[Video] Tako je Kučan leta 1988 delavce, ki so se zavzemali za samostojnost in demokracijo, zmerjal s fašisti! Danes pa njegovi demokrate z “janšisti”!

Datum:

Po družbenih omrežjih krožijo videoposnetki poročanja Televizije Slovenija iz leta 1988, ki prikazujejo, kako je Milan Kučan delavce, ki so se zavzemali za samostojnost in demokracijo zmerjal s fašisti, na seji širšega kolegija republiškega sekretariata za notranje zadeve v Tacnu pa je med drugim dal natančna navodila za ravnanje z opozicijo. Danes se zgodovina ponavlja, ko dediči istega režima z “janšisti” in “fašisti” zmerjajo demokratične sile.

Režimska Televizija Slovenija je leta 1988 poročala o protestih na današnjem Trgu republike, kjer so se delavci med drugim zavzemali za demokracijo in samostojno državo Slovenijo, v zvezi s tem pa se je vrh komunistov pod vodstvom Milana Kučana sestal na tajnem sestanku s predstavniki policije in Udbe, kjer so razpravljali o ukrepih proti opoziciji, ki je zahtevala demokratizacijo in samostojno državo Slovenijo. Te zahteve so označili za fašistoidne.

Kučan delavce, ki so se zavzemali za samostojnost in demokracijo, zmerjal s fašisti
Milan Kučan je kot predsednik komiteja zveze komunistov na tajnem sestanku vrha slovenske Udbe in milice v Tacnu 15. aprila 1988 osamosvojitvene težnje obsodil, češ, da v njih ni zaslediti socializma in jugoslovanske ideje. Kučan je na tem sestanku izrekel tudi, da mi pravzaprav politične kulture nimamo in če te fašistoidne namere, ki se kažejo skozi omenjeno pisanje in topotanje na javnih tribunah v Cankarjevem centru ne bodo obrzdali, se lahko zgodi, kar se je zgodilo v Nemčiji leta 1931.

Fašisti so bili, ker niso govorili o Jugoslaviji, socializmu in osvobodilni fronti
“Na koncu se čuti nekaj slovenskih pisateljev in njim pridruženih članov pristojnih za to, da napišejo novo ustavo. Tu gre za tipično meščansko ustavo, ki je slabša od Čosićeve, kajti Čosićeva je sicer meščanska, ampak ostaja vsaj z eno nogo znotraj socializma in znotraj Jugoslavije. Ti naši pa ne govorijo niti o Jugoslaviji, niti o socializmu, niti o osvobodilni fronti. Ampak govorijo o naravni pravici slovenskega naroda, da, izhajajoč iz neodtujljivih pravic človeka, naredijo družbo po svoji oz. po Bučarjevi meri,” je še ena izmed Kučanovih izjav, ki jih je izrekel 15. aprila 1988 na seji širšega kolegija republiškega sekretarja za notranje zadeve v Tacnu.

Foto: posnetek zaslona

Kučan dal natančna navodila glede ravnanja z opozicijo, nekaj tednov kasneje pride do aretacije Janše
Kučan je tako na omenjenem sestanku varnostnim organom dal natančna navodila, kako ravnati z opozicijo, nekaj tednov kasneje, v zgodnjih jutranjih urah 31. maja 1988 pa je prišlo do aretacije Janeza Janše. Režimski mediji so naslednji dan, 1. junija poročali o tem, da je bil Kučan takrat na konferenci Zveze komunistov Jugoslavije, kar je s pridom izkoristil kot svoj alibi, ko je trdil, da nima nič z Janševo aretacijo.

Foto: Polona Avanzo

Danes se zgodovina z vzponom levega fašizma ponavlja
Tako kot se je prej omenjena Osvobodilna fronta, ki je bila z namenom kolaboracije z nacisti in fašisti dejansko ustanovljena kot Antiimperialistična fronta, proglaša za antifašistično, se tudi danes samooklicani “antifašisti”, vključno s teroristično skupino Antifa, proglašajo za borce proti fašizmu, ki ga pripisujejo vsem, ki se zavzemajo za demokracijo in ustavno ureditev.

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Joveva na zaslonih škodi svoji stranki

Nosilka liste Gibanja Svobode za evropske volitve Irena Joveva...

Dr. Krek: Referendum o konoplji se lahko zelo grdo zlorabi

"Referendum o konoplji, tako kot je napisan, se lahko...

Je oblast res tako mamljiva?

V Ilirski Bistrici še vedno vre. Temperatura je dosegla...

Putiniste in prebujence druži več, kot želijo priznati

Tucker Carlson je znan ameriški konservativni komentator. V nasprotju...