Kolumnist Nova24TV Mitja Iršič že dalj časa prejema grožnje privilegirancev režima; bo policija ukrepala?!

Datum:

Analitik in kolumnist Mitja Iršič je že dalj časa zaradi svoje aktivnosti na spletu in družbenih omrežjih deležen groženj s strani anonimnega uporabnika. Grožnje prejema kot komentarje pod blogom, prek Twitterja in celo prek SMS-sporočil. Glede na to, da je bil izdan priročnik za prijavljanje sovražnega govora, prav tako pa je bila FDV že razkrita kot zanesljiv partner družbenih omrežij, se je Iršič iz principa odločil ukrepati. Pri vsem tem je še posebej bizarno, da se anonimni povzročitelj groženj skuša izdajati za Mateja Rigelnika, ki je za Nova24TV odločno zanikal, da bi bil vpleten v dogajanje. Vsa sporna sporočila in uporabniški profil s psevdonimom Vseved so bili s Twitterja že izbrisani, obrnili pa smo se tudi na policijo z vprašanjem, ali so glede zadeve že ukrepali.

Politični analitik in kolumnist Mitja Iršič že dalj časa kot mnenjski voditelj aktivno sodeluje na družbenih omrežjih in na spletu. Je oster kritik nekdanjega režima in globoke države kot kontinuitete slednjega, njegovo nefiltrirano pisanje o čistem libertarizmu pa vzbudi jezo pri marsikaterem privilegirancu. Tako Iršič prejema grožnje že vse odkar je leta 2015 postal aktiven komentator, in sicer po različnih komunikacijskih kanalih, prejema jih namreč prek Twitterja, elektronske pošte, kot komentarje in celo po SMS-sporočilih. Kontaktirali smo tudi Iršiča, ki pravi, da se je groženj že navadil in da bi, če bi ga te spravljale v nelagodje ali pa bi ga motile, že zdavnaj nehal pisati. A tokrat je anonimni uporabnik Twitterja pri svojih grožnjah presegel vse meje. Kot pravi Iršič, grožnje praviloma ignorira, a bo tokrat naredil izjemo, in sicer bolj zaradi principa kot pa zaradi vsebine groženj.

Globoka država izdala priročnik za prijavljanje sovražnega govora, FDV pa je že bila razkrita kot zanesljiv partner družbenih omrežij pri cenzuriranju
Poročali smo že, kako v okviru priročnika Zmoremo!, ki je izšel v okviru Sveta Evrope, soavtorica pa je med drugim Nina Perger s Fakultete za družbene vede, otrokom in mladini delijo nasvete za prijavljanje sovražnega govora policiji. Da je šlo tudi tem v resnici za vzgojo mladih v državljane, ki bi policiji ovajali vse drugače misleče in tiste, ki so kritični do oblasti, je jasno razvidno iz primera pogovora mlade ženske in policista, ki ji pojasni, da na spletu nihče ni anonimen in da družbena omrežja zbirajo IP-naslove uporabnikov. FDV je bila pred meseci že razkrita tudi kot zanesljiv partner družbenih omrežij Facebook, Twitter in YouTube pri cenzuriranju vsebin, ki so kritične do leve ideologije ali socialistične oblasti. To postaja tudi vroč izvoz; nedavno se je o inovativnih pristopih, ki jih FDV uporablja pri omejevanju svobode izražanja tja prišla podučit tudi Elizabeta Gjorgievska, žena socialističnega predsednika s korupcijo prežete Makedonije Steva Pendarovskega. “Le vprašanje časa je, kdaj bo blokiran prav vsak, ki bo podvomil v azilno politiko in v demokratični socializem – prepakirani neomarksizem?” se ob tem sprašuje Iršič.

Fakulteta za družbene vede (Foto: STA)

Grožnje, ki jih prejema Iršič, so nadvse zaskrbljujoče
Grožnje, ki jih je v zadnjem času prejel Iršič, so nadvse zaskrbljujoče. Anonimni uporabnik Twitterja s psevdonimom Vseved mu je tako napisal: “Ampak lekcijo moraš dobiti. Da drugič ne boš več otresal svojega smrdljivega gobca. In lekcija bo konkretna in nobeden ti ne bo mogel pomagati.” Napisal mu je še: “A samo 5 min? Švoh si švoh, sploh k še vedno ne veš. Jaz komaj čakam k me boš na kolenih prosil. Kot cucek me boš prosil.”

In: “Ma nehi no, Iršič si spet zmišljuje. Navadn lažnivc. Sej zato bo v kratkem čutil posledice njegovih zavajanj in laži. Komaj čakam!” Prav tako so mu prek SMS-sporočila zagrozili, da bo moral “v živo določene stvari dokazati”, potem pa naj bi objavili njegov posnetek.

Tarča groženj pa je bil tudi upokojeni novinar in nekdanji direktor Radia Slovenija Vinko Vasle: “Iršič spet nakladaš s ta velkimi gnojnimi vilami. Btw.kako vama gre z Vasletam kaj iskanje? No, sej se bomo kmal v živo spoznal.” Vse omenjene grožnje so bile nato z omenjenega družbenega omrežja odstranjene, a Iršič nam je posredoval zaslonske posnetke.

Povzročitelj groženj je po vsej verjetnosti v hudi duševni stiski
Iršič v nadaljevanju ponovi, da groženj ne jemlje resno, a da so sporočila s Twitterja sama po sebi kaznivo dejanje glede na 135. člen kazenskega zakonika. Meni, da je povzročitelj v hudi duševni stiski, med drugim je kar sam sebe spravil v kot, ko je dejal, da pravi kriminalci svojih kaznivih dejanj ne napovedujejo vnaprej po internetu. Ko je zbrisal lastna sporočila, pa je Iršiču grozil kar na podlagi uredbe GDPR v primeru razkritja njegove (anonimne) identitete.

Foto: iStock

Se povzročitelj groženj skuša izdajati za Mateja Rigelnika?!
Ob tem je zanimivo še, da iz opisa očeta omenjenega uporabnika Twitterja izhaja presunljiva podobnost s Hermanom Rigelnikom, bivšim politikom in enim zadnjih finančno preživelih tajkunov. Po vsej verjetnosti se uporabnik Twitterja lažno skuša prikazati kot njegov sin edinec, Matej Rigelnik. “Povedno je tudi, da imajo slovenski jugonostalgiki dovolj predrznosti, da ljudem brezsramno grozijo po internetu. Nekakšen ideal vidijo v tem, da so kaviar-socialistični sinovi tranzicijskih tajkunov. V SFRJ v mercedesih, danes v mercedesih. Oni so – ali pa bi radi bili – en procent,” meni Iršič.

Glede dogajanja smo kontaktirali tudi izvršnega direktorja družbe Union hoteli, d.d., Mateja Rigelnika. Ta odločno zanika, da bi stal za Twitter profilom Vseved.

Matej Rigelnik (Foto: Slovenske novice)

Bo policija ukrepala zoper povzročene grožnje?
Le vprašanje je, ali bo policija ukrepala v primeru, ko tarča groženj ne pripada levi politični strani. Z novinarskim vprašanjem smo se že obrnili na policijo.

Policija je poudarila, “da se pregon za kaznivo dejanje Grožnja začne na predlog, kar pomeni, da mora oškodovanec podati predlog za pregon. Predlog se poda pri državnem organu, ki je upravičen sprejeti kazensko ovadbo (53. člen Zakona o kazenskem postopku).”

Foto: iStock

Policija v zvezi groženj, ki jih je s strani anonimnega uporabnika družbenega omrežja Twitter in preko sms sporočil deležen drug uporabnik do sedaj ni prejela.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...

Maribor: Jenull govoril pred praznim občinstvom

V Evropsko kampanjo se je očitno vključil tudi “polit...