[Video] Prijatelj Fajonove Zaev v obupu doživel homofobni izpad: Ne bo pustil, da mu bo “peder” zrušil vlado!

Datum:

V svojem odzivu na grožnje televizijskega voditelja Bokija 13, ki je v priporu, da bo razkril, kako Zaev s Haradinajem krade milijone, je makedonski premier Zaev doživel pravi homofobni izpad. Socialist in dober prijatelj zloglasne Fajonove in Sorosa je namreč novinarjem med drugim dejal, da ne bo pustil, da mu bo en “peder” zrušil vlado. Oglasil pa se je tudi novinar Gaiser, ki je objavil videoposnetke podkupovanja, ki so sprožili najodmevnejšo afero na Balkanu v zadnjem času. Ocenil je, da je Zaevova politična kariera mrtva, prav tako pa meni, da je po aferi že izgubil vso mednarodno kredibilnost. Od Zaeva se je distanciral tudi predsednik Pendarovski, ki je sicer njegov strankarski kolega.

                   

Že v sredo smo poročali, kako je makedonski televizijski voditelj Bojan Jovanovski, bolj znan kot Boki 13, iz pripora prek odvetnikov in sodelavcev pričel groziti socialističnemu predsedniku vlade Zoranu Zaevu, dobremu prijatelju zloglasne levičarske evropske poslanke Tanje Fajon in milijarderja Georga Sorosa. Boki 13 je že več kot mesec dni v priporu zaradi izsiljevanja tajkuna Jordana Kamčeva, pri čemer ga je ujela tudi kamera, po aretaciji pa je pričakoval, da ga bo Zaev hitro rešil iz zapora, a je afera postala prevelika. Zaev je v svojem odzivu ob robu sprejema ob 18. obletnici podpisa Ohridskega sporazuma doživel pravi homofobni izpad, novinarjem je namreč povedal: “Vsekakor ne bom dovolil, da mi nekateri kriminalci, en nečimrn novinar in, naj mi oprosti LGBT-skupnost, en peder zrušijo vlado!”

Po vsej verjetnosti je bila podkupnina namenjena posebni tožilki Janevi, ta je že odstopila s položaja
Za medije je povedal še: “Zavračam vsako špekulacijo z mojim imenom in trdno stojim za tem. Jaz sem človek, ki je prijavil primer, za vsak slučaj, da se ne pozabi.” Kor poroča Kurir, si Zaev domišlja, da je od leta 2017, odkar je oblikoval vlado, uredil normalno delovanje pravosodja, pričakoval pa naj bi tudi, da bo preiskava pokazala oziroma upoštevala vse dokaze, četudi bi bili ti obremenjevali njega ali pa posebno tožilko Katico Janevo. Slednja je bila imenovana na podlagi političnega kompromisa, da bi se razkrila odgovornost v zvezi s prisluhi, ki so zrušili vlado Nikole Gruevskega. Transkripte zvočnih posnetkov telefonske komunikacije je Zaev pridobil od lokalnega hčerinskega podjetja Deutsche Telekom, domnevno po navodilu Angele Merkel. Vse to je bilo usklajeno s protesti proti vladi VMRO-DPMNE pod vodstvom Gruevskega v tistem času, ko jih je financiral Soros. Denar, ki ga je od Kamčeva pobral Boki 13, je bil najverjetneje namenjen plačilu velike podkupnine tožilki Janevi, ki je po izbruhu afere odstopila s svojega položaja, a bo opravljala posle, dokler Zaev ne najde zamenjave zanjo. V zameno je bila Kamčevu, ki je bil v času izsiljevanja v hišnem priporu, obljubljena svoboda. Kriminalci so od Kamčeva sprva zahtevali 8 milijonov evrov, nato so pristali na 4 milijone evrov, v torbi pa je bilo 1,5 milijona evrov v bankovcih po 50 in 500 evrov.

Zoran Zaev in Boki 13 (Foto: posnetek zaslona)

Boki 13 bi lahko posedoval dokaze o vpletenosti Zaeva v tihotapljenje srbskih izdelkov na Kosovo in v trgovino z orožjem
Sporočilo Bokija 13 iz zapora Zaevu je bilo sicer jasno: “Izpusti me iz pripora ali pa bom razkril, kako s Haradinajem kradeš milijone!” Nekateri makedonski mediji špekulirajo, da ima Boki 13 dokaze o tem, da je z Zaevom izsiljeval še nekatere druge tajkune in kosovske Albance. Nekateri trdijo tudi, da naj bi bil Boki 13 skupaj z Zaevom in nekdanjim kosovskim premierjem Ramušem Haradinajom po kosovski vzpostavitvi 100-odstotnih carin na srbske izdelke vpleten v tihotapljenje izdelkov v Srbije, po vsej verjetnosti pa naj bi bila trojica vpletena tudi v trgovino z orožjem.

Zoran Zaev in Ramuš Haradinaj (Foto. Facebook)

Gaiser ocenjuje, da je Zaev politično mrtev, izgubil je tudi vso mednarodno kredibilnost
Za Radio Capodistria pa se je oglasil tudi dr. Laris Gaiser, novinar, ki je pri La Verità prvotno objavil videoposnetek podkupovanja. Kot navaja Kurir, je povedal, da je Zaevova politična kariera po izsiljevalski aferi mrtva, prav tako pa je izgubil tudi vso kredibilnost na mednarodnem političnem parketu. O aferi namreč kljub ignoriranju slovenskih mainstream medijev sicer poročajo vsi večji evropski mediji. Velik udarec za Zaeva je bil tudi odziv makedonskega predsednika Steva Pendarovskega, ki pripada isti politični opciji kot Zaev in se je zdaj distanciral od njega z izjavo, da morajo vsi vpleteni v afero za svoja dejanja odgovarjati, ne glede na to, na kako visoki funkciji so. Gaiser je še dejal: “Nisem mogel spati zaradi strahu, da bodo osebe, katerih glasovi so na zvočnih posnetkih, zanikali svojo vpletenost. Kar bi bilo povsem legitimno. A oni so priznali, da se sliši njih.” Ocenil je še, da so objavljeni posnetki razkrili politično in sodno sistemsko korupcijo v Makedoniji.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...