[Zgodovinski investicijski zagon] Vlada predstavila skoraj 8-milijardni nabor investicij po občinah!

Datum:

Predsednik in podpredsednika vlade Janez Janša, Matej Tonin in Zdravko Počivalšek so danes predstavili nabor investicij po občinah, ki so v teku oz. je zanje zagotovljen denar. Vrednost projektov je skoraj osem milijard evrov, od tega je 1,5 milijarde evrov evropskih sredstev. Gre za največji investicijski zagon doslej, je poudaril Janša.

Gre za največji investicijski zagon, ki ga je bila Slovenija sposobna kdajkoli zagnati. Po nekaj letih bo to naslednja stopnica v razvoju Slovenije, na tej podlagi bodo plače in pokojnine višje, boljše službe, več investicij, boljše poslovno okolje,” je na novinarski konferenci na Brdu pri Kranju, kjer bo danes sledil vrh gospodarstva, dejal Janša.

Čeprav je bil v skrajšanem mandatu vlade njihov “osrednji nasprotnik” epidemija, razvoj Slovenije ni zastal, je poudaril in pojasnil, da so dan pred začetkom predvolilne kampanje naredili rekapitulacijo in seštevek nekaj tisoč projektov, ki so bili v njihovem mandatu izvedeni, so v teku ali pa so odobreni in je zanje zagotovljeno financiranje.

Slovenija bo prehransko in energetsko samozadostna
Slovenija gradi in bo gradila vrtce, šole, športne dvorane, domove za starejše, bolnišnice, negovalne bolnišnice, zdravstvene domove, ceste, kolesarske steze, vodovodna in kanalizacijska omrežja, energetske objekte, protipoplavne objekte, zaganjamo vse za drugi blok nuklearke,” je nanizal Janša. Spomnil je, da so že pred vojno v Ukrajini, zaradi katere je po njegovih besedah že prišlo do določenih motenj v preskrbi s prehrambenimi artikli, kmetijstvu in podeželju zagotovili dodatnih okoli 300 milijonov evrov. To naj bi zagotovilo, da bo Slovenija v veliki meri postala prehransko samozadostna. Hkrati naj bi “potem, ko bomo zgradili objekte, ki so v načrtu“, postala tudi energetsko samozadostna.

Image

Počivalšek: Imamo najnižjo brezposelnost v zgodovini
V zadnjih 2 letih smo želeli zavarovati zdravje in življenja ljudi, hkrati pa zagotoviti gospodarstvu in ljudem normalno delo in življenje,” pa je poudaril minister za gospodarstvo in podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek in dodal, da so sprejeli 10 protikoronskih ukrepov, kjer je gospodarstvo prejelo 2,3 milijarde evrov tam, kjer so jih sami najbolj potrebovali. Turistični boni so po njegovem dober primer, kako lahko državljani zelo targetirano pomagajo določeni panogi. “S 549 milijoni evrov smo skupaj rešili slovenski turizem – predvsem turistične delavce.” Z 1.1 milijarde evrov razvojnih sredstev so podprli projekte, ki prinašajo visoko dodano vrednost. Največ za razvoj podjetništva. Gospodarstvo je poskrbelo za 8,1 odstotno gospodarsko rast. Prav tako je po besedah Počivalška poskrbelo, da imamo najnižjo brezposelnost v zgodovini Slovenije. “Zaradi teh številk nas je pohvalil tudi TheEconomist.” Zaradi ruske agresije v Ukrajine in posledične nestabilnosti na trgu pogonskih goriv smo začasno zamrznili cene.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba, roža in znotraj

Počivalšek je predstavil še naslednje rezultate: “S 70 milijoni evrov smo pomagali podjetjem in kmetovalcem, ki jih je prizadel skok cen energentov. S 502 milijoni evrov smo poskrbeli, da se Slovenija razvija vsepovsod in ne samo v največjih mestih. Vzhodni kohezijski regiji smo namenili večjo pozornost. V letu 2022 bomo 935 milijonov evrov namenili za dvig produktivnosti, dvig dodane vrednosti in skladen razvoj vseh slovenskih regij. Sprejet je bil zakon o dohodnini, ki prinaša višje plače za vse. Zakon o birokratizaciji pa podjetjem omogoča, da se posvetijo svojemu osnovnemu poslanstvu in ne papirologiji.

Tonin: “Vse fonde smo maksimalno počrpali”
Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je ob tem povedal, da je bil čas korone izziv za vse in ta čas je Slovenija izkoristila odlično. “Vse evropske fonde, ki so nam bili na razpolago, jih maksimalno črpamo. Prav tako smo domači proračun koristno uporabljali.” Po njegovih besedah smo z vsemi javnimi investicijami pripomogli k temu, da se je zagnala tudi domača potrošnja, danes pa imamo tako rekordno zaposlenost in rekordno nizko brezposelnost. Vsi ti projekti bodo po njegovem prepričanju Slovenijo v prihodnjih 10 letih spremenili na bolje. “Kljub temu, da so nam na začetku mandata pripisovali kratek rok trajanja, lahko po dveh letih mirno rečemo, da smo naredili veliko za Slovenijo. Pomembni projekti nas čakajo tudi v prihodnje, zato si želimo, da bodo ljudje ta dobra dela videli in nas po njih tudi sodili,” je še dejal podpredsednik vlade Tonin.

Image

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaj učijo Janezka?

Sprva sem nameraval te opazke poslati v obliki odprtega...

Dnevi obletnic zlorabe plemenitih čustev so minili

Mnogi nam zavidajo obdobje praznikov od 27. aprila do...

Janša za European Conservative: Golobovo katastrofo smo pričakovali in jo tudi napovedali

"To katastrofo smo pričakovali in jo jasno napovedali. Velika...

Na prireditvi Vinska vigred peterica s pestmi nad kandidata SLS za evropskega poslanca

Sinoči je v Metliki na prireditvi Vinska vigred pet...