[Video] Brazilci ne pustijo, da bi Lula popeljal državo nazaj v socializem

Datum:

Protestniki proti socialističnemu predsedniku Luli, ki je zaprisegel komaj pred nekaj dnevi, so vdrli v stavbo nacionalnega kongresa v Braziliji, potem ko so prebili policijski kordon, ki je s solzivcem skušal odgnati demonstrante. Večina protestnikov je podpornikov nekdanjega brazilskega predsednika Jairja Bolsonara, med njimi pa so pomešani tudi liberalci, akademiki in civilna družba. Po urah spopoadov je policiji uspelo množico obvladati. 

Protestniki so se v nedeljo prebili skozi policijske barikade in vdrli v stavbo nacionalnega kongresa v dramatičnem protestu proti inavguraciji predsednika Luisa Inacia Lule da Silve, ki je potekala prejšnji teden. Posnetki družbenih medijev so pokazali tudi, kako so protestniki vdrli v bližnjo predsedniško palačo Planalto in brazilsko vrhovno sodišče, policija pa je nad množico izgubila kontrolo.

Oblasti so zaprle območje okoli stavbe parlamenta v Brasilii. Toda na stotine Brazilcev ki nočejo sprejeti volilne zmage levičarja Lule, se je prebilo, se povzpelo po klančinah in se zbralo na strehi palače, je bil poročal fotograf AFP.

Stavba je kraj, kjer brazilski senat in poslanska zbornica opravljata svoje zakonodajne posle. Protestniki so se pojavili na strehi ikonične stavbe, pa tudi na številnih sosednjih zelenicah in odprtih prostorih vključno s tisto v bližnji palači Planalto.

Varnostne sile so uporabile solzivec v očitno spodletelem poskusu, da bi odgnale demonstrante.

Bolsonaro, ki ga je Lula tesno premagal v drugem krogu predsedniških volitev 30. oktobra, je konec leta zapustil Brazilijo in odpotoval na Florido, zvezno državo ZDA.

Foto: epa

Nekatera poročila pravijo, da so se policisti pridružili protestnikom oz. da jih zaenkrat ne poskušajo ustaviti.

Policija vzpostavila red

Toda policija je v nedeljo zvečer po večurnih spopadih ponovno prevzela nadzor nad stavbami v prestolnici Brasilia. Ob prihodu v mesto je Lula obiskal stavbo vrhovnega sodišča, da bi si sam ogledal škodo. Civilna policija Brazilije je sporočila, da je bilo aretiranih 300 ljudi.

Vrhovno sodišče je guvernerja mesta Ibaneisa Rocha za 90 dni odstavilo s položaja. Sodnik Alexandre de Moraes ga je obtožil, da ni preprečil izgredov in da je bil ob napadu “boleče tiho”. Rocha se je opravičil za nedeljske dogodke.

Protestniki obtožujejo vrhovno sodišče, zlasti njenega glavnega sodnika de Moraesa, da je vplivalo na potek volitev s cenzuro omemb Lulinega primera korupcije in utišanjem podpornikov Bolsonara z denarnimi kaznimi in policijskimi racijami. Prejšnji mesec je Lulov izbranec za pravosodnega ministra Flavio Dino protestne skupine proti Luli označil za “valilnice terorizma”.

Protestniki zahtevali da vojska odstavi Lulo

Številni protestniki, ki se v nedeljo zbrali v Brasilii, so del gibanja, ki zahteva, da nacionalna vojska odstavi Lulo.  Vztrajajo, da njihova zahteva ni državni udar, temveč “vojaško posredovanje”, ki ga brazilska ustava predvideva v primeru nelegitimnih volitev.

Večina protestnikov podpira Bolsonara, širše gledano pa nasprotujejo Lulovi zmagi in jo označujejo kot  nelegitimno iz več razlogov, vključno z njegovimi večkratnimi obsodbami zaradi koruptivnih dejanj, ki so se zgodila v njegovih prvih dveh predsedniških mandatih. Revizija brazilskih oboroženih sil v drugem krogu predsedniških volitev leta 2022, na katerih sta bila kot kandidata samo Bolsonaro in Lula, je pokazala, da ni mogoče jamčiti, da ni bilo goljufij ali nepravilnosti.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Če si tranzicijski levičar, lahko dobiš kredit tudi na “lepe oči”?

Kako je mogoče, da novoustanovljena stranka dobi kredit za...

Luka Koper: Je SD zainteresirana za nadzor nad drogami?

Včeraj smo objavili tri dokumente, ki pričajo o rabotah...

Nizozemski aktivistki sodijo, ker je objavila posnetek agresivnih migrantov

Nizozemska aktivistka Raisa Blommestijn bo morala na sodišče, ker...

Republika Slovenija (in njena zemlja) na razprodaji

Najnovejša prodaja kmetijskih zemljišč v Prekmurju tiste, ki nam...