[Video] Talibani in zatiranje žensk: Kabulske ulice polne plakatov o obveznem nošenju burk

Datum:

Talibansko ministrstvo za promocijo vrlin in preprečevanje pregreh je Kabul prelepila s plakati, ki od žensk zahtevajo nošenje hidžaba, na ilustraciji pa je podoba ženske v burki.

                   

Manj kot pol leta po klavrnem odhodu Američanov in koalicijskih sil iz Afganistana in talibanskim prevzemom oblasti v državi, Afganistanu ni lahko. Država se sooča z nestabilnostjo, ekonomsko katastrofo in še bi lahko naštevali. A ena stvar ostaja nespremenljiva, talibani vztrajajo pri podrejanju celotnega življenja zapovedim islama. To na vsakem koraku najbolj občutijo ravno ženske, od katerih se pričakuje, da se v celoti podredijo moškim.

Talibanski tiskovni predstavniki so ob prevzemu oblasti v državi avgusta 2021 zatrjevali, da bodo spoštovali pravice žensk in želijo samo, da nosijo hidžab, tj. ruto, ki skriva lase, z namenom, da bi spoštovale šeriatsko pravo. Za talibane je bil to indikator liberalnosti, saj so v preteklosti ženske silili nositi burke in jim v večji meri preprečili, da bi zapustile dom, kaj šele bile aktivne udeleženke življenja v družbi.

Potrebno spoštovati šeriatsko pravo
V 20. letih odsotnosti talibanov z oblasti, ko so državo okupirali Američani, so Afganistanke lahko delale, se izobraževale, celo pridružile vojski. Vse to pa naj bi po poročanju Breitbarta bilo ogroženo navkljub talibanskim zagotovilom, da si bodo prizadevali za “vključujočo” vladavino.

Plakati, ki so se pojavili v Kabulu, opozarjajo, da “glede na šeriatsko pravo, muslimanka mora nositi hidžab, saj je to zapoved šeriatskega prava,” poroča afganistanska tiskovna agencija Khaama. Na plakatih, ki ženske opozarjajo, da je treba nositi hidžab, pa je narisana burka ali nikab. Gre za naglavni prekrivali, ki zakrivata celoten obraz. Pri burki ima ženska vsaj režo za oči. Uradniki z ministrstva za promocijo vrlin in preprečevanje pregreh medtem zatrjujejo, da je namen propagandne kampanje zgolj spodbuditi ženske, da spoštujejo hidžab, da pa ni nikomur dovoljeno, da žensko sili nositi hidžab.

Dovolili proteste žensk, kjer pa je izbruhnilo nasilje
Vsem zatrjevanjem navkljub pa je ministrstvo za vrline pred slabim tednom uvedlo v Kabulu kontrolne točke, na katerih preverjajo, ali prebivalci spoštujejo šeriatsko pravo. Talibani tako ustavljajo mimoidoče in jim pridigajo o potrebi po spoštovanju raznih zahtevah islamskih fundamentalistov. Od moških zahtevajo, da si pustijo rasti brado in da nikoli ne pustijo v avto sesti žensko brez hidžaba. Ravno tako so talibani uvedli “mehko” prepoved na glasbo. To v praksi pomeni, da je glasba ali vsaj določena glasba prepovedana, a za zdaj še nimajo sredstev, da bi to aktivno preganjali. Na piko so vzeli tudi alkohol, katerega uživanje je strogo prepovedano.

Ženske v Kabulu so se na vse omejevanje svoboščin odzvale s protesti. Talibani proteste tolerirajo, a je na večih prišlo do izbruha nasilja, ki so ga povzročili džihadisti, ki se jim je zdelo nedopustno, da se ženske javno pritožujejo nad šeriatskim pravom. V zadnjem času so se tako namesto k protestom zatekle h grafitom, v katerih zahtevajo spoštovanje njihovih pravic. Nihče jim še ni povedal, da ženska po šeriatskem pravu nima pravic, ampak samo dolžnosti.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kulturni boj je zadnja “deviza” levice

"S tem bi radi na plano potegnili devizo, ki...

Prepoved Airbnb bo stanovanjsko krizo še poglobila

Kot smo že pisali tukaj, je stranka Levica glavni...

Za samopromocijo bi tudi lagal

Kako daleč gre lahko posameznik za pridobivanje "všečkov", slave...

Ali so partizani osamosvojitelji? Malo morgen!

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob dnevu državnosti...