[Video] Hojs iz občinstva “uravnotežil” še eno skrajno predstavo Evropske komisije v Sloveniji

Datum:

Na dan, ko je predsednica republike Nataša Pirc Musar podpisala odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, ki bodo 9. junija, so v hiši Evropske unije, ki združuje Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, pripravili razpravo 100 dni do evropskih volitev, kjer pa nikakor niso zmogli poskrbeti za uravnoteženje govorcev. Kot je opozoril Aleš Hojs, ki je bil prisoten na tokratni razpravi, pa ni šlo niti brez omembe in blatenja prvaka opozicije Janeza Janše. 

“Letošnje leto bo imela možnost voliti več kot polovica svetovnega prebivalstva, med njimi tudi dobrih 400 milijonov Evropejk in Evropejcev na #EUvolitve24. Do takrat nas loči še 109 razburljivih dni kampanje, ki jo začenjamo v petek s pogovorom v #StudioEvropa,” so na profilu Evropskega parlamenta Slovenije zapisali pred samo razpravo, na katero so bili kot govorci povabljeni: Marta Kos, predsednica Združenja ONA VE, dr. Sabina Lange iz Centra za mednarodne odnose na FDV in tudi predavateljica na Evropskem inštitutu za javno administracijo, Igor Zorčič, direktor DVK ter Andraž Zorko, ustanovitelj in direktor Valicona.

Ni bilo poskrbljeno za uravnoteženje govorcev
“Zelo povedna udeležba na pogovoru  Evropski parlament v Ljubljani. Če odmislim direktorja DVK in profesorico FDV, sta tu Marta Kos, leva “nevladna” provenienca ONA VE in levi politični propagandist-kreator javnega mnenja Andraž Zorko,” je v zvezi z razpravo kritično izpostavil Aleš Hojs, sicer kandidat stranke SDS za volitve v Evropski parlament, in dodal, da se EU uradniki niti toliko ne potrudijo, da bi uravnotežili udeležbo na razpravi.

Predsednica Združenja Ona VE Marta Kos, dr. Sabina Lange iz Evropskega inštituta za javno upravo, direktor DVK Igor Zorčič ter ustanovitelj in direktor Valicona Andraž Zorko (Foto: posnetek zaslona FB Evropski parlament v Sloveniji)

V razpravi, ki jo je moderiral Aleš Kocjan z Radia Slovenija, je bila po poročanju STA med drugim izpostavljena problematika nizke volilne udeležbe v Sloveniji. Po Zorkovih besedah je udeležba na evropskih volitvah toliko nižja kot tista na državnozborskih, ker na evropskih volitvah ni taktičnih volivcev. Ob tem pa je ocenil, da se lahko na račun mlajših volivcev iz t. i. generacije Z dogodi, da bi bila udeležba tokrat vendarle višja kot v preteklosti. Podobno pa meni tudi Kosova, ki pravi, da “mladi dandanes spoznavajo, kaj pomeni grožnja demokraciji”. “Zanimivo je, da je bilo zaupanje v EU po Eurobarometru, merjeno v Sloveniji, vedno višje kot za domače vlade. Še posebej se je to pokazalo v času vladavine Janeza Janše,” je izpostavila Kosa in dodala, da se sicer to kaže tudi sedaj v času Roberta Goloba.

Foto: posnetek zaslona FB Evropski parlament v Sloveniji

Ne odločajo tisti, ki bi morali odločati
Razpravo je spremljal Hojs, ki je v času za vprašanja in komentarje, izpostavil, da ni pričakoval, da bo mogoče tudi ob tej priložnosti poslušati o Janši, a Kosova tudi tokrat ni razočarala. Med drugim pa je tudi opozoril, da se tudi v Evropi dogaja to, kar se dogaja na nacionalnih ravneh, posebej v Sloveniji, da ne odločajo tisti, ki bi morali odločati, ampak odloča druga, tretja linija.

“Odločajo evropski uradniki, ne komisarji. V veliki meri Evropski parlament še ima to moč, da odloča, zato je zelo pomembno, koga bomo v Evropski parlament izvolili. Poznate proceduro, poznamo trialoge, vemo, kako se odloča. Evropski parlament nekaj pospeši ali pa nekaj ustavi. Zato je bojazen tistih, ki jih skrbi, s kom bo sodelovala, po moji oceni tudi v prihodnje največja stranke, Evropska ljudska stranka, za leve stranke še kako upravičena,” je poudaril Hojs in ob tem ravno tako omenil, da sicer sam posvet dokazuje, da so levi uradniki tisti, ki odločajo. Kot meni Hojs, so zablode zelenega prehoda, ideologije LGBT in ideološki komisarji na izhodu.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Svet se pripravlja na globalni spopad, Golob pa nabira šparglje in zajtrkuje

Neposredni napad Irana na Izrael je povsem in za...

Utrinki iz nedeljskih srečanj podpornikov stranke SDS

Včeraj je potekalo srečanje članov in podpornikov Posavske in...