[Video] Nov hladen tuš za leve kritike: Obisku “treh premierjev” v Kijevu sledijo tudi ostali predstavniki tujih držav

Datum:

Obisk treh premierjev Slovenije, Češke in Poljske Janeza Janše, Mateusza Morawieckega in Petra Fiale v Kijevu je požel veliko pozornosti svetovnih medijev in naletelo na zvrhano mero odobravanja s strani svetovnih voditeljev. Ter številne kritike zavidanja polne slovenske leve opozicije. Očitno je prvi obisk dal poguma tudi ostalim, da izrazijo podporo oblegani državi, ko jo Ukrajinci in ukrajinska politika najbolj potrebujejo. V sredo so Kijev po zgledu trojice obiskali litovski obrambni minister in predsedniki parlamentov vseh treh baltskih držav. 

Litovski obrambni minister Arvydas Anushauskas je prvi obrambni minister, ki je obiskal Ukrajino, odkar je Rusija 24. februarja izvedla invazijo. Anushauskas se je v Kijevu srečal skupaj z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom, ki je preko družabnih omrežij zapisal, da so bili s strani Litve deležni pomembne pomoči.

Anushauskas je s svojimi sledilci na Twitterju delil, da je Reznikovom spregovoril okrog obrambe prestolnice in Ukrajine nasploh, prav tako mu je bilo tudi marsikaj pokazano v živo. “Pravijo, da sem prvi obrambni minister v državi od začetka vojne. Nekje je treba začeti,” je dodal.

Kot že rečemo so poleg Anushauskasa prestolnico Ukrajine obiskali tudi predsednici in predsednik parlamentov Litve, Latvije in Estonije. Ti so s svojim ukrajinskim kolegom Ruslanom Stefančukom podpisali izjavo, s katero po poročanju STA pozivajo, da se nad Ukrajino uveljavi prepoved letov in se ji podeli status države kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Srečali so se tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in premierjem Denisom Šmihalom.

Premier Šmihal je preko družabnega omrežja Twitter sporočil, da je predsednike parlamentov baltskih držav informiral glede zločinov, ki jih je zagrešila Rusija. “Obstreljevanje mirnih mest, ubijanje civilistov, povzročanje humanitarne katastrofe. Pozivamo k strožjim sankcijam. Agresor mora prenehati financirati vojno,” je poudaril premier. Predstavnikom Litve, Latvije in Estonije se je zahvalil za izraženo podporo, ki so jo izkazali z obiskom in podaril, da je hvaležen vsakemu državljanu teh držav, ki nudi zavetje Ukrajincem. “Skupaj ustavimo agresorja!,” je pozval.

Foto: Twitter

Spomnimo. “Niso se bali, prišli so, podprli so nas. Za nas so postali veliko večji voditelji svojih držav kot takrat, ko sem jih srečal v oblekah in s kravatami,” je o obisku treh predsednikov vlad v Kijevu, 15. marca, povedal ukrajinski predsednik Zelenski in obisk označil kot pogumen. Očitno so trije predsedniki vlad dali več kot dober zgled. Korak za korakom jim namreč sledijo drugi. Vodstvo Ukrajine je bilo seveda tudi tokrat hvaležno za obisk predstavnikov baltskih držav. Obrambni minister Reznikov pa je preko Twitterja povprašal: “Kdo bo naslednji?”

Foto: epa

Včeraj smo beležili mesec dni odkar je ruska vojska vkorakala v Ukrajino. Od takrat je vojna terjala že več kot 20 tisoč življenj, več kot 10 milijonov razseljenih ljudi in za več kot 100 milijard evrov gmotne škode. Ukrajinske sile uspešno odbijajo napade in napredek Putinove vojske. V Bruslju se je v četrtek odvil niz srečanj voditeljev članic EU, zveze Nato in skupine G7 z namenom uskladitve ukrepov v znak odziva na rusko invazijo Ukrajine. Voditelji držav članic EU so pozvali k vzpostavitvi solidarnostnega sklada za Ukrajino v pomoč tamkajšnji vladi pri zagotavljanju takojšnjih potreb in pri obnovi države po koncu bojev.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...