Za podreditev RTV pritiskajo na ustavne sodnike

Datum:

Videti je da vlada in “njena” civilna družba popolnoma izgubljata razsodnost v zvezi z zakonom o RTV. Tako zelo se jim mudi povsem podrediti javni zavod RTV Slovenija, da zdaj resnični pisci zakonodaje celo izvajajo pritisk na Ustavno sodišče, naj ta čim prej razsodi v njihovo korist.

Predstavniki Društva novinarjev Slovenije, Mirovnega inštituta, centra PIC in zavoda Ope vlagajo intervencijo na Ustavno sodišče o vidikih presoje ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija. To so sporočili neposredno iz generalštaba levega pogroma nad RTV Slovenijo – iz Pravne mreže za varstvo demokracije, ki so (če verjamemo predsedniku vlade) tudi avtorji zloglasnega zakona, ki ga je kot neustavnega kritizirala tudi predsednica vlade Nataša Pirc Musar, ko so jo osramotili z – zdaj že legendarnim – žrebanjem članov novih organov RTV. Intervencija se vlaga “ob podpori” Pravne mreže.

Oblastniški pritisk
Vlada izvaja dvojni pritisk: na ustavne sodnike in vodstvo RTV. Bojan Požar trdi, da vladni predstavniki sodnike kličejo po telefonu, hkrati pa so predsedniku ustavnega sodišča “poslali” celo evropsko komisarko Věro Jourovo, ključno zaveznico slovenskih medijskih skrajnih levičarjev v evropski politiki, ki je že javno izrazila podporo zakonu. Na drugi strani vodstvo vsak dan dobiva nove inšpekcije, ki so vedno bolj očitno namenjene izključno ustvarjanju napetosti in pritiska s strani izvršilne oblasti.

Nov manever
Zdaj smo očitno priča naslednjemu manevru – skupina levih medijskih organizacij na US vlagajo intervencijo o vidikih presoje ustavnosti novele zakona o RTVS; v intervenciji, ki je sicer pravno irelevantna, ugotavljajo, da je sprememba zakona o Radioteleviziji Slovenija iz leta 2005 nujna za varovanje svobode medijev in pravice javnosti do obveščenosti, novelo zakona iz leta 2022 pa je treba uveljaviti brez odlašanja.

Kot so zapisali v intervenciji:

Sprememba modela upravljanja, na nevarnosti katere je domača in mednarodna strokovna javnost opozarjala že ob njegovem sprejetju, je nujna, saj so posegi nosilcev politične moči v svobodo medijev in pravico javnosti do obveščenosti na RTV Slovenija postali tako radikalni, da je javni interes mogoče zaščititi zgolj na način, da se model upravljanja spremeni brez nepotrebnega odlašanja. Menimo, da novela zakona, sprejeta in potrjena na referendumu leta 2022 (ZRTVS-1B), glede na v več pogledih kritično stanje na RTV Slovenija predvideva primerno prehodno obdobje in je njegova čimprejšnja uveljavitev nujno potrebna. V nasprotnem primeru, če se odlaša uveljavljanje sprememb, cilj zakona, to je ohranitev in okrepitev javnega interesa pri upravljanju in delovanju RTV Slovenija, zaradi popolne politične podreditve ne bo dosežen.

Namen je jasen. Izvaja se politični pritisk vladnih surogatov, hkrati pa nezaupnica ustavnemu sodišču, češ, zadržanje je napaka, preučite naše pomisleke v zvezi z ustavnostjo zakona. Ne bi bilo nobeno presenečenje, če bi se izkazalo, da so intervencijo pomagale pisati levo-aktivistične ustavne sodnice, ki so bile proti zadržanju. Gre seveda za svojevrsten škandal in neposredni napad na najvišjo pravosodno instanco.

Kdo so predlagatelji intervencije?
Gre za pahljačo skrajno levih NVO-jev, ki so bili v času Janševe vlade trdno na strani leve opozicije, celo tako vestno, da so oni ali njihovi člani v Bruselj pošiljali eklatantne laži o “represiji” Janševe vlade, pri čemer je – sramotno – sodelovala celo zdajšnja predsednica republike, ki je na odboru LIBE lagala, da je vlada omejevala dostop novinarjev do informacij (v resnici je šlo za varnostni ukrep, zaradi katerega so novinarji na tiskovnih konferencah sodelovali po zoomu namesto v živo – podoben ukrep je uvedel tudi Evropski parlament). Ne gre torej za nekakšne nepristranske akterje na področju medijev in novinarstva, ampak za profesionalne aktivistične organizacije, ki se napajajo iz javnega denarja in so življenjsko odvisne od tega, da medije (in oblast) obvladujejo leve vlade, ki so njim in njihovi ideologiji naklonjene.

Kdo je pisal zakon?
Spomnimo, da sta se premier Robert Golob in ministrica za kulturo Asta Vrečko pred kratkim ujela v zanimivo zanko laži, kjer laže vsaj eden od njiju v zvezi s tem, kdo je zakon sploh spisal. Na naše vprašanje, kdo je zakon pisal, so nam iz ministrstva za kulturo odgovorili, da so ga pisale notranje-organizacijske enote na ministrstvu (se pravi direktorat za medije, ki je odgovoren za to področje), Robert Golob pa javno na RTV pove, da je zakon pisala Pravna mreža za varstvo demokracije. Če so ti skrajno levi aktivisti res pisali zakonodajo, bi bil to seveda velik škandal in klofuta za vse izjemno kompetentne medijske strokovnjake na ministrstvu, ki so očitno morali poslušati skupino amaterjev iz tega področja (naši neuradni viri pravijo, da je bila ministrica s strani zaposlenih na ministrstvu opozorjena, da je zakon več kot očitno neustaven, pa ga je vseeno vložila v proceduro, torej gre vsaj za nevestno opravljanje funkcije).

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Ste videli njihove naslove? V Levici skoraj sami buržuji

Stranka Levica se svojim volivcem predstavlja kot "ekosocialistična" stranka....

Pasti evtanazije: Ubil se bo lahko vsak, ne samo na smrt bolni!

Je izčrpanje možnosti zdravljenja pogoj za evtanazijo? Ne. Po...

Drsimo: Slovenijo v 20 letih prehitele številne nekoč zaostale države

Od desetih držav, ki so leta 2004 vstopile v...

Zaton naše civilizacije je tik pred vrati

Vsaka civilizacija v zgodovini je doživela svoj vzpon, svoje...