[Video] Rusi kopljejo obrambne jarke na Krimu

Datum:

Rusija pospešeno išče gradbenike in tesarje za gradnjo obrambnih jarkov in utrjenih položajev na okupiranem Krimu. Dnevno je mogoče zaslužiti tudi po 91 ameriških dolarjev. Delavci prihajajo celo iz Azije in Afrike, a se pritožujejo, da niso izplačani skladno z obljubami. Poleg tega jih ogrožajo ukrajinski droni, ki na delovne stroje mečejo granate. Invazija očitno ne gre po načrtih, saj se ruska stran pripravlja na skorajšnji prihod ukrajinskih vojakov. 

                   

Rusom na bojišču res ne gre najbolje, sicer se na Krimu ne bi pospešeno pripravljali na skorajšnji prihod ukrajinske vojske. To  počno tudi z intenzivno gradnjo obrambnih jarkov. V ta namen pospešeno iščejo tako gradbenike kot tesarje. Na spletu se pojavljajo mamljivi oglasi za plačila v višini okoli 84 evrov dnevno.

Težaška dela potekajo zlasti na severu polotoka, denimo v kraju Krasnoperekopsk (zemljevid z linijo ruskih utrdb). Gre za območje, ki je že tisočletja zanimivo iz vojaškega vidika. Tokrat se ruska stran intenzivno pripravlja na predvideno ukrajinsko protiofenzivo. Več tukaj. Strelske jarke kopljejo brigade po več deset ljudi. Pospešena dela potekajo vse od začetka januarja.

Delavce obvezuje prepoved pitja alkohola in jemanja drog, sicer jih doleti odpoved brez plačila, spodnja starostna omejitev pa je 18 let. Nekateri oglasi nudijo celo nastanitev. Pojavljajo se tudi podjetja, ki izdelujejo lesene konstrukcije za jarke. Eno od podjetij iz Leningrajske regije pravi, da izdeluje 25–30 tisoč ščitov za rove na mesec. En lesen ščit stane okoli 24 evrov. 

Delo je skrajno nevarno, ker ga neprenehoma ovirajo ukrajinski droni, ki na delovne stroje spuščajo granate ali jih obstreljujejo. Številni delavci so že izgubili zdravje ali celo življenje. Med delavci je večje število siromakov iz osrednje Azije in Afrike, ki se pritožujejo nad težkimi delavnimi pogoji.

Rusov je strah protiofenzive
Prav tako naj ne bi bili plačani v skladu z dogovorom ali celo ostali brez plačila. Nekateri delavci celo trdijo, da so bili na delovišča zvabljeni s prevaro. Območja dela so trenutno še daleč od frontnih linij, kar kaže na strah pred morebitno ukrajinsko protiofenzivo. Ključni cilj Ukrajine je ravno osvoboditev Krima.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...