[Video] Ruski fašisti z raketami napadli najbolj poseljena območja Kijeva

Datum:

Po celotni Ukrajini in v središču Kijeva je davi po poročanju tujih tiskovnih agencij odjeknilo več močnih eksplozij. Pred tem so se oglasile tudi sirene, ki so opozarjale na možnost zračnega napada. Ubitih naj bi bilo vsaj 10 civilistov, okoli 60 je ranjenih. V zadnjih nekaj urah po mestu nenehno slišijo opozorilne alarme in zvoke eksplozij. Nad Kijevom pa pričakujejo še več raketnih napadov in napadov s pomočjo brezpilotnih letal. Danes je bilo po vsej državi izstreljenih najmanj 80 izstrelkov. Zahvaljujoč protiraketni obrambi so številne rakete in drone uspeli sestreliti, še manj pa bi jih zadelo cilje, če bi Ukrajinci imeli več protizračnega orožja.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da je težko jutro in da imajo opravka s teroristi. “Na desetine raket, iranska brezpilotna letala prihajajo iz Belorusije. Imajo dve tarči. Energetski objekti, po vsej državi. Hočejo paniko in kaos, hočejo uničiti naš energetski sistem. Druga tarča so civilisti – čas eksplozij in tarče so skrbno izbrali z namenom, da povzročijo čim večjo škodo”. V več mestih namreč poročajo o izpadih oskrbe z elektriko, vodo in interneta.

Glede na prvo poročanje novinarjev francoske tiskovne agencije AFP je bilo slišati tri silovite eksplozije, in sicer nekaj po 8. uri po lokalnem času. Da so v okrožju v središču ukrajinske prestolnice odjeknile eksplozije, je potrdil tudi kijevski župan Vitalij Kličko.

Izpadi elektrike in vode
Ruski raketni napadi na Harkov so zadeli energetsko infrastrukturo, kar je povzročilo izpade oskrbe z elektriko in vodo v nekaterih delih mesta, je povedal župan Harkova Ihor Terekov. Tudi deli  Lvova v zahodni Ukrajini so brez elektrike po udarih na ključni infrastrukturi. Župan Andrij Sadovji je na Twitterju objavil, da je prišlo do eksplozij v “kritičnem infrastrukturnem objektu” in da je bilo delovanje mestnih termoelektrarn “začasno prekinjeno”. “Tople vode trenutno ni,” je dejal. “Za vzpostavitev vodooskrbe mesta so bili zagnani rezervni agregati na več črpališčih. Del mesta je brez elektrike.” Dejal je tudi, da tretjina mestnih semaforjev ne deluje in da bodo, ko bodo opozorila preklicana, na najbolj obremenjenih križiščih postavljeni kontrolorji.
Današnji napadi v Ukrajini

V današnjih napadih je Rusija namerno udarila po elektrarnah za soproizvodnjo toplote in električne energije po vsej državi z namenom, da bodo Ukrajinci pozimi brez elektrike in vode. Infrastruktura soproizvodnje toplote in elektrike je napadena v vsaj 11 regijah – od Lvova do Zaporožja, do Harkova in Dnjepra.

Ruski predsednik Vladimir Putin je potrdil napade na vrsto lokacij v Ukrajini. V videonagovoru pravi, da so rakete dolgega dosega zadele energetske, vojaške in komunikacijske objekte. Očitno je pozabil omeniti, da so rakete zadele tudi civilne objekte. Putin obljublja “oster” odgovor na vsa nadaljnja “teroristična” dejanja na ruskem ozemlju – v mislih ima eksplozijo konec tedna na mostu, ki povezuje Rusijo s Krimom.

Napadi so videti kot brutalno povračilo za napad na Krimski most konec tedna, simbol ruskega nadzora nad polotokom, ki ga je nezakonito zasegla leta 2014. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta napad označil za “teroristični napad” in zanj okrivil Kijev, nato pa za poveljstvo operacij v Ukrajini imenoval zloglasno krutega generala. Danes je namreč prvi dan generala Sergeja Surovikina v službi. Državni televizijski propagandisti in drugi Putinovi lojalisti so že pozivali k napadom na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, da bi državo “zamrznili” v pokornost.

Rusi so prav tako skušali uničiti priljubljeni most za pešce v središču Kijeva. Ruska raketa je namreč zadela novozgrajeni most za pešce in kolesarje v Kijevu, znan kot Kličkov most, ki so ga odprli leta 2019. Most je namreč priljubljena turistična atrakcija ob bregu reke Dnjeper. Dolg je 212 m in visok 32 m z razponom, ki povezuje hrib svetega Vladimirja s spomenikom Slavolok svobode. Obiskovalci Kijeva ga poznajo kot običajno živo mesto z uličnimi izvajalci in glasbeniki. Posnetek nadzorne kamere na mostu prikazuje trenutek, ko je bil udarjen – ni še znano, ali so bilo zaradi tega konkretnega napada žrtve.

Rusi zadeli tudi nemški konzulat in kršili zračni prostor kandidatke za članstvo v EU
Nemški Bild poroča, da je bil poškodovan nemški konzulat v Kijevu, prav tako so tri ruske rakete  kršile zračni prostor Republike Moldavije, ki so ji  voditelji in voditeljice EU na zasedanju Evropskega sveta junija letos podelili status kandidatke za članstvo v EU. Ruskega veleposlanika so poklicali na moldavsko zunanje ministrstvo, da bi pojasnil kršitev zračnega prostora države, je dejal Nicu Popescu, moldavski zunanji minister.

Odzivi na današnje ruske napade
Ruske raketne napade je ostro obsodila tudi mednarodna skupnost, saj so napadi na civiliste in civilne objekte vojni zločin, so prepričani mnogi. Na napad se je odzval tudi Janez Janša, ki je napade označil za zločin proti človeštvu in dejal, da Putin spreminja svojo državo v teroristično državo. “Takšna dejanja nimajo mesta v 21. stoletju,” pa je dejal visoki predstavnik EU Josep Borrell in obljubil nujno vojaško podporo Ukrajini. Poljski zunanji minister Zbigniew Rau je raketne napade označil za “barbarstvo in vojni zločin” in dodal: “Rusija ne more zmagati v tej vojni. Stojimo za vami, Ukrajina!”

“To, kar se zdaj dogaja v Kijevu, je boleče,” pa je zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Svetu ponovno kaže, s kakšnim režimom se soočamo: režim, ki izbira cilje brez razlikovanja. S takšnim, ki med otroke seje teror in smrt. To je kriminal, za to bodo odgovarjali. Ukrajina bo zmagala. Evropa ne bo pogledala stran,” je dejala.

Na posnetkih na družbenih omrežjih je videti velike oblake črnega dima nad nekaterimi območji mesta. Proti prizoriščem eksplozij naj bi se odpravila številna reševalna vozila. Tokratne eksplozije so veliko bolj centralne, blizu središča mesta, kar je precej nenavadno, to je pravzaprav prvič, da je bilo po začetku vojne prizadeto središče Kijeva.

Pred tem je v nedeljo zvečer podpredsednik ruskega sveta za nacionalno varnost in bivši predsednik Dmitrij Medvedjev Ukrajini zagrozil s povračilom za nedavno eksplozijo na mostu na Krim, navaja STA. Rusija je zadnje napade na Kijev sicer izvedla 26. junija.

Poleg Kijeva so bila danes tarča obstreljevanja tudi številna druga mesta po državi, med drugim Lvov. “Ukrajina je tarča raketnih napadov, imamo zaskrbljujoče informacije iz številnih mest po državi,” je na Telegramu sporočil predstavnik predsedstva Kirilo Timošenko. “Napadi po Ukrajini danes zjutraj kažejo, da nas Rusija skuša uničiti in izbrisati z obličja Zemlje,” pa je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Dejal, da so alarmi sproženi praktično po vsej Ukrajini. “Na žalost so mrtvi in ​​ranjeni,” dodaja, in tudi sam rojake poziva, naj ostanejo v zavetiščih. Podzemna železnica v Kijevu trenutno ne prevaža potnikov. Postaje kijevskega metroja sicer služijo kot zatočišča pred napadi.

O eksplozijah poročajo tudi v regijah Hmelnicki, Ternopol, Žitomir, Zaporožju in Dnepru.

Svetovalec ukrajinskega ministra za notranje zadeve Anton Geraščenko je objavil fotografije uničenega otroškega igrišča, na srečo so bila prazna. Tako je bilo videti otroško igrišče v središču Kijeva po napadu.

Kljub vsem grozotam, ki se dogajajo na ulicah, pa ljudje skušajo ostati pozitivni. Po spletu so zaokrožili posnetki, kako starejši in otroci pojejo v zakloniščih.

Predsednik Zelenski je na Twitterju dejal, da bo imel G7 izredni sestanek po današnjih raketnih napadih po Ukrajini in da bo imel govor. Pogovarjal se je namreč z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem, ki trenutno predseduje skupini G7, in dodal, da se je Scholz strinjal z nujnim sestankom skupine. “Načrtovan je moj govor, v katerem bom povedal o terorističnih napadih Rusije,” je dejal Zelenski in dodal, da je s Scholzem razpravljal tudi “o vprašanju večjega pritiska na Rusijo in pomoči pri obnovi poškodovane infrastrukture.”

Sara Kovač 

Sorodno

Zadnji prispevki

Ali vlado vodi kar generalna sekretarka Svobode?!

V javnosti že dlje časa krožijo ugibanja o dejanski...

Tajkuni Alenke Bratušek lupijo Slovence – do kdaj še?

"Ona igra ključno vlogo. Če bi ona dala usmeritev,...

Bo nova tehnologija ustavila Sorosovo vplivanje na predsedniške volitve v ZDA?

AllSides Technologies, Inc., podjetje za tehnološke rešitve, ponuja rešitev...

V čem je razlika?

Že zelo zgodaj v mojem ne ravno kratkem življenju,...