dr. Matjaž Jereb iz UKC Ljubljana ob rekordnem številu okužb svari: “Zdravstveni kader je izčrpan. Moji sodelavci delajo na robu zmogljivosti!”

Datum:

“Upam da se vsak zaveda, da je vsak stik lahko rizičen in da se temu primerno tudi vedejo. Ne smemo podcenjevati problema,” je poudaril vodja oddelka intenzivne terapije na ljubljanski infekcijski kliniki dr. Matjaž Jereb. Pojasnil je tudi, da če bi se odločili za “ugasnitev javnega življenja”, to ne bo strokovna odločitev, saj prinaša za seboj kar nekaj posledic, je pa po njegovem mnenju to rešitev problema.

                   

V sredo je bilo opravljenih 6215 testov, potrjenih okužb pa je bilo 1663. Delež pozitivnih testov je bil 26,67 odstotkov. Najvišjo incidenco ima gorenjska regija, tam je bilo v 14 dneh 759 okuženih na 100 tisoč prebivalcev. Obalno-kraška regija je še edina oranžna regija, tam je 14 dnevna incidenca 131, število okužb se povečuje. 357 bolnikov je rabilo bolnišnično oskrbo, 62 oseb je na intenzivnem oddelku. Umrlo je devet oseb.

Trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč ljudi
Infektolog dr. Matjaž Jereb je povedal, da je vsak dan več okuženih oseb, trenutno je aktivno okuženih nekje med 15 in 20 tisoč državljanov. Tudi v bolnišnici jih je vedno vedno več, prav tako na intenzivnem oddelku. “Še obvladujemo razmere, smo zaskrbljeni,” je dejal Jereb. Skrbi nas, da ne bo dovolj postelj, imamo sicer rezervne načrte, kako povečati število postelj. Vendar pa je dodaten problem tudi to, da zboleva zdravstveno osebje, v ljubljanskem Kliničnem centru je že več kot sto okuženih zdravstvenih delavcev. V Sloveniji je trenutno na intenzivnih oddelkih 62 oseb, v Ljubljani jih je dvaindvajset. Najstarejši bolnik je star 85 let, najmlajši pa 42 let. Na kliniki so tudi trije otroci, a razlog za hospitalizacijo ni covid, bolnišnično oskrbo rabijo zaradi drugih bolezni.

“Ključen problem je, da je visok odstotek ljudi okuženih. Ukrepi niso bili upoštevani, tudi to je razlog, da se virus hitro širi,” je Jereb odgovoril na vprašanje, kakšen je razlog, da se virus širi med prebivalstvom. V primerjavi s prvim valom, je pojasnil, da ne gre za drug virus z večjim potencialom, tudi temperature niso tako drugačne, da bi to lahko šteli kot razlog. Priporočila za razdaljo ostajajo enaka, 2 metra distance sta verjetno dovolj, pri nekaterih aktivnostih pa kapljice lahko letijo dlje, tudi do 10 metrov.

Čas intenzivne terapije, je odvisen od več dejavnikov, je pojasnil zdravnik, večinoma pacienti na intenzivnem oddelku ležijo nekje dva ali tri tedne, nekateri pa so na oddelku tudi že več kot en mesec in so še vedno mehansko predihavani. Na intenzivni bodo verjetno vsaj še štirinajst dni. Glede predloga ministra Tomaža Gantarja, ki se zavzema za lockdown, je Jereb dejal, da to ne bo strokovna odločitev, saj lockdown prinaša za seboj veliko posledic, je pa po njegovem mnenju to rešitev problema. Tudi v prvem valu je zaprtje delovalo. “Upam da se vsak zaveda, da je vsak stik lahko rizičen in da se temu primerno tudi vedejo. Ne smemo podcenjevati problema,” je dejal. Pojasnil je tudi, da v Kliničnem centru načrtujejo, da se ob porastu števila bolnikov, oddelke seli v bolnico Petra Držaja in tam zagotovi dodatne postelje. Tako bi pridobili 170 postelj za navadne bolnike in približno 50 postelj za intenzivno nego. Infrastruktura mora biti primerna zdravljenju, sicer nadomestna lokacija ni dobra rešitev. Ko bo bolnikov preveč, se bo primorana ustavljati elektiva in vse kar ni nujno.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Sukičeva vrača udarec: Kordiša je označila za kanibala v lastnih vrstah!

Dobrodošli v bizarnem svetu Levice. V svetu, v katerem...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Jedrska renesansa v svetu, Slovenija pa jo sabotira

Jedrska energija se na svetovnem nivoju vrača kot način...

Velika zmaga SDS; vladajoča koalicija doživela poraz

Za nami so evropske volitve, ki so pozitivno prevetrile...