[Video] Slovenski škofje: Naj nam praznovanje Božjega rojstva utrdi vero, prinese miru, veselja in novega upanja

Datum:

“Naj se danes Bog rodi v naši srcih!”, v božični poslanici slovenskih škofov poziva novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje. Slovenski škofje želijo blagoslovljene praznike in spomninjajo na upanje, ki ga prinaša Jezusovo rojstvo. “Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako Božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo”.

V samem uvodu poslanice so škofje izpostavili, da čeprav Božič predstavlja obletnico Jezusovega rojstva, gre za dejstvo, ki je zaznamovalo celotno zgodovino. Bog sam je prišel prebivat med nas. Skrivnost učlovečenja Boga najbolj doživljamo ob jaslicah, v domači družini, v bogoslužnem praznovanju, še zlasti pa pri sveti maši”, izpostavljajo. 

V Lukovem evangeliju pri polnočni maši lahko po besedah škofov beremo, da se je Odrešenik rodil danes. Ta časovni prislov pa se v božičnem času ponovi večkrat. Ponavljanje nakazuje, da Božje rojstvo presega meje časa in prostora. Tako kot rojstvo otroka pomeni upanje za družino, tako Božje rojstvo pomeni upanje za celotno človeštvo,” navajajo in dodajajo, da je utrjevanje upanja še posebno pomembno v času, ko doživljamo vojno, različne oblike nasilja in druge vrste negotovosti.

Božje dete se je rodilo v mrazu in negotovosti
V poslanici so škofje spomnili, da se Božje dete ni rodilo v toplem domu, temveč na poti, v mrazu in negotovosti. “Tudi v tem času mnogi trpijo zaradi različnih oblik nepravičnosti. Njihov Božič je podoben tistemu na betlehemskih poljanah in begu svete družine v Egipt”. Pozivajo, naj se spomnimo osamljenih in onemoglih, bolnih in tistih, ki v teh dneh v bolnišnicah skrbijo zanje, pa vseh tistih, ki delajo in skrbijo, da lahko mi v miru praznujemo. “Tudi po njih Gospod prihaja k nam.” 

V imenu slovenskih škofov je predsednik Slovenske škofovske konference dr. Andrej Saje vsem družinam in posameznikom, krščanskim občestvom, Slovencem doma, v zamejstvu in po svetu ter drugim krščanskim Cerkvam in skupnostim zaželel blagoslovljen Božič. “Naj nam praznovanje Božjega rojstva utrdi vero, prinese miru, veselja in novega upanja.”

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...