[Video] Sodišče pritrdilo načinu imenovanja v. d. urednika Pirkoviča

Datum:

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je zavrnilo izdajo začasne odredbe o izvajanju Spremembe izvedbenega akta o delovanju MMC. Sodišče namreč ni ugotovilo, da bi bile spremembe v neskladju z zakonom ali statutom. Novopečeni vršilec dolžnosti urednika uredništva za nove medije na RTV Slovenija Igor Pirkovič je v oddaji Tema dneva na Nova24TV spregovoril o pritiskih in napadih zaposlenih nanj na javni televiziji.

Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je v postopku za izdajo začasne odredbe ugotovilo, da spremembe izvedbenega akta o delovanju MMC, ki so začele veljati 31. 1. 2022, niso v neskladju z Zakonom o RTV Slovenija ali Statutom RTV SLO. S tem je pritrdilo generalnemu vodstvu RTV Slovenija, ki je pojasnilo, da je s spremembo v delu, ki se nanaša na imenovanje urednika uredništva za nove medije MMC, izvedbeni akt zgolj uskladilo s statutom.

Vse od imenovanja Igorja Pirkoviča na mesto vršilca dolžnosti urednika uredništva za nove medije na RTV Slovenija aktivisti, zaposleni na RTV Slovenija, protestirajo, pri tem pa, kakor je že Ukom opozoril, gredo tako daleč, da zanemarjajo celo najosnovnejše novinarske standarde. O vsem tem je Pirkovič spregovoril v oddaji Tema dneva 22. marca 2022.

Na RTV Slovenija se vrstijo protesti aktiva proti uredniškim in programskim spremembam v času pred volitvami. Kar je bilo pred štirimi leti normala, je zdaj nezaslišano, vztrajajo. Poleg Pirkovičevega imenovanja jih moti tudi ukinitev Tarče in Studia City. Sploh slednja je oddaja z izrazito levim nagibom, kar je voditelj Marcel Štefančič mlajši potrdil tudi z zaključkom v zadnji oddaji. Tako v terminih Tarče kot Studia City so tudi pred štirimi leti organizirali volilna soočenja, a takrat razburjanja ni bilo.

“V času, ko obsojamo avtokrata, ki je napadel Ukrajino, je treba kar najodločneje obsoditi tudi avtokracijo, ki je napadla nacionalko,” je bentil Štefančič Jr. ob prepevanju “Bella ciao” ženskega pevskega zbora Kombinat. “Vidimo se v ponedeljek, 9. maja, na dan zmage,” je zaključil Štefančič. V javnosti se pojavljajo trditve, da desna vlada ukinja Tarčo in Studio City, sam Štefančič pa trdi, da bo oddaja nazaj 9. maja, poleg tega pa sta tako Tarča kot Studio City preživela tudi premor pri prejšnjih volitvah, ko so v njunem terminu potekala predvolilna soočenja.

Namesto proti Putinu protestirajo proti Pirkoviču
Leva falanga na RTV Slovenija Pirkoviču očita, da je nekompetenten politični nastavljenec, povezan s stranko SDS. “Jaz gledam na to kot na nekoga, ki mu je v stiski enostavno priročen vsak razlog, da opozori nase,” na očitke odgovarja Pirkovič, ki se z napadi nanj po lastnih besedah sooča stoično in s pokončno glavo. Novi v. d. urednika uredništva za nove medije na RTV Slovenija je izpostavil, kako je nedavno, ko so protestirali pod njegovim oknom, celo gojil upe, da se nekaj le premika na nacionalki in se je novinarski aktiv zbral, da bi skupaj obsodil napad Putina na Ukrajino, razočaran pa je spoznal, da protestirajo proti njemu.

Pirkovič je povedal, da sprejema vsako kritiko, predvsem pa tega ne želi jemati osebno, gre namreč za izraz demokracije. Prepričan je, da protest pred RTV Slovenija proti njemu ni pravi pokazatelj razmer. Bolj problematičen kot sami protesti proti Pirkoviču je način, na katerega te proteste pokrivajo pri RTV Slovenija. Kakor je nedavno tudi Ukom opozoril v svoji tedenski analizi poročanja RTV Slovenija, Pirkoviča niso prosili za izjavo, kar po mnenju Ukoma kaže na “očitno zlorabo javnega medija za promocijo svojih osebnih interesov tistih, ki bi morali biti sicer v službi javnosti. Nesprejemljivo je, da si zjutraj aktivni udeleženec na dogodku, popoldne pa o tem poročaš. V takih primerih bi namreč morali zakupiti oglasni prostor in objaviti izjavo kot oglas.”

Novi v. d. urednika uredništva za nove medije na RTV Slovenija je povedal, da je pritiskov sicer vajen. Pred leti so namreč z vseh koncev tako politike kot znotraj RTV Slovenija udarili po njem zaradi intervjuja s hrvaškim pevcem Markom Perkovićem Thomsonom, ki so ga levičarji po krivem obtoževali fašizma. Pirkovič je Perkoviću omogočil, da se sam odzove na takšne obtožbe. Prispevek je navkljub pogromu na Pirkoviča še vedno dostopen na RTV Slovenija, kar Pirkovič razume kot dokaz, da je svoje delo opravil korektno. Na “sporni prispevek” ravno tako ni bilo niti ene pritožbe za popravek.

Dokaz uredniške svobode
Tudi Pirkovič je v preteklosti vodil priljubljene oddaje, ki so jih čez noč brez kakršnega koli razloga enostavno ukinili. Ni protestiral, temveč je delal dalje, prepričan, da imajo odgovorni za svoje poteze že dobre razloge. Pri tem je poudaril, da je bil sam prej voditelj oddaj na 3. programu TV Slovenija in ne na prvem, kjer so volilna soočenja, to pa bi samo po sebi moralo biti tudi dober pokazatelj, koliko protekcije in moči (ni)ima v resnici. Mu pa laska vsa pozornost, ki mu jo namenja Mladina s po tremi članki na dan. Povedal je, da je sprva še bral in se mu je zdelo zanimivo, potem pa enostavno zmanjka časa.

Foto: STA

Dejstvo, da je bil na spletnem portalu MMC po imenovanju Pirkoviča na mesto v. d. urednika uredništva objavljen članek o tem, kako zelo kader na portalu temu nasprotuje, Pirkovič vidi kot dokaz kako široko je pojmovanje uredniške svobode pod njegovo taktirko in koliko se sam v delo novinarjev na portalu vpleta. Pirkoviča je zmotilo edino, da ga niso prosili za izjavo, glede na to, da so objavili članek, naperjen proti njemu. To se mu zdi osnova novinarskih standardov.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

[Kavarna Hayek] Zala Klopčič: Nevladniki mladim zastrupljajo možgane

V zadnji oddaji Hayek se je voditelj Jože Biščak...

Kako kraljica aneksov deli milijone gradbenim baronom

Imena gradbenih baronov se v Sloveniji postopoma spreminjajo, za...

Slovenske družine so na drugem mestu najbolj obdavčenih v Evropi

V mnogih državah OECD je srednji razred opazil upad...