[Video] V Bihaću uvedli policijsko uro za migrante, jezni prebivalci vzklikajo: “Migranti domov!”

Datum:

V Unsko-sanskem kantonu so s petkom, 15. novembra 2019, uvedli nove striktne ukrepe, s katerimi se omejuje gibanje ilegalnih migrantov, saj oblasti razmer že dlje časa niso obvladovale. Po poročanju lokalnih medijev je stanje v Bihaću po uvedbi policijske ure zdaj mirno. Delegacija Evropske unije v Bosni in Hercegovini je ob tem potrdila, da so dobili zagotovila državnih oblasti, da bodo v kratkem odprli še dva nova centra za migrante, s čimer naj bi se zmanjšal pritisk na Unsko-sanski kanton, kjer se nahaja večina ilegalnih migrantov.

                   

Domnevno naj bi se novi migrantski centri po pisanju Hine nahajali v “notranjosti države”, a novi center v Lipi bo od hrvaške meje oddaljen manj kot 10 kilometrov. Tja bodo namreč preselili migrante iz migrantskega centra Vučjak, kjer ni bilo urejenih osnovnih sanitarnih potrebščin.

Policijska ura
Operativna skupina za migracije v Unsko-sanskem kantonu pa je sprejela tudi odlok, s katerim je od petka omejeno gibanje ilegalnih migrantov v Bihaću in okolici. Ilegalni migranti, ki se nahajajo v propadlih tovarnah Bira in Miral, tako ne smejo več zapuščati prostorov, vstop pa je ravno tako prepovedan novo prispelim ilegalnim migrantom. Kam bodo ob navalu namestili tiste, ki bodo prišli po po polni zasedenosti kapacitet, še ni povsem jasno.

Kaotične razmere v zapuščenih zgradbah v Bihaću. Foto: Nova24TV.

Kot smo že poročali, so novo prišleke doslej s policijskimi komibiji prevažali v migrantski kamp Vučjak, ki se nahaja 10 kilometrov stran od Bihaća, nameščenim v Biri in Miralu pa se po poročanju Antimigrant “nudi samo možnost trajnega odhoda k meji s Hrvaško.”

Cilj migrante pripraviti, da zapustijo BiH
Namen bosanskih oblasti je jasen. Pred zimo se želijo rešiti kar se da velikega števila ilegalnih migrantov, ki ostajajo v BiH. Bosanske oblasti bi raje videle, da bi se ilegalni migranti odpravili naprej na pot proti Zahodu.

Ni jim pomembno ali to pomeni, da bodo ostali v Hrvaški, Sloveniji, ali dosegli kakšno drugo želeno destinacijo. Še vedno so glavne ciljne države migrantov na področju BIH namreč Nemčija, Švedska, Avstrija, Francija in druge bogate evropske države.  Pomembno je, da ne ostanejo na teritoriju Bosne in Hercegovine, ki je zaradi migrantske krize ohromljena že skoraj dve leti,

Bosanske oblasti zaenkrat ne želijo razkriti drugih dveh lokacij, kjer nameravajo namestiti migrante. Po ugibanjih lokalnih medijev pa naj bi šlo za objekte dveh zapuščenih vojašnic v Blažuju in Ljubačah.

V Unsko-sanskem kantonu naj bi se sicer po ocenah policije trenutno nahajalo okoli 5200 ilegalnih migrantov. Z njimi pa so vse bolj nezadovoljni tudi prebivalci Bihaća, ki so se v večjem številu  zbrali na protestu pred zgradbo Bire in vzklikali “Migranti domov!”.

Ivan Šokić

Sorodno

Zadnji prispevki

Kaznovali bi totalitarne simbole – bodo najprej začeli pri sebi?

Levica bi spremenila kazenski zakonik in kaznovala uporabo nacifašističnih...

Akademsko društvo Pravnik s kritiko nad odločitvijo DZ o priznanju Palestine

Akademsko društvo Pravnik je ostro kritiziralo nedavno odločitev državnega...