[Video] Je strmoglavljenje ruskega tovornega letala preprečilo izmenjavo vojnih ujetnikov?

Datum:

Za danes načrtovana izmenjava vojnih ujetnikov med Ukrajino in Rusijo ni uspela. Rusko vojaško transportno letalo iljušin Il-76, ki je po navedbah ruskih oblasti prevažalo 65 ukrajinskih vojnih ujetnikov, je danes okoli 11. ure po lokalnem času strmoglavilo nad regijo Belgorod, ki leži ob meji z Ukrajino.

Vodja ukrajinskega vojaškega obveščevalnega direktorata Andrij Jusov je za Radio Liberty izdal, da bi do izmenjave ujetnikov danes res moralo priti. “Lahko potrdim, da izmenjava, načrtovana za 24. januar, ne bo izvedena.”

Po drugi strani je spletni uporabnik Igor Sushko, z virom v ruski obveščevalnem sistemu in v Ukrajini, je zapisal, da na letalu niso bili ukrajinski zaporniki, temveč tovor raket S-300.

Videoposnetek, ki je zaokrožil na družbenih omrežjih, prikazuje strmoglavljenje letala v bližini vasi Jablonovo v regiji Belgorod, na katerem naj bi bilo po navedbah ruskega obrambnega ministrstva 65 ujetih pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, šest članov posadke in trije spremljevalci.

Preživelih ni
Na družabnem omrežju se je po strmoglavljenju letala oglasil guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov in sporočil, da so življenje izgubili prav vsi na krovu. Rusko obrambno ministrstvo je odgovornost za strmoglavljenje pripisalo ukrajinskim silam.

Po sestrelitvi je prišlo do večje eksplozije:

Na krovu bi lahko bile tudi rakete
Ukrainska Pravda je s sklicevanjem na lastne vire v ukrajinski vojski poročala, da je letalo prevažalo rakete za sistem zračne obrambe S-300, ki se uporabljajo za množično obstreljevanje regije Harkov in drugih obmejnih ukrajinskih regij. Kyiv Independent vseh trditev ni mogel preveriti. Ukrajinski koordinacijski štab za ravnanje z vojnimi ujetniki pa je ob tem sporočil, da preiskuje podatke o vojnih ujetnikih, vendar je javnost pozval, naj zaupa le izjavam pooblaščenih oseb.

“Poudarjamo, da sovražnik aktivno izvaja posebne informacijske operacije, usmerjene proti Ukrajini, katerih cilj je destabilizacija ukrajinske družbe,” je sporočilo poveljstvo na Telegramu. Ukrajinska vojska se ni takoj odzvala na zahtevo Kyiv Independenta za komentar, ukrajinske zračne sile pa trenutno še niso podale uradne izjave o incidentu. Po poročanju Suspilne je ukrajinsko obrambno ministrstvo sporočilo, da ne more potrditi, ali so letalo zadele ukrajinske sile, ker še naprej preverjajo vse informacije.

Guverner regije Belgorod Gladkov je sporočil, da so poleg preiskovalne skupine na kraju nesreče uslužbenci ministrstva za izredne razmere in da bo kasneje posredoval podrobnosti v zvezi s strmoglavljenjem.

Ž. N.

Sorodno

Zadnji prispevki

Od ponedeljka se na Bledu obetajo zastoji

Zaradi gradnje blejske obvoznice bo od tega ponedeljka do...

Široko zaprte oči ob Golobu in Vukovićevi

“Štejem, da ti v celoti stojiš za tem in...

63. Sevniška salamijada

Društvo salamarjev Sevnica aktivno skrbi za ohranjanje tradicije, dviguje...

30 let pozneje: Zarota Depala vas

Nedavno se je predsednik SDS Janez Janša odzval na...