Zelenski bo danes ob 10. uri na pobudo SDS nagovoril slovenski parlament

Datum:

Na pobudo poslanske skupine SDS bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes prek videopovezave nagovoril Državni zbor Republike Slovenije ter druge vabljene visoke goste.

                   

Odbora za zunanjo politiko in za zadeve EU sta konec meseca junija 2022 na seji odločala o pobudi poslanske skupine SDS, naj ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nagovori Državni zbor Republike Slovenije. Oba odbora sta pobudo soglasno podprla. Videonagovor ukrajinskega predsednika bo tako potekal danes ob 10. uri.

Slovenski parlament je marca v znak podpore ukrajinskemu narodu sprejel Deklaracijo o trenutnih razmerah v Ukrajini, s katero je med drugim najostreje obsodil rusko agresijo, podprl mednarodne sankcije proti Ruski federaciji in podprl evropsko perspektivo Ukrajine, v zakonodajnem postopku pa je tudi predlog zakona o interventnih ukrepih za celovito ureditev položaja razseljenih oseb iz Ukrajine in za pomoč gospodarstvu Republike Slovenije zaradi posledic ukrajinske krize.

Povabilo Zelenskega k nagovoru Državnega zbora Slovenija je izraz podpore ukrajinskemu narodu v boju za svojo domovino in tudi izkaz prijateljstva ukrajinski državi. Spomnimo, da je bil predsednik vlade Janez Janša prvi, ki se je po agresiji Rusije na Ukrajino skupaj s poljskim in češkim predsednikom vlade odpravil v Kijev, da bi izrazil vso solidarnost z Ukrajinci ter s tem pokazal pot ostalim evropskim voditeljem.

Ukrajinski narod se danes bori ne le za svojo svobodo in spoštovanje človekovih pravic ter demokratičnih vrednot, temveč s tem, ko brani ozemlje suverene države, brani tudi evropske vrednote. Slovenska demokratska stranka podpira evropsko prihodnost Ukrajine in ostaja na trdnem stališču, da je treba narediti vse, kar je potrebno, da se vojna v Ukrajini čim prej konča.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Portugalska: V bližini plaž vse pogosteje opaženi kiti

Na Portugalskem so kiti, ki prebivajo v Atlantiku, vse...

Mahnič: Lah kot priča ne more biti predsednik preiskovalne komisije o Gen-I, to je zloraba uradnega položaja

Poslanec in član preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega finančnega...

Hezbolah z več kot 160 raketami nad Izrael

Hezbolah je danes v zgodnjih jutranjih urah na Izrael...