovenije, ki so z odgovornim pristopom do te krize “na dobri poti, da to epidemijo zajezimo, na drugi strani pa, da imamo še vedno večino svojega gospodarstva aktivnega. To je za nas, ki imamo izvozno gospodarstvo, ki 85 odstotkov vsega, kar naredi, izvozi in je odvisna od tega, da lahko blago pride in gre preko meja, izrazito pomembno. Slovenija drugega motorja za to, da država deluje, nima in verjamem, da smo se tukaj kot vlada obnašali maksimalno odgovorno in s tema dvema paketoma omogočili, da bo naše gospodarstvo, zdaj, ko lahko rečem, da je preživelo, tudi doživelo nov zagon.”

Kljub izjemnim naporom vlade je Počivalšek sicer mnenja, da so “posamezne panoge, pri katerih ne bo dovolj uporaba teh ukrepov, ki smo jih predvideli. Potrebno bo pripraviti še tretji protikorona zakonski paket, ki bo naslovil predvsem tiste panoge, ki so bolj prizadete.” Pri tem je izpostavil najbolj prizadeto panogo, ki je turizem, “ki je prva doživela udar te krize in za katero verjamemo, da bo, ker je kot slovenski turizem v 72 odstotkih odvisna od tujih gostov, najtežje prišla do novega zagona – tudi ko bomo formalno razglasili konec epidemije, bo potrebno z dodatnimi ukrepi v tretjem paketu pomagati tej in še kakšni drugi panogi, da bo prišla nazaj na star nivo.”

V zakonskih protikorona paketih naslovili ključne probleme, da bo gospodarstvo preživelo
Voditelj oddaje Luka Svetina je izpostavil, da je bilo pri hitrem sprejetju prvega protikoronskega paketa nekaj kritik s strani Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtne zbornice Slovenije, prav tako pa tudi s strani sindikatov in opozicije, slednji so predvsem “besneli” pred nekaj dnevi, ko se je na vladi sprejel drugi protikoronski zakon, češ da ni bilo dovolj socialnega dialoga. Ob tem je Počivalšek razložil, kako je vodil dialog z gospodarstveniki in v kolikšni meri je uspel njihova mnenja in predloge vključiti v ta drugi paket, da so bili na konci nekateri deležniki zadovoljni. “Biti nezadovoljen s paketom ukrepov, ki so po prvem protikoronskem paketu težki skoraj tri milijarde evrov in po drugem skoraj ravno toliko … Moram reči, da včasih ne razumem tistih, ki imajo še kakšno željo po kritiki tega, kar je vlada naredila. Seveda smo bili ves čas v dialogu z gospodarstvom, z zbornicami, prediskutirali ta prvi paket, seveda pa nismo mogli ugoditi vsaki glasbeni želji posameznega podjetja, ampak mislim, da smo naslovili tiste ključne probleme, s katerimi bomo gospodarstvu omogočili, da bo preživelo.”

Razložil je, da to pomeni, da bodo vsi tisti, “ki smo jim z odredbami onemogočili poslovanje in vsi tisti, ki so se zaradi določenih razlogov odločili, da zaprejo proizvodnjo za ta čas, imeli nadomestilo za svoje delavce na čakanju v 80 odstotkih. In še več, tistim, ki so se odločili, da bodo nadaljevali s to proizvodnjo, omogočamo, da skozi prihranek pri pokojninskem in invalidskem zavarovanju, če zaračunavamo zadeve z nivoja minimalne plače, lahko in bodo morali plačati delavcem, ki so s tem, ko so delali v času te krize, izpostavljali sebe, 200 evrov. In že pri minimalni plači nekaj od tega ostane tudi delodajalcu.”

Minister Počivalšek je dejal, da so na drugi strani naslovili preko 100 tisoč samostojnih podjetnikov z oprostitvijo plačila dajatev in z univerzalnim temeljnim dohodkom za marec 350 evrov, za april in maj pa v višini 700 evrov. “Seveda smo v vmesnem času veliko prediskutirali tudi o tem, kdo je do tega upravičen. Začetna pozicija so bili tisti, ki so utrpeli več kot 20 odstotno zmanjšanje prometa v primerjavi s preteklim letom, v torek pa smo na seji vlade sprejeli odločitev za to, da je ta meja pri 10 odstotkih. Naredili smo veliko takih funkcionalnih popravkov, sprejeli smo še en pomemben ukrep za turizem, ki sicer naslavlja težave turističnih agencij, to pa so vrednotnice, s katerimi poskušamo zaščititi tako kupce kot agencije, kajti, če bi vsi tisti, ki so vplačali svoja potovanja, že danes zahtevali svoj denar nazaj, bi tega denarja za vse zmanjkalo oziroma bi šlo veliko, morda celo večina, teh agencij v stečaj.” Pojasnil je, da z vrednotnicami omogočajo tako kupcu kot prodajalcu, da se v tem letu dni dogovorita za neko nadomestno zadevo, kljub vsemu pa imajo kupci ob koncu vsega tega obdobja, če ne bodo našli alternativne variante potovanju, ki so ga vplačali, možnost zahtevati ta denar nazaj, kar je bilo priporočilo tudi Evropske komisije.

Foto: posnetek zaslona

Tokratni gost oddaje Tema dneva je dejal, da se veseli drugega protikorona zakonskega paketa, saj že kaže smernice in tudi luč na koncu tunela, “ko bomo prišli v neko normalno obdobje in bomo morali podjetjem omogočiti, da v polni meri zaženejo svojo proizvodnjo, in to vsa – mala, srednja in velika podjetja. V tem zakonu smo se odločili, da bomo likvidnost omogočali preko državnih garancij in sicer za velika podjetja 70 odstotkov, za mala pa 80 odstotkov. Vse to se bo delalo preko SID banke in ta bo garantirala komercialnim bankam, ki bodo partnerji podjetij iz gospodarstva.” To se ministru Počivalšku zdi izjemno pomembno in verjame, da bodo podjetja lahko svoje likvidnostne težave reševala s pomočjo te garancijske sheme.

Že aprila jim je uspelo tisto, kar je Šarčeva vlada predvidela do septembra
Počivalšek je sicer v zadnjem mesecu dni postal hočeš nočeš “minister za maske”, s čimer se je aktivno ukvarjal v prvih dneh, ko jih praktično ni bilo, je izpostavil Svetina, kar je Počivalšek pojasnil, da Zavod za blagovne rezerve ni namenjen nabavi zaščitnih sredstev za zdravstvo, niti za širšo populacijo. “Prejšnja vlada je konec februarja sprejela sklep za sprostitev tistega, kar je bilo takrat v blagovnih rezervah in potem naj bi to blagovne rezerve nadomestile do konca septembra letošnjega leta. Tak je bil pač sklep in tudi odnos prejšnje vlade kot celote do vprašanja februarja letos. Nova vlada je na svoji drugi seji 14. marca zadolžila Zavod za blagovne rezerve, da se loti centralne nabave zaščitnih sredstev za bolnice, ostale ustanove, ki bi tudi morale imeti in so bile do takrat odgovorne za nabavo zaščitnih sredstev. Mesec dni kasneje je z distance lahko vedeti, kaj bi bilo najbolje.” Orisal je, kako zelo težka je bila za začetku celotna situacija z maskami, “in smo morali vsaki ustanovi korak za korakom dostavljati masko po masko”.

Minister Počivalšek v oddaji Tema dneva: “V tem prvem obdobju smo na vse načine – z donacijami, pogodbami – reševali situacijo na način, da smo zagotavljali zdravstvenemu osebju dovolj zaščitne opreme.” Zagotovo je svojevrsten uspeh, da te zaščitne opreme ni niti enkrat zmanjkalo, “je bilo pa vmes velikokrat zelo zelo težko. In ta težka situacija je trajala do 10. aprila, ko smo prvič prišli z večjimi dobavami do tega, da sem tudi javnosti rekel, da lažje dihamo.”

Ob tem je dodal: “Odgovorno povem, da nismo nobenemu podjetju predplačali nobene pogodbe. Vse nabave so bile plačane po dobavi. Govorim o zaščitnih maskah.” Razkril je, da je podpisanih ogromno pogodb, “veliko več, kot verjamem, da bo dobav, zato, ker je bil v drugem delu marca oz. prvem delu meseca aprila kaos na področju nabave zaščitnih sredstev – ne samo v Sloveniji, temveč povsod po svetu”. Vendar pa obstaja izjema, česar Počivalšek ne skriva: “Edina izjema, ki smo jo naredili, je pri respiratorjih, kjer smo zaradi tega, da smo jih zagotovili, z enim podjetjem šli v predplačilo polovice zneska, vendar smo zanj dobili bančno garancijo. Čisto konkretno lahko rečem, da Zavod za blagovne rezerve podpisal pogodbo za 323 respiratorjev/ventilatorjev, od katerih imamo približno polovico že dobavljeno, razlika pa bo dobavljena do konca meseca maja.”

Kljub očitnemu trudu pa Počivalšku pod prste gledajo tako nekatere opozicijske stranke kot tudi mediji, ki mu očitajo, da se je nabavljala neustrezna in predraga zdravstvena oprema pa tudi zamenjavo Antona Zakrajška, poslovil se je tudi svetovalec Mitja Terče. “Zavod za blagovne rezerve je ustanova, ki mora imeti vse svoje aktivnosti pokrite s sklepi vlade. Lahko odgovorno rečem, da so vse, kar so nabavljali, nabavljali v skladu s protokolom, ki smo ga dogovorili, se pravi, da so pogodbe podpisovali s tistimi, ki so šli skozi sito medresorske delovne skupine in ob soglasju Uprave za zaščito in reševanje. O vsaki pogodbi, o vsakem prevzemu obstaja dokumentacija, zato nimamo nikakršnih težav, da se te dobave prekontrolirajo,” je bil jasen.

Marjanca Scheicher

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Nov vojaški uspeh ukrajinskih sil – uničena ruska ladja

Ukrajinske sile so ponoči uničile rusko vojaško ladjo Sergej...

Podpišite peticijo proti postavitvi novih azilnih domov!

Vlada Roberta Goloba je prejšnji teden sklenila, da bo...

[Video] Čudovita novica – deček z redko boleznijo dosegel veliko zmago

8-letni Matjaž ima redko bolezen, imenovano "kongenitalni miastenični sindrom",...