[Video] Rusija ima prvorazredne državljane, ki ne bodo šli na bojišče – med njimi tudi sin Putinovega tesnega sodelavca

Datum:

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj, le dan po tistem, ko so proruske oblasti v ukrajinskih separatističnih regijah napovedale skorajšnji referendum o priključitvi Rusiji, sporočil, da je podpisal ukaz o mobilizaciji 300 tisoč rezervistov, in sporočil, da bo Rusija za obrambo uporabila vsa sredstva. Po razglasitvi so državljani pričakovali, da bodo sinovi ključnih ruskih politikov prvi v vrsti in pokazali vzor svojemu narodu, zgodilo pa se je obratno.

Ruski novinar je namreč poklical sina Putinovega tesnega sodelavca in tiskovnega predstavnika Dimitrija Peskova in se pretvarjal, da kliče iz vojaškega komisariata. Nikolaj Peskov ga je ob tem vprašal, zakaj ga kličejo, nato pa mu je novinar pod krinko dejal, da ga pričakujejo v vojaškem komisariatu naslednji dan ob 10. uri na mobilizacijo. Peskov sin je bil očitno šokiran. “Hm, očitno je, da ne bom prišel jutri ob 10h, morali bi… morali bi razumeti, če ste…, da sem gospod Peskov in da ni ravno prav, da sem tam. Kakorkoli, to bom drugače rešil…, je odgovoril. S tem je povzročil val ogorčenja med Rusi pa tudi val posmeha v Ukrajini.

Oglejte si spodnji videoposnetek, ki prikazuje, kako so s potegavščino sina tiskovnega predstavnika Moskve izvlekli, da ruska elita očitno nima namena na bojišče. Ni čudno, da državljani Rusije množično bežijo iz države, če niti najvplivnejši politiki ne bi poslali svojih sinov v “posebno operacijo”.

Bodo države zavrnile prošnje Rusov za zaščito, ki želijo zbežati iz države?
Po objavi mobilizacije se je tudi danes v Rusiji prometni zastoj na meji s Finsko izjemno povečal in narašča iz ure v uro. To je namreč edina meja, ki je še odprta za ruske civiliste s schengenskimi vizumi, ki drvijo, da bi pobegnili pred mobilizacijo. Nekatere zahodne države so predlagale, da ne omogočijo azila ali zatočišča ljudem, ki bežijo iz Rusije, kmalu potem ko je Latvija dejala, da ne bo nudila zatočišča nobenemu Rusu, ki beži pred mobilizacijo vojakov v Moskvi. Latvijski zunanji minister Edgars Rinkēvičs je dejal, da so se tako odločili zaradi varnosti.

V Rusiji vlada kaos
Ruski državljani so vse bolj nezadovoljni s “posebno operacijo” nad Ukrajino. Ne le, da jih je cel svet “izklopil”, da so se umaknile trgovine, restavracije, ne morejo niti izbirati, v katero državo želijo. Sedaj pa Putin za svoj cilj ne bo prizanesel niti svojemu narodu in bo v smrt poslal na desettisoče državljanov, pomanjkljivo opremljenih in slabo vodenih, se je na mobilizacijo odzval britanski obrambni minister Ben Wallace. Že pred mobilizacijo so se na ulicah odvijali protesti, ki se sedaj še stopnjujejo. Včeraj je bilo več sto ljudi po Rusiji pridržanih na protestih proti mobilizaciji. Mnogi pa so množično iz države pobegnili. Poročali smo že, da so na spletnih straneh za prodajo letalskih kart v Rusiji zabeležili znaten porast povpraševanja. Cene vstopnic za lete izven Rusije so po Putinovem razglasu mobilizacije hitro poskočile, nekateri prevozniki pa naj bi jih v celoti razprodali.

Včerajšnji protest proti mobilizaciji. (Foto: posnetek zaslona)

Odločitev Putina za mobilizacijo rezervistov za vojno v Ukrajini kaže, da je njegova invazija spodletela, je še dejal Wallace. Dodal je, da nobene grožnje in propaganda ne morejo prikriti dejstva, da v vojni Ukrajina zmaguje, da je mednarodna skupnost združena, Rusija pa postaja globalni izobčenec. Podobno menijo na ameriškem veleposlaništvu v Kijevu, češki premier Peter Fiala in nemški podkancler Robert Habeck pa opozarjata na eskalacijo razmer. Da je Putinov ukaz znak ruske šibkosti, meni tudi ameriška veleposlanica v Kijevu Bridget Brink. Na Twitterju je dodala, da ZDA nikoli ne bodo priznale ruskih zahtev po priključitvi delov ukrajinskega ozemlja. Nemški podkancler Robert Habeck je mobilizacijo označil “za resen in ponesrečen korak”, s katerim Rusija le še stopnjuje vojno.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Sanjska pogodba na Darsu za prijatelje Roberta Ilca iz NSi

Episcenter, agencija za merjenje javnega mnenja, ki deluje pod...

Fajonova škodljivo vsiljuje resolucijo o Palestini

Slovenija bo glasovala za polnopravno članstvo Palestine v Varnostnem...

Hladen tuš za Putina iz Kitajske: “Ruski poraz v Ukrajini je neizogiben”

Vojna med Rusijo in Ukrajino je uničujoča za obe...