[Video] V napadu na gledališče v Mariupolju, kjer so zatočišče poiskali otroci, ženske in starejši, umrlo okoli 300 ljudi

Datum:

Mestni svet Mariupolja je danes sporočil žalostno novico, in sicer, da je v ruskem napadu na gledališče pred devetimi dnevi, kamor se je na varno zateklo med 800 in 1300 civilistov, umrlo okoli 300 ljudi.

Informacije o celotnem obsegu napada se počasi pojavljajo zaradi skoraj popolne okvare osnovnih storitev v mestu, vključno s komunikacijskimi omrežji. “Na žalost dan začenjamo s slabimi novicami,” je mestni svet Mariupolja v petek zjutraj sporočil na svojem Telegram kanalu. “Obstajajo informacije, ki temeljijo na informacijah očividcev, da je v gledališču zaradi bombnega napada umrlo okoli 300 ljudi.”

Gledališče v središču Mariupolja je vedno predstavljalo zaščitni znak mesta. Kraj srečanja, referenčna točka. Zdaj gledališča ni več. “Na njegovem mestu se je za prebivalce mesta pojavila nova boleča točka, še posebej v luči dejstva, da je predstavljal zadnje zatočišče za na stotine nedolžnih ljudi,” je v izjavi skrušeno povedal tiskovni predstavnik mestnega sveta.

“Še vedno ne želimo verjeti v to grozo. Še vedno želimo verjeti, da je vsem uspelo pobegniti. Toda besede tistih, ki so bili v stavbi v času tega terorističnega dejanja, govorijo drugače,” so poudarili. Satelitska slika pred samim napadom je pokazala, da je bila na obeh koncih stavbe z ogromnimi črkami zapisana ruska beseda za “otroci”, v očitni želji, da bi jih zaščitili pred obstreljevanjem. Poleg otrok so zatočišče v gledališču v glavnem poiskale ženske in starejši ljudje.

Beseda “otroci” je bila narisana z velikimi ruskimi črkami na obeh koncih stavbe. (Foto: Twitter)

“Okupator je vedel, kam je udaril. Vedel je, kakšne bi lahko bile posledice, pa so vseeno bombe padle na to mesto,” so nadaljevali v sporočilu mestnega sveta. Še vedno ni govora o možnih žrtvah po ločenem napadu na stavbo umetniške šole v Mariupolju, ki je bila tudi uporabljena kot zavetišče. Šola je bila napadena pred petimi dnevi. Uradniki so po poročanju CNN-a ocenili, da je tam zavetje poiskalo okoli 400 ljudi.

Ukrajinsko vodstvo je omenjeni napad označilo za še en vojni zločin s strani ruskega agresorja. Rusko obrambno ministrstvo je po poročanju tiskovne agencije RIA napad zanikalo in za zločin obtožilo bataljon ekstremistov Azov, vendar ob tem niso predložili nobenih dokazov. Doslej je Kremelj zanikal vsako obtožbo na ciljanje civilistov, vendar Ukrajina temu oporeka, pri čemer se sklicuje na pretekli napad na porodnišnico.

Mednarodni reševalni korpus opozarja, da se civilisti v Ukrajini soočajo s katastrofalno zdravstveno krizo, saj napadi na zdravstveno infrastrukturo omejujejo dostop do služb in zalog, ki rešujejo življenja.

Nina Žoher

Sorodno

Zadnji prispevki

Politični analitik: Mene bi bilo sram!

Predsednik vlade je zakuhal nov PR škandal, ko se...

Za oblečene kopalke islamske veroizpovedi kopalni red ne velja?

V kranjskem javnem kopališču so obiskovalci priča vse večjemu...

[Video] Meteorski vzpon zlagane Kamale Harris – od posteljnih aktivnosti do nameščenih afer

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v svoji domovini znana...

Ruska znanstvenica “padla skozi okno”

Umrla je ena izmed vodilnih ruskih ekonomistk Valentina Bondarenko....