[Video] To minister Poklukar sporoča pred današnjim protestom

Datum:

V fazi epidemije in ob številu okuženih, ki jih imamo v Sloveniji, pozivanje na proteste prav zagotovo ni nekaj, kar bi lahko minister za zdravje zagovarjal. Janez Poklukar sicer razume svobodno izražanje volje, ampak verjame, da bi se v tem trenutku to dalo narediti tudi drugače. V tej fazi, ko je zdravstvo pred tem, da klecne, so taki pozivi povsem neprimerni. Poklukar je še enkrat pozval vse zdravstvene delavce, da se priključijo covid zdravstvu in priskočijo na pomoč. “Necepljeni ljudje in stanje duha, ki ga imamo v naši družbi, sta najšibkejša dva člena verige v naši družbi, ki botrujeta trenutni situaciji,” je še opozoril minister in pozval k sledenju predlogov stroke.

Sindikati in vlada so danes parafirali dogovor o višjih plačah v zdravstvu in socialnem varstvu. Minister za zdravje Janez Poklukar je v oddaji Tema dneva povedal, da so imeli ves čas pogajanj visoko raven dialoga, da so praktično dosegali partnerski odnos in da so na koncu dogovor o spremembi tarifnega dela kar dveh kolektivnih pogodb – tako pogodbe za zaposlene v zdravstveni negi kot pogodbe za zdravstvo in socialno varstvo. S tem dogovorom so najbolj nastavljali plače v zdravstveni negi, na najbolj obremenjenih delovnih mestih in pa na nekaterih drugih delovnih mestih v zdravstvu ter sociali.

Na koncu ni prišlo do zaostrovanja ukrepov v takšni meri, kot je predlagal minister pred 14 dnevi, popolnega lockdowna ni. Poraja se vprašanje, ali so pri tako visokem številu okužb dovolj ukrepi, ki so jih uvedli. Dejstvo je, da na koncu ukrepe sprejema vlada. Zaradi zasedenosti intenzivnih postelj, je bil minister v nedeljo primoran vpoklicati tudi mobilizacijo kompletnega zdravstva – tako da sedaj nastaja nova platforma povezovanja vseh zdravstvenih delavcev v državi v covid zdravstvo. Ministru za obrambo Mateju Toninu bo Poklukar predlagal, da vključi tudi vojaško zdravstveno enoto. Aktivirali so razpis za rehabilitacijo postcovid, vključevali bodo tudi zdravilišča, aktivirali so še študente, v pogovorih pa so tudi s civilno zaščito in Rdečim križem. Vsak ki lahko danes vstopi v zdravstvo prispeva k temu, da ne bi bilo treba nižati ravni zdravstvene oskrbe – tega si seveda nihče ne želi.

Se nam lahko ob teh številkah zgodi tudi lockdown? Za ta ukrep se sicer zaenkrat ni odločila nobena evropska država – ima pa Latvija razglašene izredne razmere, nekateri imajo v veljavi pogoj PC, Avstrija pa napoveduje tudi lockdown, če bodo številke še naprej rasle. V Sloveniji je trenutno v bolnišnicah z vidika hospitaliziranih covidnih bolnikov, sploh na intenzivnih oddelkih, stanje zaskrbljujoče. Sami vsi skupaj in vsak posebej od nas morda lahko preprečimo lockdown, je poudaril Poklukar in dodal, da bo to pokazala prihodnost. Že vnaprej pa se je minister zahvalil vsem zdravstvenim delavcem v državi, vsem ki se v teh dneh aktivno vključujejo, da bodo ta zalogaj v naslednjih štirinajstih dneh s skupnimi močmi zmogli.

Poklukar sporoča pred protestom: Vsaka veriga je odvisna od najšibkejšega člena – to velja tudi za družbo
“Epidemija je družben problem in ne problem zdravstva, je še poudaril minister za zdravje. Zdravstvo je tisti del družbe, ki se sooča z najhujšimi posledicami epidemije. Vsaka veriga je odvisna od najšibkejšega člena – to velja tudi za družbo. Necepljeni ljudje in stanje duha, ki ga imamo v naši družbi, sta najšibkejša dva člena verige v naši družbi, ki botrujeta trenutni situaciji. Zato je prav, da vsi pristopimo k cepljenju brez obotavljanja, da prevzamemo to odgovornost in da izvajamo PCT protokol. To namreč ni kaprica odločevalcev, ampak je predlog stroke in zato moramo slediti temu. Samo na ta način se bomo izognili najhujšemu,” je Poklukar s pozivom zaključil pogovor.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Multimilijonarska filmska zvezda se je označila za “srednji razred”

Filmska zvezda Cate Blanchett je na spletu pritegnila precej...

SDS slovenskim ribičem: “Niste sami!”

Slovenska demokratska stranka je vložila predlog spremembe zakona, s...

Politično klanje med “koalicijskima” Volkom in Brglezom zaradi Palestine

Do slovenskega priznanja Palestine še vedno ni prišlo. Radikalnejši...