[Video] Starši, mladostniki pozor! Tako nevidno so dekletu na zabavi v pijačo podtaknili posiljevalsko drogo – ta je zelo prisotna tudi v Sloveniji!

Datum:

Povečana razširjenost uporabe drog v tujini in na domačih tleh je skorajda neverjetna. Včasih so bile droge na voljo le elitnim krogom ljudi, sedaj pa jih najdemo že za vsakim vogalom. Težko si je misliti, da nam v današnjem svetu nevarnost preži na vsakem koraku in da predvsem mlada dekleta, niso nikjer več varna. Povečana pozornost in previdnost ni nikoli odveč.

                   

Na socialnih omrežjih smo lahko priča šokantnemu posnetku dveh deklet, ki brezskrbno uživata na poletnem festivalu. Nič hudega sluteča pleše v družbi svoje prijateljice in kot je to v navadi pri mladi generaciji, se poleg plesa zraven tudi snemata, da bosta video lahko objavili na svojih socialnih omrežjih in ga delili s svojimi sledilci. Toda v tem trenutku se je zgodilo, kar navadno oko niti ne zazna. Šele v upočasnjenem posnetku lahko vidimo mladega fanta, ki se diskretno prikrade za hrbet dekleta in ji mimogrede, brez da bi ona opazila, v pijačo nekaj odvrže.

Omenjeni posnetek je sicer iz tujine, vendar vemo, da je takih primerov tudi na domačih tleh vedno več. Na spletu lahko vedno pogosteje zasledimo novice o zlorabi drog ter podtikanju drog v pijačo.

https://www.facebook.com/www.policeouestbw.be/videos/2026227930983429/

Droga za posiljevanje ali GHB
Ko govorimo o drogi za posiljevanje, govorimo pravzaprav o GHB-ju, bolje poznanim pod imenom tekoči ekstazi. GHB največkrat zasledimo v tekoči obliki, ni pa nujno. Najdemo ga tudi v drugih oblikah kot so prah ali kapsule. Je brez vonja in ima rahlo slan okus. GHB je močna psihoaktivna snov, ki se že dolgo časa pojavlja v Sloveniji. V manjših količinah GHB na posameznika deluje stimulativno in evforično, v večjih dozah pa deluje na centralni živčni sistem depresivno, lahko povzroči tudi začasno globoko spanje, imenovano koma. Prav zaradi tega učinka je GHB širše poznan kot droga za posilstvo ali angleško “date-rape drug”. Poleg omenjenih simptomov pa GHB lahko povzroči tudi izgubo spomina.

GHB, droga za posilstvo.

Poročilo o uporabi drog v Sloveniji
Mislili bi, da se tovrstni dogodki pojavljajo zgolj v nočnem času, vendar iz preteklih let vemo, da temu žal ni tako. Leta 2017 se je dekletu iz Ljubljane zgodila grozljiva izkušnja, ki jo je najverjetneje zaznamovala za celo življenje. Ko je s prijateljicami v centru Ljubljane sredi belega dne pila kavo, se ji je nenadoma iz njej takrat še neznanega razloga izredno spremenilo počutje. Ker je bilo stanje tako slabo, je seveda odšla na urgenco, kjer so ji potrdili prisotnost GHB-ja v krvi.

Po podatkih se je med letoma 2000 in 2016 v Ljubljanskem kliničnem centru zaradi zastrupitve s prepovedano drogo GHB zdravilo 129 ljudi.

Če vas zanima stanje uživanja drog med slovenskim državljanstvom, je Evropski center za spremljanje uporabe in odvisnosti od drog European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, pred kratkim izdalo poročilo o uporabi drog za leto 2019. Iz njega je razvidno, da se v povprečju z drogami v večji meri srečujejo moški kot ženske. Najpogosteje uporabljena droga je konoplja. V poročilu lahko vidimo da je na drugem mestu najbolj razširjenih drog v Sloveniji kokain in takoj za njem heroin in amfetamini, ki so po svojem delovanju nekoliko podobni GHB-ju.

Pia Porenta

Sorodno

Zadnji prispevki

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...

Argentina: mesečna inflacija je najnižja v dveh letih in pol

Mesečna inflacija je v Argentini padla na 4,2 odstotka....