Velika zmaga za svobodo govora: Socialna omrežja v Teksasu ne bodo smela cenzurirati izražanja političnih stališč

Datum:

Velika zmaga za svobodo govora: po poročanju Fox Newsa je zvezno sodišče potrdilo teksaški zakon, katerega cilj je omejiti cenzuro svobode govora na platformah družbenih medijev. NetChoice, neprofitna skupina, ki zastopa Meto v izpodbijanju teksaškega zakona, je v izjavi dejala, da je razočarana nad odločitvijo, bitka bi lahko vodila tudi do vrhovnega sodišča.

Zvezno prizivno sodišče je v petek potrdilo teksaški zakon, ki želi omejiti cenzuro platform družbenih medijev. Sodba, velika zmaga za republikance, ki podjetjem, kot sta Twitter in Facebook, očitajo, da omejujejo svobodo govora, je korak v veliki pravni bitki, ki bi se lahko končala na vrhovnem sodišču. Tožba izpodbija HB 20, teksaški zakon, ki ga je podpisal guverner Greg Abbott in ki ureja platforme družbenih medijev z več kot 50 milijoni mesečnih uporabnikov in pravi, da ne morejo cenzurirati ali omejiti govora uporabnikov na podlagi izražanja stališč.

Zvezni sodnik Andrew S. Oldham iz petega okrožja je dejal, da se platforme zavzemajo za precej nenavadno inverzijo prvega amandmaja,  da nekje v določenih pravicah osebe do svobode govora leži nedoločena pravica korporacij, da svobodo govora omejujejo oz. zatirajo “Danes zavračamo idejo, da imajo korporacije svobodno pravico prvega amandmaja, da cenzurirajo, kar ljudje govorijo,” je dodal sodnik Oldham. Generalni državni tožilec Ken Paxton je v petek na Twitterju delil novico: “Pravkar sem si zagotovil ogromno zmago za ustavo in svobodo govora na zveznem sodišču: #BigTech ne more cenzurirati političnih glasov nobenega Teksašana!”

Meta razočarana nad odločitvijo
NetChoice, neprofitna skupina, ki zastopa Meto v izpodbijanju teksaškega zakona, je v izjavi dejala, da je razočarana nad odločitvijo. “Še vedno smo prepričani, da bo vrhovno sodišče ZDA, ko bo obravnavalo enega od naših primerov, podprlo pravice spletnih strani, platform in aplikacij iz prvega amandmaja.” Petkova sodba je povzročila tako imenovano “razdelitev okrožja”, saj je enajsto okrožje razveljavilo podoben zakon o družbenih medijih na Floridi. Razdelitev vezja na splošno poveča verjetnost, da bo vrhovno sodišče prevzelo primer.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...