[Video] V jeklarni Azovstal divja krvava bitka

Datum:

Iz obleganega Mariupolja na jugu Ukrajine prihajajo poročila o nadaljevanju silovitih napadov na jeklarno Azovstal. Na spletu so zaokrožili srhljivi posnetki, ki razkrivajo, kako Rusi bombardirajo tovarno in skladišča, kjer so zatočišče našli civilisti in branitelji mesta.

                   

Po navedbah ukrajinskega generalštaba so ruske sile vnovič poskušale vdreti v kompleks jeklarne. “Ob podpori letalskih sil je sovražnik obnovil napade s ciljem zavzetja območja tovarne,” je ukrajinska vojska sporočila v jutranjem poročilu in dodala, da se ruski okupatorji osredotočajo na blokado in poskus uničenja ukrajinskih enot na območju Azovstala.

Razmere ponoči so bile podobne tistim v peklu, je prepričan svetovalec tamkajšnjega župana Petro Andriuščenko. Ta je povedal, da so si Rusi pri napadih pomagali tudi z brezpilotnimi letalniki. Zasedba jeklarne je za Rusijo pomembna, saj velja za zadnjo utrdbo ukrajinskih sil v do tal uničenem Mariupolju.

Na spodnjem videu si lahko ogledate, kako ukrajinski branitelji poskušali vsaj za trenutek pozabiti na resnost situacije, v kateri se nahajajo že več tednov:

Sodeč po nekaterih poročanjih naj bi ruski vojski po tednih bojev že uspelo vstopiti v kompleks jeklarne. Poveljnik bataljona Azov, ki se ravno tako nahaja v jeklarni, je že v sredo po navedbah STA poročal, da na omenjenem območju potekajo težke krvave bitke. Izredno zaskrbljujoče je dejstvo, da v jeklarni niso le vojaki, ampak tudi okrog 200 civilistov, ki so tam našli skrivališče.

Rusi ne spoštujejo etičnih norm in konvencij
Namestnik ukrajinskega poveljnika, ki se bori v jeklarni Azovstal, je ogorčen nad ruskimi silami, ker so preprečile prizadevanja za evakuacijo civilistov. Stotnik Palamar je v videu, objavljenem na Telegramu, dejal: “Tretji dan je, odkar je sovražnik vstopil v tovarno Azovstal, kjer se nadaljujejo težki, krvavi boji. Spet so Rusi prekršili svoje obljube o premirju in niso dovolili evakuacije civilistov, ki se še naprej skrivajo pred obstreljevanjem v kleteh tovarne. Naš sovražnik ne spoštuje nobenih etičnih norm, konvencij ali zakonov,” je bil kritičen v nedavnem javljanju. Palamar je tudi prosil ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, naj “poskrbi za ranjene vojake, ki umirajo v strašnih agonijah, ker ni ustrezne zdravstvene oskrbe“, in pozval mednarodno skupnost k nadaljnji pomoči pri evakuaciji civilistov, poroča BBC.

Vir: BBC

Če bo Azovstal padel, bo to pomenilo, da bo Rusija prevzela nadzor nad celotnim mestom. V tem primeru bo to postalo največje mesto, ki so ga zavzele Putinove sile. Kremlju bi zasedba zagotovila tudi ogromen propagandni zagon pred vsakoletno parado na dan zmage v Moskvi 9. maja.

Rusi parado načrtujejo v porušenem Mariupolju
Kijev po poročanju Daily Maila ugiba, da Moskva morda načrtuje parado v samem Mariupolju, da bi po več kot dveh mesecih bojev s tem prikazala videz zmage. Uradnik ruske predsedniške administracije naj bi namreč prispel v pristaniško mesto z namenom, da bi nadzoroval načrte za parado zmage. “Mariupolj bo postal središče ‘praznovanja’,” je v izjavi na družbenih omrežjih sporočila ukrajinska vojaška obveščevalna služba. Župan Mariupolja je kasneje za ukrajinsko televizijo povedal, da v mestu potekajo “dela”, kot da bi se Rusi na nekaj pripravljali. “Odstranjujejo znake kaznivih dejanj, ki so jih zagrešili,” je dejal.

Nobenega znaka ni, da bi civilistom v četrtek uspelo zapustiti ruševine kompleksa jeklarne, čeprav je rusko obrambno ministrstvo obljubilo, da bo danes odprlo evakuacijske koridorje iz tovarne. Prizadevanja CNN, da bi dosegli poveljnike v tovarni Azovstal, so bila neuspešna. Več podrobnosti o aktualnem dogajanju trenutno ni na voljo.

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Koalicija s posebnim zakonom zaščitila Golobove rabote

Stranka SDS nasprotuje noveli zakona o parlamentarni preiskavi, ki...

Nemška vlada se je spravila na svobodo tiska

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser je prepovedala revijo Compact,...

[Komentar] Atentat sredi Bidnovega kaosa

Poskus atentata na nekdanjega ameriškega predsednika se ni zgodil...

KLS Ljubno se pobira kljub 100-milijonski škodi po poplavah

Podjetje KLS Ljubno, ki je specializirano za proizvodnjo zobatih...