[Video] To je moški, ki je ustrelil nekdanjega japonskega premiera med govorom v kampanji

Datum:

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil med svojim nastopom v kampanji za parlamentarne volitve dvakrat ustreljen v hrbet. Incident se je zgodil v mestu Nara. Po poročanju tujih medijev so 41-letnega napadalca na licu mesta aretirali, Abe pa je bil s helikopterjem prepeljan v bolnišnico.

                   

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe je bil v petek ustreljen med kampanjo za parlamentarne volitve, javna televizija NHK pa poroča, da je moški, oborožen z domnevno doma izdelano pištolo, nanj streljal iz hrbtne strani. Po poročanju tiskovnih agencij Kyodo in NHK, naj bi bil 67-letni Abe, ko so ga s helikopterjem prepeljali v bolnišnico, v stanju srčnega zastoja, potem ko je bil sprva pri zavesti in se je odzival.

Nekdanji guverner Tokia Yoichi Masuzoe je na Twitterju zapisal, da je Abe v stanju srčno-pljučnega zastoja, kar pa naj bi se pogosto uporabljalo kot izraz, preden je smrt dejansko potrjena. Ustreljen je bil v dopoldanskem času v mestu Nara, strelca naj bi pridržali takoj. Na družbenih medijih so nemudoma zaokrožili videi, kjer reševalci rešujejo življenje nekdanjega premierja in ga kasneje s helikopterjem odpeljejo v bolnišnic.

Atentat se je zgodil med njegovim govorom za kandidata v Nari, očividci pa so po poročanju tujih medijev videli moškega, ki naj bi od zadaj streljaj z velikim, domnevno doma narejenim strelnim orožjem. Zdelo se je, da je prvi strel zgrešil, medtem ko naj bi ga drugi zadel v hrbet. Očividci pravijo, da so videli moškega, ki je od zadaj streljal z velikim strelnim orožjem, po tem naj bi se zgrudil na tla. Policija je nemudoma prijela strelca in ga identificirala, ta pa ni poskušal pobegniti.

Domnevno doma narejeno orožje
Lokalni mediji naj bi poročali, da je osumljenec uporabil ročno izdelano pištolo, prav tako pa naj bi šlo za nekdanjega pripadnika japonskih pomorskih samoobrambnih sil, lokalnega ekvivalenta mornarice. Porajajo se vprašanja, od kod je napadalec dobil orožje, saj je orožje na Japonskem izredno redko, prav tako ga je zelo težko dobiti. Kljub veliki varovanosti Abeja je čudno, da se je strelec uspel Abeju tako približati. Poskus atentata je šokanten za celotno državo, ki se ponaša s svojo varnostjo.

Nekdanji japonski premier Shinzo Abe (Foto: epa)

Shinzo Abe je japonski politik, ki je bil japonski premier in predsednik Liberalno-demokratske stranke od leta 2006 do 2007 in ponovno od 2012 do 2020. Bil je premier z najdaljšim stažem v japonski zgodovini.

Tanja Brkić

Sorodno

Zadnji prispevki

Afganistanec na nemški nogometni zabavi zabadal ljudi

Včeraj so nemški nogometni navdušenci slavili. A slavje ni...

[Video] Golob živi otroške sanje: Rajši na tekmi v ZDA kot na mirovni konferenci v Švici

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je ob začetku mirovne konference...

Ukrajina in ZDA podpisali desetletni bilateralni varnostni sporazum

Včeraj sta ameriški predsednik Biden in ukrajinski predsednik Zelenski...

Zver: Arbitražno športno sodišče je zavarovalo ženski šport in ženske

Nekdanji minister za šolstvo in šport ter evropski poslanec...